מועמדות לפרס מאור, תשפ"ג
פרס מאור
מוענק זו השנה השלישית לסטודנטיות לתואר שני במגמת מגדר בשטח, על פרויקטים מצטיינים באקטיביזם חברתי-מגדרי שיש להם השפעה על קבוצות שונות בחברה הישראלית. הסטודנטיות המועמדות מובילות יוזמות אלה במסגרת "החממה לאקטיביזם פמיניסטי", כחלק מהפרקטיקום לתואר שני.
פרס מאור מוענק בזכות תרומתה של ד"ר ענת מאור, חברת קיבוץ נגבה אשר שימשה בעבר כמזכירת הקיבוץ, פעילת שלום וצדק חברתי-מגדרי. ד"ר מאור הייתה בעבר מרצה בתכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן וכיום היא חברת סגל במרכז האקדמי רופין ובאוניברסיטה הפתוחה. ד"ר מאור שימשה בעברה כחברת כנסת מטעם מפלגת מרצ, היא נציגת ציבור בבית הדין לעבודה בדימוס ומשמשת כיום יו"ר עמותת לילך.
הפרויקטים הזוכים לשנת תשפ"ג
קידום שינוי מדיניות להתאמה מגדרית עצמית בתעודות הזהות הישראליות עבור טרנסים בהובלת ענבל לוי
חנות יד שנייה לשמלות ערב של נערות ונשים בהובלת סאג'ידה מוסלימאני
קולן של העומדות בשער: נרטיבים של מיילדות העובדות בחדרי לידה בבתי החולים בהובלת רוני לוי שדה
ברכות לזוכות!
צפו בסרטונים של ענבל, סאג'ידה ורוני מערב הצגת הפרויקטים תשפ"ג
הפרויקטים המועמדים לפרס לשנת תשפ"ג
חנות יד שנייה לשמלות ערב של נערות ונשים
בהובלת סאג'ידה מוסלימאני
הצורך שזוהה בשטח היה העדר מקום מאפשר לייצר חלל חופשי לנשים ונערות לבטא עצמן ולחזק את היכולות שלהן באמצעות משהו יצירתי שהן אוהבות, כמו אופנה. הפרויקט הוא תחליף לתכניות המתעסקות בהעצמת נשים ונערות באמצעות הכתבה הישירה לנשים מה צריך לעשות ואיך צריך להתנהג בסיטואציות שונות בחיים. הפרויקט מאפשר לנשים להיות שותפות בניהול הפרויקט באותו זמן שהן גם מגלות עוצמה אישיות שלהן בעזרת נשים אחרות. הרעיון של הפרויקט נוצר אחרי בדיקה מעמיקה להרגלי הקניות של החברה הערבית, במיוחד בעניין הקניות לחתונות ומסיבות. התרבות היא תרבות צרכנית (שופוני) - נשים רוצות להיות בעלות נראות גבוהה מסיבות חברתיות ותרבותיות שונות. סיבות אלה למעשה מדירות ומקטינות נשים. חנות יד שנייה תיתן פתרון בצורת מחזור השמלות, עזרה לנשים עניות, תרבות צרכנית שונה, תוך הצעה של חשיבה כלכלית אחרת.
הבמה לשוויון מגדרי
בהובלת סלוא אבו יוסף-ג'אבר
בתור דרמה-תרפיסטית ומנחת קבוצות במקצועי, חשבתי לבנות סדרת סדנאות לבני ובנות נוער, שמטרתה לחשוף אותם למחשבה על מגדר במטרה להעלאת מודעות ולהקנות ידע וכלים שיאפשרו דיון מכבד, משכיל ומכיל, נטול דעות קדומות ושיפוטיות. קראתי לפרויקט "הבמה לשוויון מגדרי" בגלל שאני מבצעת את הסדנאות באמצעות כלים מהדרמה והתיאטרון, כדי לתת "במה" לנושא כך שיעלה לשיח היומיומי. בחרתי דווקא בנוער כי אני מאמינה שזה הגיל בו אפשר להשפיע על עיצוב האישיות ועל תפיסת החיים וניתן לתרום עוד רבד להשקפת העולם שמתהווה בגיל זה.
קידום שינוי מדיניות להתאמה מגדרית עצמית בתעודות הזהות הישראליות עבור טרנסים
בהובלת ענבל לוי
על פי תפיסתי, המאבק הפמיניסטי לעולם לא יהיה שלם ללא נשים טרנסיות.אנחנו מוכרחות לעמוד באותו צד במאבק על זכויות הפרט, הוגנות וצדק חברתי מלא בחברה. בכוונתי בתחילה, לפתוח ולנהל עצמאית דף פרופיל לפרויקט ברשת החברתית טוויטר בשפה העברית על מנת להפיץ תוכן וידע על השינויים הגלובליים הנעשים ברחבי העולם. עוד אנכיח ברשת את המאבקים החשובים של קהילת הטרנס בכל העולם למען שוויון וצדק חברתי. מתוך כוונה לייצר תמיכה ציבורית רחבה עד כמה שניתן והכרחית ליישום השינוי. אני בהחלט לוקחת בחשבון את המחיר שאני עלולה לשלם בעקבות חשיפת הפרויקט ברשת. אך זה לא מייאש אותי כלל. בנוסף לתפעול ושיווק ברשת החברתית, אבקש לפרסם בפלטפורמות ציבוריות נייר מדיניות בנושא התאמה מגדרית בתעודות הזהות הישראליות.
קולן של העומדות בשער: נרטיבים של מיילדות העובדות בחדרי לידה בבתי החולים
בהובלת רוני לוי שדה
כשמערכת הבריאות עובדת בעומס רב, מיילדות כורעות תחת הנטל. מיילדות מטפלות ב-2 עד 4 נשים במשמרת ועובדות במערכת מורכבת, מלאה בשיקולים מדיקולגליים. ידוע כי מיילדות בניסיונן לתת טיפול מיטיב, חוות טראומה משנית לטראומה שחוות יולדות. הרעיון לפרויקט נולד מתוך שאלה פנימית שלי כמי שעובדת מחוץ למערכת, באשר לאסטרטגיות של מיילדות שמאפשרות להן לתפקד במערכת עמוסה ומורכבת, ליישם גישה ממוקדת אישה במערכת ממוקדת מערכת. בפרויקט אני מבקשת לאסוף חוויות של מיילדות, לתקף אותן ולהדהד אותן, במטרה להשמיע קול, ליצר הד ולהעלות את המודעות הכללית, המודעות המערכתית והמודעות הפנימית בקרב מיילדות לצאת לפעולה לשיפור מצבן ולדרוש את מקומן הטבעי המטפלות העיקריות של יולדת וילוד.