מייסדת התכנית

פרופ' דפנה יזרעאלי, מייסדת התכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן

פרופ' יזרעאלי הייתה פרופסור במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בר-אילן ואף עמדה בעבר בראש המחלקה. במשך כל שנות הקריירה האקדמית שלה הייתה מחויבת לקידום נשים ונחשבה לדמות מרכזית בנוף הפמיניסטי בישראל.

פרופ' יזרעאלי יזמה את הרעיון להקמת התכנית ללימודי מגדר והייתה חברה בוועדת ההיגוי של התכנית, אשר קרמה עור וגידים זמן קצר לפני פטירתה. בזמן הקמתה, היתה התכנית אחת משתי תכניות יחידות בארץ ללימודים מתקדמים במגדר. כחלק מן התכנית הקימה פרופ' יזרעאלי את הקתדרה לחקר המגדר אותה הקדישה לזכר הוריה, רחל וי.ל. גבירץ ובמותה ציוותה על הקמת המרכז לחקר נשים ומגדר אשר נקרא על שמה.

פרופ' יזרעאלי נולדה בשנת 1937 באירופה. בינקותה היגרה משפחתה מאירופה הסוערת למונטריאול, קנדה שם התבגרה. את השכלתה האקדמית לתואר ראשון ושני השלימה באוניברסיטת מקגיל. היא עלתה לישראל בשנת 1960 והמשיכה את לימודיה האקדמיים, עד לקבלת תואר הדוקטור לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה מאוניברסיטת מנצ'סטר באנגליה.

במהלך מחקר הפוסט-דוקטורט שלה באוניברסיטת ברקלי התחברה לראשונה עם אקדמאיות בתחום המחקר הפמיניסטי ומאז הקדישה לנושא את עיקר תשומת ליבה.

מחקריה עסקו בנשים ושוק העבודה,ובחנו את מבני התעסוקה לנשים, את האופן שבו התעסוקה משפיעה על מעמדן וכן את היחסים המורכבים שבין אמהות לעבודה. היא היתה בין הראשונים בישראל לעסוק בתופעת המיליטריזם והשפעתו על יחסי המגדר בחברה הישראלית. במסגרת זו הבחינה כי אנשי צבא בכירים זוכים ליתרון לא הוגן בשוק העבודה –בזכות יוקרה וקשרים שהם יוצרים במסגרת תפקידם הצבאי, ואשר אינם פתוחים בפני נשים.

פרופ' יזרעאלי היתה האשה הראשונה בארץ שקודמה לדרגת פרופסור מן המנין- הדרגה האקדמית הגבוהה ביותר- ופעלה ללא ליאות כדי לסייע לתלמידותיה ולעמיתותיה להתקדם בעצמן, ותוך כך לייסד דור שלם של חוקרות פמיניסטיות מבריקות ומחוייבות.

היא אף עסקה בפעילות ציבורית רחבה למען שוויון מגדרי,ושמשה כיועצת למגוון של ועדות ממשלתיות שעסקו בקידום נשים.

פרופ' יזרעאלי היתה נשואה לפרופ' דב יזרעאלי, שנפטר מעט לפניה ממחלה קשה. הם הותירו אחריהם 3 ילדים: ליאורה, חיים ושרונה.

בקרו באתר של פרופ' דפנה יזרעאלי