מעוררות השראה ומשפיעות – מעגלי נשים צעירות בג'לג'וליה, ג'נה ח'טיב

מעוררות השראה ומשפיעות – מעגלי נשים צעירות בג'לג'וליה 

ג'נה מספרת על הפרויקט:

יישוב ג'לג'וליה הוא יישוב קטן שנמצא באזור המרכז, הוא מאופיין במורכבות של האנשים שגרים בו וסובל ממד סוציואקונומי נמוך וממאפיינים קשים, כמו אחוז אלימות גבוה, אחוז אקדמאיים נמוך וכו'. אחרי שנתיים שבהן השתתפתי במעגלי שיח בתל אביב הבנתי שאני צריכה קבוצה שיותר דומה לי ושאוכל לשוחח אתה וגם הבנתי שהיישוב שלי צורך את הידע הפמיניסטי שלי יותר מתל אביב, ומצאתי שאין ביישוב שום מסגרת שמכילה בתוכה בנות צעירות ועונה על הצרכים שלהן ומקדמת שיח פמיניסטי ביישוב. והתחלתי באותה תקופה לשמוע בתור מישהי מאוד פעילה ביישוב מהבנות את אותן בעיות ואתגרים וחלומות ולכן חשבתי לעצמי, למה לא להקים קבוצה של צעירות שישתפו ביחד חוויות, יתמכו אחת בשנייה, יכירו אחת את השנייה ויתחילו להבין שיש מקום משותף להן ויש צעירות שדומות להן ביישוב ומצד שני להעניק להן ידע ומושגים שקשורים לפמיניזם כמו עוצמה, קידום נשים, עצמאות, קריירה ועוד המון.

הרעיון בהתחלה היה קבוצה שדרכה אעביר שיח פמיניסטי ביישוב ואעצים את הבנות בכלים פמיניסטים, אחרי שהתחלתי את לימודי התואר שלי במגדר בשטח הבנתי עד כמה זה חשוב לתת לבנות את הידע הזה. התחלתי את הפרויקט בלגשת לחברות שלי ולבנות שאני מכירה במסגרת ארגון האקדמאיים והייתה היענות ממש מהירה והתעניינות בפרויקט ובזמן קצר הצלחתי למצוא 13 בנות שמוכנות להשתתף ולקחת חלק במעגלים. עשיתי ראיון עם כל אחת מהן במטרה שאסביר להן יותר על הפרויקט ועל עצמי. לאחר שבוע התחלנו במפגש הראשון שהיה פרונטאלי. המפגש היה בתחילת תקופת המבחנים ולמרות הפחד שלי שלא ישתתפו, הבנות השתתפו כולן והיה מפגש מרתק.

הקושי והאתגר העיקרי מתחילת הפרויקט ועד היום הוא ההתמדה במפגשים, כמובן יש תקופות קשות שעוברות וקשה לקיים בהן מפגשים כמו תקופות המבחנים כי אני גם סטודנטית וקשה לי להתכונן למפגשים ומצד שני הבנות רוצות בתקופות האלה להתרכז בלימודים.

היעדים שהושגו בפרויקט קודם הם כל עניין ההתמדה של הפרויקט ושהפרויקט מחזיק מעמד ומתקיים עד היום אחרי שנה וחצי למרות כל הקשיים. אחת ההצלחות הכי גדולות של הפרויקט היא היוזמה למחאות לאור תופעת האלימות בחברה הערבית. המחאות התקיימו ביישוב ג'לג'וליה ביוזמת משתתפות המעגלים ולאחר מכן היוזמה להקמת התארגנות נגד האלימות ביישוב. עוד הצלחות לפרויקט הן הצטרפות עוד בנות למעגלים, הכנסת השיח הפמיניסטי ליישוב, וההודעות שאני מקבלת אחרי כל מפגש מהבנות עד כמה המפגשים עוזרים בהתמודדות עם לחצים ומוסיפים להן ידע ונקודת מבט חדשה.

היעד העיקרי לפרויקט בעיניי הוא שהוא ימשיך להיות מקום שמחבק ומכיל את הצעירות ביישוב. הייתי רוצה בעתיד לפתח את הרעיון לעוד קבוצות ולהכניס את השיח הפמיניסטי לבנות מגיל קטן. שאיפה נוספת שלי היא לעשות קבוצות מעורבות שבהן יהיו צעירים וצעירות שיצליחו לדון בנושאים שבעיניהם הם בוערים:, חברתיים, פוליטיים ופמיניסטים.

התוכנית ללימודי מגדר היא השינוי הכי גדול ומשמעותי שקרה לי בשנתיים האחרונות, מכמה סיבות  קודם כל כי הוסיף לי המון ידע פמיניסטי מבוסס אותו הייתי צריכה לפעילות שלי. הלימודים נתנו לי נקודת מבט יותר רחבה לחיים והתחלתי להסתכל על הדברים בצורה אחרת. קיבלתי מהמרצות המון מידע שעזר לי לפתח רעיונות. בנוסף, קיבלתי עזרה בפיתוח הרעיון שלי במסגרת קורס החממה והצלחתי לקדם אותו בצורה מדהימה. לדעתי אין נכס יותר חשוב מהידע ובמקרה שלי כחלק מקבוצת מיעוט זה הנכס היחיד שנשאר לי.

לאור הניסיון שלי, אני מאמינה שחסרות לנו מאוד את המיומנות של ההבעה והשיח והחשיבה הביקורתית שהיא מאוד חשוב להתקדמות שלנו כחברה. החלום העתידי שלי הוא שמעגלי השיח יהפכו לשגרה בחיי האנשים אצלנו ביישוב ושהאנשים ייפתחו אצלם את היכולת לשוחח ולדון בדברים.

ג'נה חטיב מג'לג'וליה, סיימה תואר ראשון במדעי המדינה ותקשורת והייתה שותפה בהקמת ארגון הסטודנטים האקדמאיים. פעילה חברתית ופמיניסטית, עשתה קורס מנהיגות נשית צעירה, בעלת תעודת הנחיית קבוצות. עבדה כרכזת פעילויות במרכז אמאן שנאבק באלימות בחברה הערבית. עובדת נכון להיום כמתורגמנית, תחקירנית, מנחת קבוצות ורכזת התנדבות ביישוב. משקיעה את כל הידע והניסיון שצברתי למען קידום החברה ולמען עתיד יותר טוב לאנשים שחיים בה.