מדורת השבט – שיח נשים, בהובלת ענת ברוכי אופן, מורה מירושלים

ענת מספרת על הפרויקט:

אני מורה ב"אוולינה" תיכון עירוני דתי לבנות בירושלים המשתייך לזרם הממלכתי דתי. שנים רבות אני פוגשת תלמידות ובוגרות ומכירה את ציבור המשפחות ששולח את בנותיו ללמוד אצלנו בתיכון. מצאתי מחסור בחשיפה של התלמידות לדמויות נשיות מעולמות תוכן ועיסוקים שונים. הבנות מוסללות, גם אם לא במודע, למקצועות נשיים התואמים את אורח חייה של האישה הדתית, האם ועקרת הבית המסורה.

הפרויקט נבחר במטרה לסייע לבנות לפתח חשיבה יצירתית ולהפנים שאין עוד חובה לבחור את "הדבר הנכון". הבחירה נתונה בידי כל נערה ונערה והשמיים הם הגבול. הייתי רוצה שתלמידות בית הספר יפגשו נשים מהציבור הדתי לאומי, ציבור ממנו הן מגיעות ומזדהות איתו. נשים שעשו בחייהן בחירות שונות, מיוחדות ומגוונות.  הבנות יפגשו את הנשים וישמעו על עשייה משמעותית הנופלת בחלקן, על אתגרים שהן פוגשות ועל אפיזודות מיוחדות מעולמן. בבית ספרנו מתקיים פעם בשנה "סמינר נשים" לבנות שכבת י'. בסמינר יש הזדמנות לעשיה בלתי פורמאלית וקיוויתי שאצליח להשתלב בו ולקיים את המפגש כחלק מהתוכנית. אני מאמינה בדיבור בפני קהל ככלי שכנוע, ככלי לעורר אמפטיה, לעודד, להלהיב ולחלוק ידע ותובנות. זהו כלי לקדם חלום. חשוב לי גם שהמפגש לא יהיה בעל אופי של "העצמה נשית" בבחינת: "אתן הצעירות בואו ושמעו מה עשינו ולמדו מאתנו", אלא, שיהיה זה מפגש לשיתוף מידע, כמדורת השבט בתקופות קדומות. במפגש המתוכנן ייקחו חלק 4 נשים שייצגו תחומי דעת שונים. הן יקבלו 10-13 דקות לענות על 2 שאלות מתוך 4 שיקבלו מראש, ובסוף יהיה שלב "השאלה הזהה" שתגיע מתוך הקהל. למפגש זה יעשו הכנה ועיבוד בכיתות.

בבית הספר שלי קיימת תוכנית לשכבת י"ב המכונה יוצאות לחיים. יש רצון וקיימות אף טיוטות לפיתוח תוכנית תלת שנתית של הכנה לחיים האמיתיים. אני מקווה שמפגש הנשים, מדורת השבט, יתרחב ויהיה חלק מהתוכנית. תקוותי שהפרויקט בשנה זאת יהיה בבחינת פיילוט, והוא יוטמע בתוכנית  התלת שנתית העתידית. אשמח להיות מי שתחלום, תכתוב ותפתח אותה. ישנם סוגי ידע נוספים וחסמים בתחומים העוסקים בתכני מגדר ומיניות שמצאתי אצל צוות ההוראה שלנו בפרט כמו בצוותי ההוראה בחינוך הממלכתי דתי בכלל, ונראה לי שאני יכולה לתרום בם. הייתי רוצה לשלב תכנים אלה בתוכנית ההכנה לחיים התלת שנתית. ולכך עוד חזון למועד.

התוכנית ללימודי מגדר עבורי היא הזדמנות ללמוד ולהתפתח בתחום שלא התוודעתי אליו בצעירותי ולעשות זאת תוך כדי שילוב עם ערכי היהדות עליהם גדלתי ובהם אני מאמינה. ברצוני להתפתח תוך כדי השלמה, קבלה והכלה, בנעימות ומיעוט מאבקים, עד כמה שאפשר.

הייתי רוצה להיות אקטיביסטית במערכת ממנה הגעתי, בחינוך הפורמלי. הייתי רוצה לקדם את לימודי המגדר בבית ספרי, תיכון דתי לבנות, ותקוותי שאוכל לעבור מכאן ולהיות דוגמה/אופציה לבתי ספר נוספים הכלולים במערכת החינוך הדתית ומחפשים דיבור על מיניות ומגדר בשפה נקיה, נעימה, מדויקת, ומזמינה. בחזוני דיבור בריא עם תלמידות על מיניות ומגדר ייעשה על ידי צוות ההוראה הקבוע והקרוב  לתלמידות ולא על ידי מרצות מיוחדות לנושא המוזמנות מבחוץ. כאשר כך יהיה, נדע, שאנחנו בשיח טבעי וזורם.

ענת ברוכי אופן בעלת תעודת הוראה ותואר Bd.E בהוראת מתמטיקה ותורה שבעל פה, מורה ומחנכת כבר 31 שנים במסגרות שונות של מערכת החינוך. קורס יזמות וניהול של המכללה למנהל. בוגרת קורס חינוך למיניות בריאה של דפנה פלר, ירושלים.