מגמת "מגדר בשטח"

אם את.ה מעוניינ.ת לשלב בין תואר שני תיאורטי ובין עשייה אקטיבסטית בשטח - מגמת מגדר בשטח היא בשבילך!

מגמת מגדר בשטח פועלת למעלה מעשור כחממה לאקטיביזם פמיניסטי מגוון ופורץ דרך. במהלך הלימודים במגמה, ניתן ליווי צמוד ומנטורינג על ידי אקטיביסטיות בעלות ניסיון רב ומשפיעניות בשדה הפעולה הפמינסטי בישראל. במגמה לומדות ולומדים סטודנטיות.ים מכלל חלקי החברה הישראלית ומתאפשר בה שיח רב תרבותי עשיר, שיתופי פעולה וסולידריות בין קבוצות שונות. לאורך השנים צמחו במגמה עשרות מיזמים חברתיים מצליחים ובעלי השפעה, בתחום החינוך, שינוי מדיניות, מאבק באלימות, קידום קבוצות ממיקומי שוליים, מאבק בעוני ועוד. המיזמים עושים שימוש בפלטפורמות פעולה מגוונות ופונים לקהלי יעד שונים וכך מקדמים שוויון מגדרי וצדק חברתי בכלל החברה הישראלית. אין צורך בניסיון אקטיביסטי קודם, כי אנחנו מבטיחות הכשרה מלאה וליווי צמוד. אם את.ה רוצה להוביל שינוי משמעותי - מקומך בנבחרת האיכותית שלנו!

 

להרשמה                             ליצירת קשר

 

למה כדאי לי ללמוד "מגדר בשטח" בבר אילן?

  • אין מגמה כזאת באף אוניברסיטה או מכללה בארץ!
  • שש מלגות שכר לימוד מלאות לאקטיביסטיות מהחברה הערבית, האתיופית והחרדית.
  • בתוכנית ללימודי מגדר תמצאו מרצות ומרצים מהמובילים בתחומם בארץ ובעולם.
    הכירו את נשות ואנשי הסגל שלנו >>>
  • הלימודים מתקיימים באווירה של קבלה ופתיחות, בסביבה רב תרבותית שמעודדת שיח פורה ומגוון דעות.
  • הגישה הרב-תחומית בתואר שני במגדר מפגישה את הסטודנטים והסטודנטיות עם עולם עשיר המשלב כלים מתחומי הסוציולוגיה, הפסיכולוגיה, הפילוסופיה, החינוך, יהדות, דתות ועוד. כך פותחים הלימודים דלת למגוון אפשרויות קריירה עבור הבוגרים והבוגרות.

בואו ללמוד לימודים משני חיים המעניקים כלים תיאורטיים ופרקטיים למחקר ולעשייה פורצת דרך!

ימים ושעות לימוד

הלימודים מרוכזים ביום לימודים אחד בשבוע, יום שלישי בשנה א' ויום רביעי בשנה ב'.

מבנה תוכנית הלימודים במגמת "מגדר בשטח"

תוכנית הלימודים כוללת 20 ש"ש (40 נ"ז) והיא מורכבת מקורסי ליבה, מתודולוגיה, קורסי בחירה, סמינריונים וסמינר מחלקתי.

  1. קורסי ליבה - חובה 4 ש"ש (8 נ"ז): מטרתם להקנות ידע וליצור בסיס רחב להבנת מהות הדיון המגדרי. הקורסים הם: מגדר וחברה, מגדר ומדינת רווחה, ומגדר ודת (יהדות ואיסלאם).
  2. קורס מתודולוגיה 1 ש"ש (2 נ"ז):  קורס מתודולוגיה פמיניסטית המעניק כלים למחקר יישומי.
  3. קורסי בחירה 8 ש"ש (16 נ"ז): מתוך קורסי הבחירה המוצעים בתוכנית או במחלקות אחרות באוניברסיטה (בכפוף לאישור ראשת התוכנית ללימודי מגדר והמדור לתואר שני בבית הספר ללימודים מתקדמים).
  4. סמינריונים 2 ש"ש (4 נ"ז): סמינריון מחקרי שנתי אחד מתוך היצע הסמינריונים בתוכנית.
  5. סדנאות התנסותיות 2 ש"ש (4 נ"ז): סדנאות מרוכזות המתקיימות בחופשות הסמסטר הן בשנה א' והן בשנה ב'. הסדנאות משלבות תאוריה ופרקטיקה ועוסקות במגוון נושאים [כל סדנה מקנה 0.5 ש"ש (1 נ"ז), בסה"כ 4 סדנאות].
  6. סדנת גיבוש פרויקטים (חובה ללא ניקוד): סדנה ייעודית בשנה א' שמטרתה פיתוח והבנייה של פרויקטים אישיים והכנה לסמינריון היישומי "החממה לאקטיביזם פמיניסטי" הנלמד בשנה ב'.
  7. פרויקט גמר 3 ש"ש (6 נ"ז)סמינריון ייחודי למגמת "מגדר בשטח". במסגרת הסמינר "החממה לאקטיביזם פמיניסטי" הסטודנטיות.ים ייזמו ויערכו פרויקט (פרקטיקום) בהיקף של 6-4 שעות שבועיות. הקורס ילווה את פעילות השטח ויקשור אותה לתיאוריות רלוונטיות ובסופו יוגש פרויקט הגמר (בהיקף של עבודה סמינריונית) אשר יתבסס על ניתוח ההתנסות המעשית בפרספקטיבה תיאורטית. הקורס מלווה בתרגיל ובהדרכה אישית.
  8. אוריינות אקדמית לתואר שני ושלישי (חובה ללא ניקוד): הקורס מקנה מיומנויות אקדמיות נדרשות ללימודים לתארים מתקדמים, בכללן היכרות עם המאמר האקדמי לסוגיו, קריאה ביקורתית, עבודה עם תיאוריה ויצירת דיון.  
  9. סמינר מחלקתי (חובה ללא ניקוד): מדי שנה מתקיים הסמינר מחלקתי במתכונת של כשלושה מפגשי זום בסמסטר. במסגרתו זו מתאפשרת היכרות עם מחקרים חדשים ועבודות עדכניות במגוון תחומים. הסמינר המחלקתי הוא חלק מהותי בתוכנית הלימודים וההשתתפות בו היא חובה.

לרשימת הקורסים המלאה

להרשמה                             ליצירת קשר

תנאי קבלה

הלימודים לתואר שני במגמת מגדר בשטח פתוחים למי שסיימו תואר ראשון בממוצע של 80 ומעלה בכל תחומי הלימוד.

הזדמנויות תעסוקה

בוגרות ובוגרי התוכנית לתואר שני בלימודי מגדר משתלבים במגוון תפקידים משמעותיים ומובילים בארגוני החברה האזרחית, במגזר הציבורי והעסקי: טיפול וחינוך מודע מגדר, ייעוץ מגדרי (למשל יועצות לשוויון מגדרי), פיתוח מודעות מגדרית-ארגונית, תפקידי מחקר, אנשי חינוך בתפקידי מפתח, מנהלות ומנהלים, אנשי תקשורת ועוד.

מה הבוגרות והבוגרים שלנו מספרים?

אילאיל קומיי-דרור, מנהלת התוכנית "תעסוקה שווה" של משרד העבודה, מספרת על התוכנית ללימודי מגדר: "התוכנית ללימודי מגדר עבורי היא בית. מקום שבו מדברות את השפה שלי. שפת האם שלי. השפה הפמיניסטית. מקום שבו יש הכל מהכל. יש חשיבה ביקורתית על החשיבה הביקורתית. יש חשיבה שמובילה לעשייה. יש כלים. ואנרגיות. ושפה משותפת. יש שינוי עולם. בשביל הילדות שלי. בשביל אחותי ואמא שלי ובן הזוג שלי. ובשבילי".

מיכל מנהיימר, הפועלת למען נערות מתמודדות בחברה החרדית, מספרת על התוכנית ללימודי מגדר: "התוכנית ללימודי מגדר עבורי היא קפיצת דרך משמעותית בהבנת ההשלכות של המבנים החברתיים וחלוקת הכח על סוגיות של נשים ומגדר. התוכנית היא הקרקע המצמיחה, המשענת התומכת והמסגרת המקיימת לפעילות האקטיביסטית שלי".

משה חג'ג', מרצה ויועץ גיוון והכלה רב-מגזרי בתחום קהילת הלהט"ב, מספר על התוכנית ללימודי מגדר: "התוכנית היא צוהר לחשיבה ביקורתית, מקדמת ומאחדת. הבית האקדמי שלי בשנים האחרונות. המקום בו אני יכול לתרגם את החוויות האישיות שלי לפרקטיקה חברתית. לחשוב ולהיות".

לבוגרות.ים נוספות.ים

 

להרשמה                             ליצירת קשר