ללמוד תיאוריה קווירית במסגרת לימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן
תיאוריה קווירית חוקרת באופן ביקורתי ודינמי את ההבניה החברתית שבעטיה התפתחו זהויות מגדריות ומיניות. היא קוראת תיגר על תפיסות בינאריות של זכר/נקבה ו/או הטרוסקוסאל/הומוסקסואל וגורסת שעל אף שמטרתן של נורמות חברתיות היא להכתיב מה "נורמלי" ו"טבעי" וחרף העובדה שנורמות אלו דחקו לאורך ההיסטוריה זהויות שאינן הטרו-נורמטיביות, קטגוריות אלו של מיניות ומגדר הן פלואידיות, נזילות ויש ספקטרום נרחב של זהויות וחוויות של מין, מיניות ומגדר.
ראשית התפתחותה של תיאוריה קווירית היא בסוף שנות ה-70 ותחילת שנות ה-80 של המאה העשרים. היא שאבה את השראה מתיאוריות פוסט-סטרוקטורליסטיות ומאקטיביזם סביב זכויות מגדר ומיניות ואף הושפעה עמוקות מהתנועה לזכויות האזרח ומהתנועות הפמיניסטיות של המאה ה-20. בניגוד לתחום המחקר בלימודי להט"ב (לסביות, הומואים טרנסג'נדר וביסקסואלים) שביקש לבסס ולתת לגיטימציה למיעוטים מיניים כזהויות יציבות שמובחנות מזהויות הטרוסקסואליות על בסיס מהות ביולוגית ופסיכולוגית גישה קווירית מדגישה את הנזילות של מיניות ומגדר. תיאורטיקנים ותיאורטיקניות שעוסקים בתיאוריה קווירית טוענים שמיניות ומגדר הם תוצר של מבני כוח שנבנים ומשוחזרים ללא הרף באמצעות שפה, שיח תרבותי, ופרקטיקות חברתיות.
תיאוריה קווירית, אם כך, מבקשת לערער על תפיסות נורמטיביות והגמוניות בתרבות, השולטות בין היתר בהבניית זהויות מיניות ומגדריות. היא מבקשת לעצב מחדש את היחס כלפי מיעוטים מיניים לא בגלל שהם 'נולדו כך' ו'אין להם ברירה' אלא מתוך הפניית הזרקור לאופן שמבני כוח חברתיים דוחקים לשוליים ומדכאים פרטים על סמך המיניות והמגדר שלהם. תיאוריה קווירית דוגלת בעולם שבו צורות ביטוי מגוונות זוכות להכרה ומוערכות ללא קשר ל'סיבות' שבגינן נוצרו.
לקבלת מידע בנושא לימודי תיאוריה קווירית במסגרת לימודים בתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן, ניתן ליצור קשר ואנו נחזור בהקדם.
שורשי התיאוריה הקווירית
הוגים מרכזיים המשויכים לאסכולה של תיאוריה קווירית הם מישל פוקו וג'ודית באטלר. התיאורטיקנית הראשונה שפיתחה משמעויות תיאורטיות סביב המונח 'קוויר' הייתה מוניק וויטיג. הוגים בולטים נוספים בתחום הם איב סדג'וויק ודיוויד הלפרין.
מישל פוקו, היסטוריון ופילוסוף צרפתי, נחשב לאבי התיאוריה הקווירית בשל יצירתו המכוננת "ההיסטוריה של המיניות", שראתה אור בשנת 1976 והשתרעה על כמה כרכים. פוקו טען כי מיניות היא מבנה חברתי, המופק ומווסת באמצעות שיח ויחסי כוח. כך למשל, פוקו הדגיש שידע וכוח שלובים זה בזה וניזונים זה מזה ובהקשר של מיניות, 'הכוח' מופעל באמצעות 'הידע' שבמוסדות השונים כמו המוסד הרפואי, המוסד הדתי, המוסד המשפטי או המוסד החינוכי כדי ליצור ולהסדיר זהויות. והוא מביא לדוגמה את שפת הפסיכיאטריה, הרפואה והדת ומראה כיצד שפה זו תרמה לבניית סוגים מסוימים של זהויות, דוגמת: "הומוסקסואליות" ו"הטרוסקסואליות", והפכה אותן לקטגוריות חברתיות בעלות השלכות מוסריות ומשפטיות מובהקות.פוקו גם הצביע על האופן שבו מדינות מודרניות מפעילות שליטה על אוכלוסיות באמצעות ויסות של מיניות באמצעות גופים שונים – לדוגמה שליטה ברבייה. מסגרת זו, טוען פוקו, חיונית להבנה כיצד נורמות מיניות נאכפות וכיצד סטיות מנורמות אלו הופכות פתולוגיות.
ג'ודית באטלר נחשבת לאחת הדמויות המשפיעות ביותר בתיאוריה קווירית. באטלר קיבלה השראה מעבודתו של מישל פוקו. באטלר מזוהה עם המושג פרפורמטיביות (ביצועיות או פעולתיות) מגדרית. ביצירתה החשובה 'צרות של מגדר' משנת 1990 טוענת באטלר כי מגדר אינו תכונה מולדת או אפילו זהות קבועה. במקום זאת, מגדר נוצר באמצעות מעשים, ביצועים והתנהגויות חוזרות ונשנות. במובן זה מאתגרת באטלר את ההשקפה לפיה מגדר הוא דבר שנקבע ביולוגית ומדגישה את תפקידם של הקשרים חברתיים ותרבותיים בעיצוב זהויות מגדריות. באטלר מראה כיצד מבני כוח חברתיים אוכפים בינאריות מגדריות נוקשות ודוחקים לשוליים את אלו שאינם עומדים בסטנדרטים אלו.
רוצות.ים להכיר מקרוב תיאורטיקניות.קים נוספות.ים שתרמו להתפתחותה של התיאוריה הקווירית ומעצבים אותה עד היום? לחקור לעומק את התיאוריה הקווירית ולחולל שינוי? הרשמו ללימודי תואר שני במגדר בתוכנית לימודי מגדר באוניברסיטת בר-אילן
התוכנית מציעה לימודי תואר שני במגדר בשני מסלולים, לבחירתכן.ם:
- מסלול א' - מסלול מחקרי הכולל כתיבת עבודת תזה.
- מסלול ב' – תואר לימודים עיוני ללא כתיבת עבודת תזה.
למידע על מסלולי התואר:
- מסלול מחקרי לתואר שני במגדר
- מסלול עיוני לתואר שני במגדר
- מסלול לתואר שני במגמת מגדר בשטח
- מסלול להשלמת תיזה