פידא נערה טבעוני, ינואר 2021

פידא נערה טבעוני

פידא נולדה בעיר נצרת וגדלה בילדותה בישוב הערבי יהודי  - נווה שלום. היא מנהלת שותפה בארגון מהפך תע'ייר, בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית ותואר שני מהתוכנית ללימודי מגדר באוניברסיטת בר אילן. בין השנים 2000 – 2013, ניהלה את היחידה לשינוי חברתי בעמותת נשים נגד אלימות. פידא מארגנת קהילתית ומדריכת סטודנטים. בנוסף, עוסקת בהנחיית קבוצות מנהיגות וקבוצות התארגנות קהילתית.  מעבירה קורסי הכשרה בנושא ניהול רגיש מגדרית בארץ ובחו"ל. הובילה מספר מאבקים חברתיים ופרויקטים קהילתיים במספר ארגונים בחברה האזרחית. פידא פעילה חברתית ופוליטית, היא עוסקת בנושאים חברתיים ופמיניסטיים בחברה הערבית בנוסף לפעילותה הפוליטית לקידום שוויון וחיים משותפים. פידא סיימה מספר הכשרות בניהול ארגוני חברה אזרחית, הנחיית קבוצות, ארגון קהילתי וישוב סכסוכים. בנוסף, היא התנדבה ומתנדבת במספר ארגונים ומיוזמות הוועדה העממית בעיר נצרת למאבק באלימות ופשע בשנת 2019 וממקימות המטה הפמיניסטי לשעת חירום במשבר הקורונה 2020. במקביל, פידא משמשת כראש צוות משטרה-אזרחים בצוותי המומחים של הקורונה.

פידא הקדישה את מסלולה המקצועי לחינוך והעצמה קהילתית של אוכלוסיות מוחלשות מגוונות, יהודיות וערביות מצפון, מרכז ודרום הארץ, בגילאים שונים (ילדים/ות, סטודנטים/ות ותושבים/ות מקהילות מגוונות). במקביל, פיא מובילה בניית תוכניות הכשרה והעברתן ובניית מערכי הדרכה והנחייה בנושאים חברתיים שונים. כמו כן, פידא עובדת אל מול אנשי עסקים ואנשי דת לקידום השיח הציבורי בנושא אלימות בכלל ואלימות כלפי נשים בפרט. היא עומדת בקשר עם מספר מוסדות אקדמאיים לשם הדרכת סטודנטים והעברת הרצאות במסגרות קורסים שונים באוניברסיטה העברית, באוניברסיטת תל אביב, אוניברסיטת חיפה ומכללות שונות בארץ.  

בנוסף, פידא מנחה ומלווה קבוצות נשים בכ- 20 ישובים בחברה הערבית לשם התארגנות חברתית ובניית פרויקטים בנושא מניעת אלימות כלפי נשים וקידום מעמד האישה. היא מכשירה מנחי ומנוחת קבוצות בתוכנית חינוך לשוויון בין המינים עם בני נוער, פרויקט המגיע למאות בתי ספר ומסגרות חינוך בלתי פורמאלי.

בתחילת דרכה המקצועית, עבדה כעו"ס מטפלת ביחידה לטיפול בנפגעי סמים בלשכה לשירותים חברתיים בנצרת וכעוזרת מחקר בנושא אלימות מינית בחברה הערבית עם ד"ר נאדרה שלהוב קוורקיאן מהאוניברסיטה העברית.

פידא עמיתה בקבוצת מנהיגות פוליטית וחברתית בתוכנית "التحالف השותפות". התנדבה שנים בקו סיוע לנפגעות אלימות והתעללות מינית בחברה הערבית. סייעה, ליוותה והעניקה תמיכה לנשים ולנערות נפגעות אלימות ואלימות מינית. השתתפה במשך 10 שנים בפרויקט "נשים, דמוקרטיה ושלום" בארץ ובגרמניה. פועלת במאבק למניעת רצח נשים, משתתפת בארגון הפגנות ולוקחת חלק בקואליציה בחברה בערבית.

ממייסדות המרכז לחינוך מיני בחברה הערבית " אלמונתדא". ממייסדות ומקימות הקואליציה "נשים נגד נשק" בחברה הערבית.  

פידא מספרת על התוכנית ללימודי מגדר:

"התוכנית ללימודי מגדר בשבילי היא המפגש עם החברות העמוקה שהתחילה ביום הראשון שפגשתי את מי שהפכה לחברה הטובה והמשמעותית ביותר שלי, חולוד אדריס. חברות ושותפות ומראה שמהווה בסיס חזק להתמודדות עם המציאות המאתגרת כנשים פלסטיניות בישראל. ההבנה העמוקה של סולידריות וביקורתיות דרך שיח שנמשך לאורך כל הדרך בלימודים ובזמן העבודה על עבודות וקריאת המאמרים. הוויכוחים והדיונים והצחוקים. ובנוסף התוכנית הייתה עבורי המפגש עם מגוון רחב של פמיניזם, במיוחד האתגר לדבר על פמיניזם דתי. אין ספק שהערך שהלימודים נותנים לרגש ולחוויה ולעבודה בשטח הינו משמעותי ונמצא איתי לאורך כל הדרך .החלום שלי לעתיד הוא להמשיך לחבר בין נשים מכלל הקהילות והמאבקים כדי שנבנה ביחד כוח של נשים לצדק ושוויון, כי פמיניזם עבורי הוא תנועה לצדק חברתי ".

 

הרצאת אורחת אל מול שנה א' במסלול מגדר בשטח, נובמבר 2021: 

בהרצאת אורחת שהתקיימה ביום שלישי, 23.11.21, פידא נערה-טבעוני פרסה בפני הסטודנטיות את הקשר בין קורות חייה מנצרת לנווה שלום ושוב לנצרת, כבת למשפחה בעלת מודעות פוליטית וחברתית גבוהה, ובין הגישה הביקורתית-פמיניסטית שעיצבה את חייה המקצועיים והאקטיביסטיים. פידא הייתה בין הפעילות הבולטות שנאבקו להורדת המונח "רצח על חילול כבוד המשפחה" מהשיח הציבורי והתקשורתי, תוך שימת דגש לכך שנשים נרצחות על ידי בני משפחתן רק בגלל עצם היותן נשים. פידא מקדמת את המאבק באלימות בחברה הערבית בכלל ובאלימות כלפי נשים בפרט. במהלך ההרצאה ציינה פידא ש- 80% מהנרצחות ב- 10 השנים האחרונות נרצחו על ידי בני זוגן. היא עבדה במשך 15 שנים בארגון "נשים נגד אלימות" והייתה בין פורצות הדרך להעלות כבר לפני 20 שנה את המודעות והשיח על אלימות מינית בחברה הערבית. כיום, פידא מנהלת את סניף צפון של ארגון שתי"ל ופעילה בארגון "מהפך", ארגון יהודי-פמיניסטי ששם לעצמו כמטרה להעצים קהילות מוחלשות. פידא רואה בתנועה הפמיניסטית תנועה לוחמת למען צדק ומדברת על הזהות הפמיניסטית המתשנה ומתבטאת באופנים שונים במיקומים שונים ובהתאם לקואליציות ושיתופי הפעולה שהיא מבקשת לייצר. 

בתחילת משבר הקורונה, פידא השתתפה בהקמת המטה הפמיניסטי לשעת חירום, שכבר בזמן הסגר הראשון איגד סביבו 80 ארגונים מכל קצוות הקשת ו- 400 פעילות עצמאיות. בעקבות פעילות המטה נפתחו, בין השאר, עוד 2 מקלטים נוספים לנשים. כמו כן, פידא הקימה, יחד עם בוגרות נוספות של מסלול מגדר בשטח, את קואליצית נשים נגד נשק לא חוקי בחברה הערבית. 

פידא שמה דגש על כך שנשים לא צריכות לאמץ את השפה והכלים של גבריות אלימה אלא לייצר מערכות תמיכה וקואליציות של נשים המייצרות שפה חדשה ושומרות על אופטימיות ואמונה בכך שהסטטוס קוו ימשיך וישתנה. 

פרסומים תקשורת:

  • מאמר דעה על אלימות בחברה הערבית:

 https://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-5558713,00.html

  • מאמר בגלובס על אלימות בחברה הערבית:
  •