ד"ר אורית יעל (Orit Yaal), קיבוץ אפיקים, דצמבר 2020

ד"ר אורית יעל (Orit Yaal), קיבוץ אפיקים – אז ושוב היום.

מחקר הדוקטורט בהנחיית פרופ' אלישבע באומגרטן ופרופ' לילן רוזנברג-פרידמן:

"יחסים פרטיים בעיניים ציבוריות: זוגיות בחברה העירונית היישובית בארץ ישראל והשתקפותה בשיח העיתונות העברית".

Private Relationships in Public Eyes: Couplehood in Pre-State Israel in the Hebrew Press Discourse.

במסגרת המחקר בחנתי את הנורמות החברתיות בתקופת המנדט כלפי זוגיות ויחסי מגדר, כפי שהופיעו בעיתונות העברית. סקרתי אלפי כתבות ומודעות בעיתונות מתוך הנחה כי השיח התקשורתי משקף חלק מהשיח הציבורי. גיליתי שהוא לא רק משקף אלא גם מעצב ומשפיע על השיח הציבורי וכי ללאומיות הצעירה המתגבשת הייתה השפעה מרכזית על השיח הציבורי בתחום המגדרי. העבודה עתירת ציטוטים וקטעים מתוך העיתונים, במבט לאחור חלקם משעשעים, חלקם מרגיזים, יש מפתיעים ומסקרנים. מעניין להסיק ממנה על יחסי המגדר היום.

 

פוסט דוקטורטים באוניברסיטה העברית בפקולטה למדעי הרוח

The Hebrew Lesbian: Image and Reality in the Hebrew Press in Mandatory Palestine and Israel, 1930s-1960s.

Confession: The First Lesbian Story in the Hebrew Literature.

 

שניהם בהנחיית פרופ' משה סלוחובסקי, והשני בשיתוף עם ד"ר תמס הס.

אני מרצה במכללה האקדמית כנרת למגדר, היסטוריה, חברה ומשטר במדינת ישראל – פועלת כדי להכניס מודעות לשוויון מגדרי וחברתי. מרצה למגדר במכללות קדם צבאיות – מאמינה שזה הגיל להתחיל שינוי תודעתי. במעבר בין מערכת החינוך שנראית להם שוויונית, לצבא שהוא ממש לא שוויוני. זה הזמן למודעות חברתית. מרצה למגדר במסגרות אזרחיות – אתנה, ויצ"ו, מסגרות הדור השלישי. חשיפה לנושאים מגדריים שונים בהתאם לתחומי העניין של המסגרות הפמיניסטיות. חלק מסגל המרצים של פורום מיכל סלה למניעת אלימות במשפחה – בחלק משינוי התודעה והיחס לאלימות מגדרית, בעיקר סימנים מקדימים ומנגנונים לפנות אליהם.

התוכנית ללימודי מגדר עבורי היא חוויה משנה מציאות. הייתי פמיניסטית גם מבלי לדעת שאני כזו, אבל התוכנית עשתה לי סדר בחיים. היא טלטלה את המציאות שלי כאשר הבהירה לי את יחסי הכוחות בחברה, הסבירה לי בצורה מדעית תהליכים חברתיים ומגדריים שהייתי מודעת אליהם. לא פחות חשוב, הכרתי חברות לחיים, ובניתי לעצמי בסיס מקצועי שמעניין אותי ומייצג אותי.

החלום שלי לעתיד הוא להתקדם מקצועית, להמשיך לחקור לכתוב ולהרצות, להשפיע על הקוראים והשומעים כדי ליצור חברה בריאה ושוויונית יותר. ובפנסיה – לכתוב גם כתיבה ספרותית.

קישורים רלוונטיים ופרסומים:

Yaal. O. "The Hebrew Lesbian – Image and Reality in the Hebrew Press in Mandatory Palestine and Israel 1930s-1960s". in Andreas Krass, Moshe Sluhovsky, and Yuval Yonay, eds. Queer Jewish Lives in Central Europe and Mandatory Palestine: Biographies and Geographies, 1870–1960 (Frankfurt: Transcript Verlag, 2021) (forthcoming).

אורית יעל, "הולדתה והתפתחותה של הלסבית העברית: "הגבר", "המקצוענית", "האירוטית" וייצוגים אחרים  בעיתונות המאה העשרים חושפים את גלגוליה של הלסבית ושל העמדה כלפיה", בלוג הסדנה להיסטוריה חברתית,  12.6.2019 הארץ. 

יעל. א., "השדכן המודרני: מהפכת השדכנות העברית של יוסף ליבר" קשר 52, אביב 2019.

יעל. א., "במקום הזמנה פרטית: מודעות ברכה בעיתונות העברית בתקופת המנדט", קשר, 51, אביב 2018.