מרכז לתמיכה והדרכה לצוותים חינוכיים בנושאים הקשורים לחינוך לשיוויון מגדרי, מגדר ומיניות מיטיבה, ניצה כהן-מור
הקמת מרכז אזורי הנותן מענה לצוותים חינוכיים בבתי ספר תיכון באזור הצפון, בנושאים- חינוך מודע מגדר ומיניות מיטיבה. המרכז יכיל שלושה ערוצים מרכזיים:
1. ריכוז מידע בנושאי מגדר ומיניות מיטיבה – תכנים לימודיים, מחקרים, ספרות ועל נשות מקצוע העוסקות בתחומים אלה.
2. הנחיה לצוותים חינוכיים וצוותי הנהלה בבתי"ס ספר על יסודיים. מנחות.ים מהמרכז, ימפו יחד עם נציגות.ים של הצוות החינוכי וההנהלה צרכים ויכולות לוגיסטיות, לוזיות וכדומה של ביה"ס ויתפרו תוכנית שתציע תהליך הכולל מפגשים עם מנחות.ים קבועים ומשתנים, לאורך תקופה של שנה או יותר.
3. סיוע בהקמת צוותים של נאמנות מגדר בבתיה"ס שייקחו על עצמן להמשיך התהליכים גם בתום תקופת ההנחיה.
כמחנכים ומחנכות, אנשי ונשות חינוך נדרשים להתמודד מדי יום עם סיטואציות מגדריות ומיניות, אך במקרים רבים כלל אינם שמים לב לקיומן או חוששים מההתמודדות איתם שעשויה להיות מורכבת ולא נוחה. נכון להיום לא פועל באזור הצפון אף מרחב שמאפשר לצוותים חינוכיים מפגש, הדרכה והתמודדות לאורך זמן עם תכנים הקשורים למגדר ומיניות מיטיבה. האפשרות להרכיב "משקפים מגדריות", אינה ברורה מאליה ודורשת הכרות עם מגוון רחב של נושאים וצלילה לתוך מרחבים לא תמיד נוחים. בנוסף, מדי שנה אנו עדים לאירועים של אלימות מינית קשה המופיעים בחדשות ואנו כמחנכות נדרשות לתווך את האירועים לתלמידינו בצורה איכותית שתעזור להן ולהם לעשות בחירות מודעות וטובות יותר בתוך החיים שלהן. בהקמת מרכז זה אנו מקוות לתת מענה איכותי, ספציפי ומותאם לבתיה"ס. אנו שואפות שחוץ מהדרכה וחשיפה לידע, המרכז וההדרכה הניתנת דרכו, יאפשרו מרחבים של התלבטות, חשיבה משותפת ועשייה. זאת כדי לאפשר לאקלים ביה"ס להפוך למודע ואקטיבי ביחס למגדר, שיוויון מגדרי ומיניות מיטיבה, ולמורות.ים והצוותים להפוך למנחות.ים בנושאים אלה עבור התלמידות.ים. אנו שואפות לסייע בהפיכת המרחבים החינוכיים למקומות בהם יש מודעות ויכולת התמודדות עם עולם של יחסי כוח מגדריים והמאפשרים יותר מרחב של ביטחון, צמיחה והתעצמות עבור התלמידות והתלמידים ועבור נשות ואנשי הצוות. כך שגם הצוותים החינוכיים וגם התלמידות.ים יוכלו להפוך לסוכני שינוי בעולם הרחב. בעידן מורכב זה, המכיל בתוכו תפיסות פוסט פמיניסטיות, עולם שרווי ב'תרבות האונס', מרכז זה יעזור לחנך את התלמידים והמבוגרים במציאות לא פשוטה של מידע ותפיסות לעיתים פוגעניות ומורכבות על מיניות ומערכות יחסים לשם יצירת חיים המבוססים על הסכמה, הקשבה, התחשבות ושימת לב לרצון האחר.ת ולרצון שלי.
ניצה מספרת על הפרויקט:
"מזה כמה שנים אני עסוקה במחשבה שכדי ליצור חברה שוויונית, מכילה ומאפשרת, שהיא מקום בטוח גם עבור קבוצות מיעוט וקבוצות מודרות למיניהן, כדי ליצר מרחבים של שחרור, מרחבים בטוחים ומאפשרים להבאה של חשיבה, ראייה ביקורתית, השמעת קולות מגוונים, יש צורך לעבור דרך מערכות חינוכיות. למרות שמירב המשאבים והתוכניות בעלות הטווחים הארוכים יותר מתרכזים בנוער עצמו, אני מאמינה שחשוב שהחינוך, הלמידה והקניית הכלים להתבוננות ביקורתית, יתחילו מהצוותים החינוכיים. זאת כדי שהם יוכלו להוות קרקע פורייה להבאת השינוי בחייהם עצמם ובחיי תלמידותיהם ותלמידיהם ואולי אף לקהילות הקרובות והרחוקות שלהם. לכן מרכזים מהסוג שאני מקימה כ"כ חשובים – בחידוד הראייה הביקורתית, ביצירת מרחבי שיח ושיתוף, בהקניית ידע ובליווי".