זיוה מקונן דגו, ירושלים, בוגרת מסלול מגדר בשטח

זיוה מקונן דגו, ירושלים, בוגרת מסלול מגדר בשטח

עבודת הפרקטיקום של זיוה עסקה בלימוד נשים דוברות אמהרית ע"י נשים יוצאות אתיופיה, על מורשת ביתא ישראל – יהדות אתיופיה.

כמו ברוב הדתות, הגברים או המנהיגים הרוחניים נתפסים כמי שאחראיים להעברה הבין דורית ולשימור המורשת בביתא ישראל. האפיסטמולוגיה הפמיניסטית מצביעה על כך שבמציאות, למרות שתפקידן לא מוגדר ככזה, לנשים יש מקום מאוד מרכזי בחינוך בכלל, ובחינוך לערכי המסורת, לשימור ההלכות והדאגה להמשכיות הערכית חברתית ודתית. מורשת יהדות אתיופיה נפגעה עם העלייה לארץ, הן בגלל המסע הטראומטי, והן מתהליך הקליטה הקשה. בנוסף לכך, רשויות הקליטה והמדינה פעלו כדי למחוק את היהדות העתיקה שנשמרה במנותק מתפוצות ישראל במשך כ - 2,500 שנה.  כמו הקייסים, גם הנשים נלחמות כנגד הגזרות האלה, אך רוב הצעירים/ות שעלו לארץ עד גיל 18 וילידי/ות הארץ, הם אלה ששילמו מחיר של איבוד המסורת.

עבודת השטח ששל זיוה התמקדה במתן מקום לנשים, שאחד מבני המשפחה שלהן קייס, ללמד את הנשים שעלו לארץ בגיל ילדות או התבגרות (ששולטות בשפה האמהרית), את המסורת של יהדות אתיופיה בפרספקטיבה נשית. הלימוד נעשה בקבוצה, במשך שלושה ימים עם לינה. המלמדות היו ממקומות שונים הן באתיופיה והן בארץ, כדי לאפשר את גיוון הקולות והמנהגים.  גם הלומדות היו ממקומות שונים בארץ. בפרויקט השתתפו 3 מלמדות ו- 11 לומדות. "התאגיד הממשלתי לשימור מורשת יהדות אתיופיה" היה שותף, בעיקר בשביל התיעוד והשימור של החומרים. במהלך ימי הלימוד שולבו אטרקציות, אך חלקן בוטלו, כיוון שלנשים היה חשוב יותר לעסוק בלימוד ולשתף את הלומדות על תפקידן בקהילה, הן שם והן פה, על הכוחות והאתגרים בתוך הקהילה ומחוצה לה. לאחר שלושת הימים הנשים ביקשו להמשיך ואכן התקיים לימוד המשך שנה אחרי, במסגרת התאגיד.

זיוה היא בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית מאוניברסיטת בר אילן, בוגרת תהודה, בית המדרש למנהיגות יהודית, מנכ"לית לשעבר של אגודת יהודי אתיופיה, מהמקימות של אימהות על המשמר, עמיתה בבית הספר למנהיגות חינוכית מנדל, בוגרת קורס פרמקלצ'ר.

זיוה מספרת על התוכנית ללימודי מגדר:

"התוכנית ללימודי מגדר היא תוכנית לשינוי תודעה, תוכנית ללימוד אקטיביזים, תכנית לתיקון עולם. אני חולמת לעתיד שתשתנה התדמית של קהילת יוצאי אתיופיה, במיוחד בנוגע לנשים, כקהילה חלשה! הקהילה האתיופית שמרה על יהדותה במנותק מהעולם היהודי, במאבק מתמיד מול אוכלוסייה עוינת במשך כל כך הרבה שנים. היא לא חלשה! קבוצה שיוצאת בעקבות החלום ועושה את המסע, קבוצה שנלחמת על מורשתה כנגד החלטת הכחדה - לא יכולה להיות חלשה!".

 

קישורים רלוונטיים ופרסומים :

https://www.facebook.com/100015835206778/posts/643215972882904/?d=n