מיזמים של סטודנטיות.ים ובוגרות.ות התוכנית

בוגרות.ים רבות.ים, הן מהמסלול המחקרי והן ממגמת מגדר בשטח, הנן דמויות בולטות בשדה האקטיביזם הפמיניסטי ובכלל בישראל. התוכנית ללימודי מגדר גאה על כך שהיא מובילה עשייה אקדמית ואקטיביסטית פורצת דרך, משמעותית וחשובה המצמיחה בוגרים ובוגרות שמובילות שינוי למען שוויון ומודעות מגדרית בשדות ותחומים שונים. 

ערב קהילה: לדבר על אלימות רגשית בזוגיות, 16.1.22

מפגשים עם השטח, חברת הכנסת עאידה תומא סאלימן, 21.12.21

יום עיון בארגון "אישה לאישה" בחיפה, 7.12.21

בדצמבר 2020, חילקה התוכנית ללימודי מגדר בתמיכתה של משפחת יזרעאלי פרסים על אקטיביזם פמיניסטי למיזמים של בוגרות התוכנית. 

לצפיה בסרטונים על המיזמים: 

סרטון 1 של המיזמים המועמדים לפרס ע"ש פרופ' דפנה יזרעאלי ז"ל

סרטון 2 של המיזמים המועמדים לפרס ע"ש פרופ' דפנה יזרעאלי ז"ל

סרטון 3 של המיזמים המועמדים לפרס ע"ש פרופ' דפנה יזרעאלי ז"ל

למידע בנוגע לזוכות בפרסים: 

הזוכות בפרסים על אקטיביזם פמיניסטי

מיזמים של סטודנטיות ובוגרות התוכנית:

בית דין צדק להתרת עגונות בראשות הרב פרופ' דניאל שפרבר בהובלת ניצן כספי שילוני: 

בית דין צדק לענייני עגונות בראשות הרב פרופ' דניאל שפרבר, חתן פרס ישראל, הוא מוסד הלכתי פרטי, ללא מעורבות ממשלתית שהוקם בחודש אוקטובר 2017 בעקבות יוזמה של ניצן כספי שילוני והוא יחיד מסוגו בארץ. מטרתו להעניק לנשים עגונות פסק דין הלכתי שקובע שהנישואין שלהן בטלים מנימוקים הלכתיים שונים. המיזם פורץ דרך עבור נשים יהודיות בישראל בכך שלראשונה המערכת הרבנית הסטטית בעלת המונופול מאותגרת על ידי גורם פרטי מתחרה.  בנוסף, המיזם מבקש להטמיע בקהילה ההלכתית והרבנית חלופות  שבמסגרתן נשים ישוחררו מנישואין גם ללא הסכמת בן הזוג. המיזם מעניק לנשים רוגע נפשי לאחר שנים של מאבק לקבלת הגט ומאפשר להן להמשיך בחייהן ללא תלות בבן הזוג הסרבן. ניצן שילבה במסגרת המיזם יצירתיות, ידע הלכתי, ידע משפטי ותפיסת עולם פמיניסטית.

 

קידום הצעת החוק למניעת שתלטנות קיצונית במשפחה בהובלת ד"ר אילנה קוורטין, בשיתוף עם הגב' יעל גוראון ועמותת כ"ן:

מיזם לקידום הצעת החוק למניעת שתלטנות קיצונית במשפחה נועד ליצור חקיקה החסרה היום בספר החוקים שמטרתה למנוע תופעה מגדרית של זוגיות פוגענית אשר איננה כוללת יסוד של אלימות פיזית אבל פגיעתה בנשים חריפה ומתמשכת. הצעת חוק זו נוסחה על בסיס מסקנותיה של עבודת שטח של חמש שנים בה רואיינו נשים הסובלות מתופעה זו. תופעת השתלטנות הקיצונית התגלתה במחקר כחוצת מאפיינים דמוגרפיים וסוציולוגיים, כאשר ממצאי המחקר מזהים שישה תחומי חיים שבהם מתקיימת התופעה בחייהן של נשים אלה: שתלטנות באמצעים מילויים ונפשיים, שתלטנות מינית, שתלטנות כלכלית, שתלטנות פטריארכלית, שתלטנות באמצעות הגבלה, שתלטנות ביחס להתפתחות אישית.

 

דברו אלינו בהובלת דפנה אייזנרייך: 

'דברו אלינו' היא יוזמה ייחודית שפועלת משנת 2016 במטרה לעורר מודעות לאי-השוויון המגדרי בשפה העברית ולעודד שימוש בשפה שוויונית. הנחות המוצא הן שיש קשר בין שפה למציאות וששימוש מודע ומושכל בשפה, הכולל הנכחה של נשים בכתיבה ובדיבור ופניה מכוונת לכולן ולכולם, יכול לחולל שינוי של ממש במציאות המגדרית.

היוזמה פועלת באמצעות עמוד פייסבוק ואתר ייעודיים המנגישים מידע מחקרי, כלים יישומיים ודוגמאות מהשטח. במסגרת היוזמה נעשים קמפיינים ממוקדים לשינוי מדיניות, מתקיימות הכשרות לארגונים ציבוריים ופרטיים בנושא שימוש והטמעה של שפה שוויונית ומופצים תכנים חינוכיים. בנוסף, במסגרת היוזמה פורסם המדריך המקיף לכתיבה שוויונית וניטרלית מגדרית בעברית.

 

Artiq- אמנות ישראלית גאה בהובלת ד"ר יעל רוזין: 

המיזם פועל להנכחת אמנות קווירית התומכת בריבוי משמעויות ומחפשת לפרק רעיונות דומיננטיים שמגבילים ומדירים מבעים קוויריים. אמנות קווירית, יכולה להציע דרכים חלופיות לפעולה ושינוי בעולם האמנות ההגמוני, ולהעניק במה ולקדם נראות למיעוטים חברתיים. המיזם חותר לאצור ולהציג מגוון רחב ככל האפשר מהאמנות הקווירית העכשווית; לשמר את התרבות החזותית של הקהילה; להציג ולהנגיש אותה לקהילה ולקהל הרחב; לעודד יצירה גאה ולתמוך ביוצרים ויוצרות קווירים (מכל המגדרים ובכל מדיה). המיזם פועל להקמת תערוכות וחלוקת מלגות בתחום האומנות הקווירית.

 

"לא עומדות מנגד" בהובלת נעמה גולדברג: 

קהילה ועמותה המסייעות לנשים שורדות זנות. בעזרת הקהילה, מגייסת העמותה סיוע חומרי ונפשי לנפגעות המבקשות להשיב לעצמן את השליטה על גופן וחייהן. הסיוע  מבקש לתת מענה לצרכים בסיסיים ושונים, שנמצאים מחוץ להישג ידן של הנשים ואינם מונגשים לנשים ע"י הרשויות וארגוני הסיוע הרשמיים,  כמו גם מעטפת  אישית אנושית בין מתנדבות לנשים הנזקקות ליד אוהבת, חברה טובה או אוזן קשבת. מטה הארגון מורכב מצוותי משימה כגון סלי מזון, הצטיידות, פניות ועוד, המנוהלים בידי ראשות צוות. בליבת הארגון פעילות מעל 100 נשים בהתנדבות באופן קבוע ובהיקפים משתנים ובמעטפת הארגון אלפי נשים וגברים מתנדבים, הנענים לבקשות העולות בקהילה. במהלך הקורונה, הוכפל מספר המסתייעות בעמותה וכרגע הוא עומד על 800 שורדות זנות המקבלות עזרה ללא תנאי או הבדל דת גזע מין או מעמד אזרחי. 

 

מרכז יהל, בהובלת ד"ר מיכל פרינס: 

מרכז יהל החל לפעול בשנת 2011 כעמותה שמקדמת שיח ושפה של מיניות בריאה בחברה הדתית. המרכז הוביל מהפכה משמעותית בנושאים של גוף ומיניות בציבור הדתי (ולאחרונה גם בציבור החרדי) תוך שהוא מפר השתקה רבת שנים סביב נושאים של מיניות נשים, חשק מיני, כאבים ביחסי מין, מיניות ברווקות, מיניות גברית ועוד. המרכז הוקם בעקבות מחקר שביצעה ד"ר מיכל פרינס במסגרת התוכנית למגדר ופועל לשינוי חברתי משמעותי באמצעות מרכז להכשרה מקצועית, הדרכת זוגות פרטנית, כנסים, פעילות בתוך מסגרות חינוך וקהילות, איסוף קולות מהשטח ופרסומים על במות שונות.

 

מניפות – לחדשנות חברתית בהובלת מיכל אורן ובת-שחר גורמזאנו גורפינקל: 

"מניפות – לחדשנות חברתית" הוקמה לפני כשנתיים במטרה לקדם שיח מודע מגדרי באמצעות הרצאות והנחיית סדנאות. בעבודתנו אנו משלבות את הידע שצברנו בתחום המגדר והניסיון שלנו כמנחות קבוצות עם אוכלוסיות מקבוצות וקהילות שונות ומלוות תהליכי התפתחות אישית וקבוצתית מתוך הפריזמה הפמיניסטית והרב תרבותית. המיזם פועל  בערוצים שונים: מכללות ואוניברסיטאות, רשויות מקומיות, הרשות לשיקום אסירות משוחררות, האגודה הישראלית לטרשת נפוצה ועוד. 

 

עמותת ״תסמותק״ בהובלת סיגל דוד-בוקסדורף: 

עמותת "תסמותק" נוסדה ע"י סיגל דוד-בוקסדורף ובזכות קבוצת אימהות ארצית, במאי 2014, על מנת להבריא את השיחים הרפואיים מרגע "בשורת הלידה", ומשם לגלגל זאת אל תוך השיחים החברתיים במגמה לנתץ דעות קדומות ועל מנת לנקות תיוגים למען חיים בחברה שלמה, מכילה, בריאה ותקינה. המהלכים מתבצעים תוך שיתופי פעולה עם מערכות החינוך, עם רופאים, מיילדות ועובדות סוציאליות, כשהמטרה הראשונה היא להכחיד את תופעת נטישת תינוקות עם תסמונת דאון בבתי החולים באמצעות הגברת המודעות החוגגת את ילדי תסמונת –דאון. העמותה פועלת לקדם את זכויותיהם במוסדות הממשלה ואת התפיסה החינוכית והפדגוגית-ערכית כי "כל ניצן ראוי לו לפרוח". לקידום כלים פדגוגיים, חברתיים וערכיים על מנת לאפשר לילדי "תסמותק" להתפתח ולהתקדם בסביבה הטבעית שלהם עם בני ובנות גילם להכלה מלאה ממקום של זכות וכבוד האדם לערך שוויוני ולחברה אנושית. אימהות "תסמותק" מכירות בכוחן המעצים והעצום להוביל תהליכים חברתיים, ובשל כך הן  מבקשות להביא לקדמת הבמה את חגיגת בניהן ובנותיהן.

 

תוכנית "מובילות נוער" בעמותת כולן, בהובלת ענבל פרן-פרח: 

תכנית הכשרה שמטרתה להכשיר ולקדם 20 בנות נוער לעשיה חברתית בכלל ופמיניסטית וליצור אזרחיות משפיעות בחברה, ולקדם שיתופי פעולה ועשייה בשדה הפמיניסטי בישראל. משך התוכנית כארבעה חודשים, בהן ירכשו המשתתפות כלים תיאורטיים על התנועה הפמיניסטית, הביקורת שהיא מציעה והזרמים השונים, כמו גם כלים מעשיים לעשייה אקטיביסטית, בדגש על זכויות והעצמת נשים. בנוסף, המשתתפות יתנסו בהפקת פרוייקט בליווי מנטוריות מנוסות מטעם "כולן". יחדות התוכן בתוכנית יועברו על ידי מיטב המרצות וכוללות עמידה מול תקשורת, עבודה מול הרשויות, אלימות כלפי נשים, זרמים פמיניסטיים, הנעה לפעולה באמצעות הרשתות החברתיות, הפקה, בניית קהילה, בניית תכנית עבודה, הנעת שינוי באמצעות כלים משפטיים, סטורי טלינג, ייצור יחידות רווח, ועוד. בסיומה של התכנית תתקבל קבוצה של נערות וצעירות בעלות ידע, ניסיון ורצון להשפיע ולהנהיג, שהינן חברות ברשת ענפה של אקטיביסטיות פמיניסטיות.

 

עוברות ושוות, בהובלת ענת כץ-ארוג'אס ויעל וינר: 

מיזם חברתי-עסקי, שפועל לקידום עצמאות כלכלית של נשים והגברת המעורבות והנוכחות של נשים בכל מה שקשור להתנהלות פיננסית ברמה האישית והמשפחתית. הייחודיות של המיזם היא הדגש על סביבה מאפשרת, בטוחה, "קז'ואלית" וכיפית לדיון על כסף כבסיס לצמיחה כלכלית. המיזם, שהוקם בסוף שנת 2017 ,פועל במספר פלטפורמות ובראשן קהילת פייסבוק המונה כ-26 אלף נשים ופועלת אונליין ואופליין. בקהילה שנבחרה כאחת הקהילות המשפיעות לשנת 2018 ע"י ארגון הדיגיטל הישראלי, מתקיים שיח פיננסי עבור נשים המבקשות להתייעץ, לשאול, לשתף ולשפר את התנהלותן הכלכלית.  כמו כן, כוללת פעילות הקהילה מפגשים, תוכניות צמיחה כלכלית ואירועים מגוונים בנושאים פיננסים, כמו גם בלוג פיננסי , אינסטגרם  וערוץ יוטיוב DIYF, המכיל סרטוני קצרים ונגישים בנושאים פיננסיים אשר מוגשים ע"י נשים בלבד כחלק מהאג'נדה החברתית.

 

סטודיו משלך – מרכז לנשים אמניות יוצרות (ע"ר) בירושלים, בהובלת ציפי מזרחי: 

סטודיו משלך הוקם בירושלים ב 2010, כפלטפורמה לקידומן של אומניות דתיות בוגרות אקדמיות. כיום משמש הסטודיו כמרכז ראשון מסוגו בארץ לאמנות נשים ונותן שירות לאמניות מהחברה הישראלית, הערבית, החרדית, לאמניות מהארץ ומחו"ל. סטודיו משלך מספק חלל סטודיו לעבודה וכן גלריה להצגת תערוכות, הכשרה מקצועית, כלים לביסוס עסקי, חשיפה ושת"פ עבור עשרות  אומניות המשתייכות לכלל גווניה של החברה בישראל-מהחברה הדתית, הערבית, החרדית, ביניהן אמניות עולות חדשות, בנות העדה האתיופית, נשות העיר ההתיישבות והפריפריה. גולת הכותרת שלנו - התכנית למנהיגות נשים בתרבות, שהתקיימה בשיתוף עם מרכז בית הגפן לתרבות יהודית ערבית בחיפה וכללה אמניות ערביות ויהודיות דתיות מכל הארץ.  

 

שלמה – הארגון הישראלי לוולוודיניה, בהובלת שרון אורשלימי: 

בדצמבר 2019, הוקם ארגון מטופלות שהוקם על ידי שרון אורשלימי ועל ידי קבוצת נשים המתמודדות עם וולוודיניה ו/או וגיניזמוס, שתי התסמונות העיקריות של כאב כרוניות בפות ובנרתיק. מטרת הארגון היא להעלות מודעות בקרב נשים, בקרב הקהל הרחב וכן בקרב מערכת הבריאות לקולן וצרכיהן של נשים המתמודדות עם התסמונות הללו ולשבור את קשר השתיקה סביב הנושא. הערוצים בהם פועל הארגון: הגשת בקשות לסל הבריאות להגדלת המענה לנשים הסובלות מהתסמונות; ניהול דף פייסבוק; הקמת אתר להנגשת מידע וריכוז מומחים/ות בתחום; ניוזלטר; פתיחת קבוצות תמיכה והשפעה על מדיניות קופות החולים בתחום.

 

מרכז מינא – مركز مينا, בהובלת נוואל הייב: 

המרכז הוקם בשנת 2011 כמרכז פמיניסטי-בדואי המיועד להדרכה והנחיית קבוצות ובודדים, בדגש על קידום מעמדן של נשים בדואיות בפריפריה הצפונית, כדי לאפשר שוויון מגדרי בתוך החברה הבדואית. המרכז מקדם מפגשים עם נשים מקבוצות אחרות בחברה הישראלית, קורסים המשלבים בין הידע המקומי לידע האקדמי, ליווי ואימון אישי לנשים בדואיות המנסות להשתלב באקדמיה, חינוך מגדרי לנערים ונערות צעירים, הכוונה ללימודים ולתעסוקה ומערך תמיכה מתמשך. הערוצים השונים בהם פועל המיזם: קבוצות למבוגרים; קבוצות דיאלוג; קידום מורשת בדואית באמצעות סיוע ממשלתי; ליווי והעצמה של סטודנטיות בדואיות.