אפליה מגדרית בראי תיאוריות פמיניסטיות שונות
אפליה מגדרית בהגדרתה היא יחס לא שוויוני לאנשים על בסיס מגדרם והיא מקבעת ואף מחזקת פערים חברתיים, כלכליים ופוליטיים. למרות שבישראל אפליה מגדרית אסורה על פי חוק, היא ממשיכה להשתמר בתפיסות חברתיות, במסורות דתיות ותרבותיות שונות כגון אירועים בהפרדה מגדרית כמו גם בשכר לא שוויוני, בחסמים העומדים בפני נשים להגיע לתפקידים מסוימים בצבא ועוד.
תיאוריות פמיניסטיות שונות, ביניהן: תיאוריות פמיניסטיות ליברליות, רדיקליות, תרבותיות, קוויריות ומרקסיסטיות, מציעות עדשות ייחודיות להתבונן באפליה מגדרית ומספקות נקודות מבט מובחנות על הסיבות והמקורות וגם על הפתרונות לשינוי תופעות של אפליה כמו גם אי-שוויון מגדרי.
אפליה מגדרית על פי הפמיניזם הליברלי
תפיסת הליבה: פמיניזם ליברלי מתמקד בהשגת שוויון מגדרי באמצעות רפורמות משפטיות ופוליטיות במסגרות החברתיות הקיימות. על פי תפיסה זו לנשים צריכות להיות אותן זכויות, הזדמנויות והגנות כמו לגברים, וניתן למגר אפליה זו באמצעים שונים, אך בעיקר באמצעות שינויים חקיקתיים ודרך השתתפות שווה של נשים בתחום הציבורי, שישליכו על התפיסות החברתיות. באופן ספציפי, הפמיניזם המשפטי הליברלי גורס שבכל מקום בו האישה דומה לגבר ואין שוני רלוונטי, עליה לקבל יחס שווה. כך לדוגמה, מתן זכות הצבעה לנשים וחוק איסור אפליה על רקע מין נתפסים על פי הפמיניזם הליברלי כהישגים משמעותיים.
פתרונות לאפליה מגדרית על פי הפמיניזם הליברלי: רפורמות במערכת המשפט וחקיקת חוקים נגד אפליה מגדרית, העדפה מתקנת. גישה שווה לחינוך ולתעסוקה, הנהגת שכר שווה, פירוק מדיניות מפלה, הסרת חסמים המונעים מנשים להשתתף באופן מלא בחיים הציבוריים, תמיכה באיזון בין עבודה לחיים ובגיוון מגדרי.
אפליה מגדרית על פי הפמיניזם המרקסיסטי
תפיסת הליבה: פמיניזם מרקסיסטי קושר בין אפליה מגדרית לבין המערכת הקפיטליסטית ומסמן גורמים כלכליים ומאבק מעמדי כמחוללים המרכזיים של האפליה, כאשר שתי המערכות מחזקות זו את זו כדי להנציח ולשמר אי השוויון המגדרי. הפמיניזם המרקסיסטי מתמקד בניצול הכפול של עבודת נשים: במרחב הביתי ובשוק העבודה. המוקד העיקרי של זרם פמיניסטי זה הוא הדגשת הקשר בניהם. אפליה מגדרית נשמרת בשוק העבודה בשל המחויבות הבלעדית על כתפיהן של נשים במרחב הביתי. בנוסף, הפמיניזם המרקסיסטי מתנגד לבחינת מצבן של נשים באופן הומוגני, לכן יש להתמקד לא רק בניצולן של נשים ממעמד בינוני אלא גם בנשים ממעמד הפועלים, הסובלות בו בזמן מאפליה מגדרית ומעמדית.
פתרונות לאפליה מגדרית על פי הפמיניזם המרקסיסטי: פירוק האפליה המגדרית מחייב ארגון מחדש ומוחלט של המערכת הכלכלית והחברתית לקראת חלוקה שוויונית יותר של עבודה ומשאבים. יש לעודד קידום בעלות ושליטה קולקטיבית על אמצעי הייצור לצורך ביטול הניצול הכלכלי וליצור רפורמות חברתיות וכלכליות מקיפות.
אפליה מגדרית על פי הפמיניזם הרדיקלי
תפיסת הליבה: הפמיניזם הרדיקלי רואה באפליה המגדרית תוצאה של תפיסה פטריארכלית, מערכת דומיננטית גברית הרווחת בכל מוסדות החברה ואינהרנטית למרקם החברתי. הפטריארכיה מגולמת דרך ביטויים גופניים כך שדיכוי הנשים מתבטא בדיכוי וניצול של הגוף הנשי. תיאוריות פמיניסטיות רדיקליות רואות בפטריארכיה את הגורם השורשי של דיכוי נשים. הן מבקשות לשנות באופן מהותי את מבני הכוח של החברה, הנורמות החברתיות, לפרק כליל את המערכת הפטריארכלית, והן מדגישות סוגיות כגון: אלימות מינית, שליטה על הפוריות ואובייקטיביזציה של נשים כמרכזיות להנצחת האפליה מגדרית.
פתרונות לאפליה מגדרית על פי הפמיניזם הרדיקלי: פירוק ההגיון הפטריארכלי ויצירת מבנים חברתיים החופשיים מהגיון זה. פמיניזם זה דוגל בשינוי חברתי יסודי, בשינוי מבנים, נורמות וערכים חברתיים המנציחים אפליה מגדרית וקידום שליטה של נשים על גופן, מיניותן, חירות הרבייה שלהן ועוד. פמיניזם זה מציע דרכים שונות לשינוי יסודי כמו: יצירת מרחבים נשיים בטוחים (מרפאות או מרכזי סיוע), השתלטות על מוקדי כוח המזוהים כגבריים ועוד.
אפליה מגדרית על פי הפמיניזם התרבותי
תפיסת הליבה: פמיניזם תרבותי חוגג את הערכים, התרומות הייחודיות, החוויות ותכונותיהן המובהקות של נשים חרף הסטריאוטיפיות שבהן, במטרה ליצור נוף תרבותי מכיל, צודק ומגוון יותר. על פי הפמיניזם התרבותי חוויותיהן ונקודות המבט של נשים הוערכו באופן שיטתי הערכת חסר ונדחקו לשוליים. אפליה מגדרית מבחינת אסכולה זו נובעת מהטיה תרבותית המעדיפה את ה"גברי" ומפחיתה מערכו של ה"נשי". במקום החתירה לניטרליות מגדרית, פמיניסטיות תרבותיות מדגישות את החשיבות של הכרה, חגיגה והערכת הבדלים מגדריים, תוך הדגשת מרכיבים כמו מוסר ואתיקה של אכפתיות (caring) המזוהה עם נשים בהשוואה לאתיקה של צדק אוניברסלי המזוהה עם גברים.
פתרונות לאפליה מגדרית על פי הפמיניזם התרבותי: קידום הכרה והערכה חברתית לתרומות הייחודיות של נשים, בניית קהילות תומכות החוגגות את החוויות והחוזקות של נשים, עידוד שינוי תרבות המעריך נשיות ומשלב אותן בחיים הציבוריים והפרטיים.
אפליה מגדרית על פי גישת ההִצְטָלְבויוּת
תפיסת הליבה: גישת ההצטלבויות מדגישה כי נשים אינן קבוצה מונוליטית ושמגדר מצטלב עם זהויות חברתיות אחרות, ביניהן: גזע, מעמד, נטיות מיניות וזהויות חברתיות אחרות, שיחדיו יוצרות צורות שונות של דיכוי וחוויות חיים שונות. כלומר, לא ניתן להבין אפליה מגדרית במנותק ממיקומים חברתיים שונים. על פי גישה זו אישה שחורה חווה צורה שונה של אפליה מגדרית מזו שחווה אישה לבנה.
פתרונות לאפליה מגדרית על פי גישת ההצטלבויות: מאחר שבגישה זו אפליה נתפסת כתופעה רבת פנים ושכבות, יש לפתח אסטרטגיות התמודדות עם אפליה ואי-שוויון המותאמות לכל קבוצה חברתית. כמו כן, יש לטפל באפליה המגדרית בגישה מכילה, המכירה בחוויות ובצרכים הייחודיים של נשים מודרות. יש להבטיח שתנועות פמיניסטיות ייצגו את כלל הנשים ושהמחקר ינתח, יסביר ויעזור בקביעת מדיניות המנסה להבין את המורכבות של האפליה המגדרית על פני הזהויות החברתיות השונות.
אפליה מגדרית על פי תיאוריות קוויריות
תפיסת הליבה: תיאוריות קוויריות מאתגרות את התפיסה הבינארית המסורתית של מגדר והטרונורמטיביות ודוגלות בגישה מכילה לזהות מגדרית ומינית. הן מדגישות שמגדר הוא מבנה חברתי שאינו קבוע או קשור מטבעו למין ביולוגי וכי עצם ההגדרה של "אישה" ושל "גבר" הם כלי להנצחת אפליה כנגד כל מי שאינו מתאים לקטגוריות אלו. לדידן.ם, אפליה מגדרית היא תוצאה של אכיפת נורמות מגדריות נוקשות וציפיות חברתיות סביב מיניות. במקום לעסוק באפליה מגדרית התיאוריה מציעה פירוק של קטגוריות המגדר וכינון אפשרויות של נזילות מגדרית או מעברים מגדריים ומציעה לשם כך כלים פרפורמטיביים.
פתרונות לאפליה מגדרית על פי תיאוריות קוויריות: פירוק נורמות מגדר מסורתיות ובינאריות ויצירת מדיניות המכירה ומגינה על זכויותיהם של כל האנשים על פני הקשת המגדרית והמינית. מתן ייצוג שווה של זהויות מגדריות ומיניות בתקשורת, בתרבות ובפוליטיקה.
לימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן
אנו בתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן מאמינות.ים כי נקודות המבט המגוונות הללו מדגישות את המורכבות של אפליה מגדרית ואת האסטרטגיות הרב-גוניות הדרושות כדי להיאבק בה. על-ידי שילוב תובנות מהתיאוריות הפמיניסטיות המגוונות הללו נציע תפיסה מכילה יותר ודרכי פעולה שונות להשגת שוויון בפרט ושוויון בכלל.
במסגרת התוכנית ללימודי מגדר אנו לומדות.ים תיאוריות פמיניסטיות קלאסיות ועכשוויות (למשל בקורס מגדר חברה – מבוא לתיאוריות פמיניסטיות), דרכן אנו חושפות.ים את ההסללות המגדריות המקבעות סטריאוטיפים מגדריים מגבילים. הלימודים בתוכנית מעודדים הרכבת משקפיים ביקורתיים מגדריים המאפשרים לזהות מנגנוני אפליה חבויים. הלימודים בתוכנית ללימודי מגדר מסייעים בחשיפת צורות שונות של אפליית נשים וא.נשים מקבוצות חברתיות שונות בישראל ובעולם. באמצעות הקורסים השונים בתוכנית, התלמידות והתלמידים יקבלו כלים לאיתור צורות שונות של (אי-)שוויון ואפליה מגדרית, מה שיאפשר המשגה של צורות אפליה שונות שנדחקות הצידה ביום-יום ובעיקר להוביל לפיתוח דרכי שינוי ותיקון.
מסלולי הלימוד בתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן:
ניתן להירשם ללימודי תואר שני במגדר או ללימודי תואר שלישי.
3 מסלולי תואר שני:
- תואר שני מחקרי במסלול עם תזה
- תואר שני עיוני במסלול ללא תזה
- תואר שני במגמת "מגדר בשטח"
ומסלול תואר שלישי:
לקבלת מידע בנושא אפליה מגדרית או להרשמה ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן, צרו קשר ונחזור אליכן.ם בהקדם.