ניצה קרן

דוקטורית ראשונה של התכנית ללימודי מגדר (בר-אילן, 2005). עבודת המחקר בנושא: "החותם הנשי: פואטיקה נשית – מאפייניה וגילומיה בכתיבת סופרות ישראליות בנות-ימינו", עובדה לספר: כיריעה ביד הרוקמת – נשים כותבות והטקסט ההגמוני ("פרשנות ותרבות", בר-אילן, 2010) – המציע קריאה פרשנית פמיניסטית בטקסט הספרותי הנשי המקומי. בשטח אני רואה עצמי כמעין שגרירה של רצון טוב הפועלת (בעקיפין) לחידוד מודעות בנושא פמיניזם ומגדר. אין מדובר במהלך של מה בכך אלא בעניין בעל חשיבות עקרונית. בימים טרופים אלו, עת נשים משלמות בחייהן על הניסיון להמיר בעלות בזוגיות, כל דיון המעלה אל מעל לפני השטח סוגיות סבוכות מעין אלו הנסתרות ברבדי התשתית של המרקם החברתי יש בו כדי לתרום לשינוי המיוחל. כמנחת סדנאות כתיבה בארגון המורים, בקורסים שמרבית משתתפיהם נשים, שב ועולה נושא המגדר במסגרת הדיונים בטקסט הספרותי. כמרצה/מנחה בבית הספר להשתלמויות של מכון וינגייט, בקורס שעניינו "מיתוס ויצירה", אני חושפת לפני המשתתפים (בעיקר משתתפות) את עולם המיתוס הקדום על אלותיו ואלילותיו רבות העוצמה. לאחרונה, ב"בית מיכל" (מרכז תרבות בעיר רחובות) אני מנחה קבוצת נשים בקריאת טקסטים ספרותיים מנקודת מבט פמיניסטית, תחת הכותרת: "עקרות בית נואשות – הגרסה הספרותית המקומית". התכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן סייעה לי בארגון ומיתוג ידע שאספתי בנושא באופן אקלקטי. היא חשפה בפניי תחומים חדשים הנושקים בתחום הידע שלי (אפיסטמולוגיה פמיניסטית, תיאוריות פסיכולוגיות התפתחותיות, היסטוריה פמיניסטית וכיוצא באלו) באופן המאפשר הרחבת היריעה מעבר לדיון ספרותי פואטי גרידא. הגישה הרב-תחומית והבינ-תחומית המאפיינת את התכנית מאפשרת חריגה מעבר לתחום הצר של התמחות באופן ההולם את השיח התרבותי בן-ימינו.