"בדרכי": תיעוד מסען וחוותיהן של נשים אתיופיות בישראל, טזתה גרמאי
"בדרכי": תיעוד מסען וחוותיהן של נשים אתיופיות בישראל, טזתה גרמאי
טזתה מספרת על הפרויקט:
קולן של נשים שעלו לארץ מאתיופיה, כנשים מהגרות או כנשים שהן דור שני למהגרים, אינו נשמע לא בקרב הקהילה האתיופית ולא בחברה הישראלית בכללה. כתוצאה מכך, אין אנו ערים לאתגרים, לצרכים ולדרכי ההתמודדות של קבוצה זו: נשים שחורות מהגרות – קבוצה מודרת מבחינות רבות.
נשים אלו עומדות בראש המשפחה האתיופית, הן כמפרנסות והן כמחנכות. הן עצמן מתמודדות עם הדרה ועם אפליה על רקע גזעי, בחיי החברה, בשוק העבודה ומול הממסד והרשויות. הן נדרשות לתווך את האתגרים ואת אופני ההתמודדות לילדיהן, הדורות הצעירים, ולא פעם גם נושאות באחריות לדור המבוגר, שנדרש להסתגלות תרבותית מורכבת.
כדמות מפתח, העומדת בלב לבה של המשפחה הגרעינית והמורחבת, חוויותיהן של נשים שעלו ארצה מאתיופיה, המתפרשות על פני עשורים רבים, יחשפו אותנו לפנורמה רחבה של קשיים ושל הישגים, של צרכים ושל כלים ויכולות שפיתחו הנשים במהלך שנות מסען.
הרצון והצורך לשמוע קולות אלו ולתת להן במה הם העיקרון המנחה אותי בפרויקט זה. מטרתי היא לאצור את הסיפורים לכדי אנתולוגיה אחת, לשזור יחדיו קולות אלו ולהדהד אותם בקהילה האתיופית, בחברה הישראלית ואף מעבר לה. הראיונות שייערכו עם נשים שחורות מהגרות, בנות גילים שונים ובסיטואציות משפחתיות מגוונות, יחשפו את האתגרים ואת הצרכים המשותפים והשונים, המייחדים קבוצה זו ויעלו לפני השטח תהליכי התמודדות, יצירת רשתות תמיכה פנימיות וחיצוניות ופערים וחסכים קיימים, שראוי למצוא להם מענה. המסמך יהווה קרקע למחקרים עתידיים ולפיתוח התערבויות דרושות ברמת הפרט והקהילה, החברה והמדינה.
עד כה, קיימתי כמה מעגלי חשיבה עם קבוצת נשים, מתוך קהל המטרה של הפרויקט, כדי לשמוע את מחשבותיהן על פרויקט התיעוד, על חשיבותו בעבורן ועל אלמנטים מהותיים שיש להביאם בחשבון כדי לבנות אותו באופן מקיף, עמוק ורגיש. בנייה נכונה של הפרויקט היא מהותית כדי לאפשר לנשים לחשוף את סיפוריהן בגילוי לב ומתוך הרגשה של שותפות מלאה וממשית בפיתוחו ובהגשמתו. בעת גיוס המשתתפות, מצאתי שהשמירה על האנונימיות חשובה כדי לאפשר לנשים לשתף בחופשיות בסיפוריהן, והקדשתי לעניין זה תשומת לב רבה. עריכת הראיונות ויצירת גוף ידע אקדמי עשיר, לא די בו כדי לייצר את ההדהוד הקהילתי והחברתי. לשם כך, דרושה הפצה נרחבת. לאחר הראיונות אדרש לגיבושו של ספר קריא ומרתק שיהיה נגיש לציבור קוראים מגוון – אקדמאים, אנשי מקצוע והקהל הרחב – יצירה שכזאת היא אתגר ניכר.
התוכנית ללימודי מגדר היא בשבילי, כשמה כן היא – חממה בטוחה לחשיבה ללמידה אמיתית – מצאתי מקום שמאפשר לי להעמיק חקר בנושאים הקרובים לליבי והמהותיים לחיי ולחייהן של בנותיי וחברותיי (להעצים את שורשיי) ובתוך כך להגשים את מאוויי להשפיע על החברה שבה אני חיה ועל קבוצת השוות שלי, תרתי-משמע (לצמוח לגובה ולרוחב). ברצוני להמשיך ולתעד את הקהילה שלי, להתרחב ולהשמיע קולותיהם של קבוצות נוספות בתוך הקהילה ומחוצה לה. ליצור סדרת פודקאסט שתעסוק בתיעוד מסעה של קהילת יוצאי אתיופיה בישראל. בחזוני, הפרויקט ותוצריו ייתנו השראה לבני ולבנות הקהילה, ואלה יצמיחו רעיונות חדשים ונוספים לפרויקטים של תיעוד ושל איסוף ידע בתוך הקהילה. תקוותי היא שאדוות העשייה יעודדו אוכלוסיות נוספות לספר על חוויותיהם, למשל, גברים, נוער ועוד.
טזתה גרמאי, ראשון לציון, אם לשתי בנות. בעלת תואר ראשון בסוציולוגיה וחינוך, אוניברסיטת בר
אילן; בוגרת תוכנית מנהיגות צעירה, מכון מנדל; בעלת תואר ראשון בעבודה סוציאלית, המכללה
האקדמית בר-אילן באשקלון; לימודי תואר שני בתוכנית ללימודי מגדר, אוניברסיטת בר-אילן. אחראית שילוב צעירים יוצאי אתיופיה, תוכנית "זינוק בעלייה", צה"ל; רכזת ומציאה לפועל של "תוכנית הזדמנויות שוות בהשכלה גבוהה", תוכנית פוירשטיין, המשלבת יוצאי אתיופיה וצעירים מהפריפריה באקדמיה, אוניברסיטת בר-אילן והאוניברסיטה העברית בירושלים; מראיינת בתוכניות טלוויזיה של הערוץ האתיופי "אישה לאישה" ו"שוברות את תקרת הזכוכית", שודרו ברשתות השידור המסחריות YES ו-HOT; יזמית של "מיזם טיגיסט" לקידום סובלנות וקבלת האחר למן הגיל הרך. יוצרת הבובה, יבואה לארץ, כמה חליפות ביגוד מסורתי נתפרו בידי נשים אתיופיות באתיופיה; הבובה, שתי מערכות ביגוד, האחת מסורתית והאחרת מערבית, וסיפור ילדים על עלייתה של טיגיסט מאתיופיה לישראל, נארזו באריזה מעוצבת, שווקו למשרד החינוך, לעיריות ולילדות.ים בכל רחבי ישראל, המיזם משולב בכמה יישובים ועיריות ובמאות גנים ברחבי הארץ.
קישורים רלוונטיים ופרסומים
הזדמנויות שוות בהשכלה, תוכנית פוירשטיין, כתבה ממגזין אגודת הידידים של אוניברסיטת בר-אילן בישראל
אתר מיזם טיגיסט: קלקידן - ברית של צבעים
70 הצעירות המבריקות-טזתה גרמאי- גלובס (globes.co.il)
אייטמים טלוויזיונים מיזם טיגיסט בהשתתפות טזתה גרמאי ובתהּ אבישג קלקלידן:
רשת 13, תוכנית הבוקר של אברי גלעד
ערוץ 10, תוכנית הבוקר של אורלי וגיא
כתבות עיתונות על מיזם טיגיסט:
הגיע הזמן: בובה אתיופית ראשונה בישראל (ynet.co.il)
יוזמה לחינוך לסובלנות כבר מהגיל הרך: הכירו את הבובה האתיופית "טיגיסט"
יוזמה לחינוך לסובלנות כבר בגיל הרך: הכירו את הבובה טיגיסט, מעריב