האקתון חינוכי לבני נוער בנושא אלימות במשפחה ואלימות נגד נשים, מיכל שגב מיכאל
האקתון חינוכי לבני נוער בנושא אלימות במשפחה ואלימות נגד נשים, מיכל שגב מיכאל
מיכל מספרת על הפרויקט:
בספטמבר האחרון תלמידי כיתה י"ב בשני בתי ספר בכפר סבא, שבהם למדו ילדי, הפכו את פרשות האונס באילת ובאיה נאפה להלצה - והכינו לקראת פתיחת שנת הלימודים שילוט שכוון לתלמידות כיתה י': "איה נאפה - 12, אילת - 30, בני י"ב - 100".
המקרה של הנערים בכפר סבא, מציב זרקור על החברה הישראלית הממוגדרת. האלימות המגדרית קיימת בישראל ומשקפת אי שוויון מגדרי. משנת 2011 נרצחו 184 נשים בישראל, רק בשל היותן נשים. ההערכה הרווחת היא כי כ- 200,000 נשים בישראל הן נפגעות אלימות פיזית. ואין בנמצא מספיק נתונים על מספר הנשים הנפגעות מסוגים נוספים של אלימות – מינית, כלכלית, משפטית, פסיכולוגית ואחרות – כשההערכה היא כי רק רבע מנפגעות האלימות מדווחות לרשויות על הפגיעה. לפיכך נראה כי מספר הנשים החשופות לאלימות גבוה באופן משמעותי (רובין קופר, 2019). אלימות במשפחה יכולה להצטמצם/להימנע באמצעות פעילויות חינוכיות. הנגשת המידע צריכה להיות מתאימה לבני הנוער ובכך לרתום אותם לתהליך הלמידה. בני נוער שיחשפו לתכנים אלה יוכלו להבין את חשיבות ניהול יחסים שוויוניים בין בני הזוג.
האקתון חינוכי שעוסק במניעת אלימות במשפחה ואלימות נגד נשים, הוא חלק מחינוך מגדרי שיפנה לילדים ולבני נוער. הצפת הבעיה יכולה לסייע בעתיד לבני הנוער לבנות מערכות יחסים שוויוניות המושתתות על הבנה וכבוד הדדי. יתרה מכך יאפשרו לבני הנוער היום ובעתיד לזהות מערכות יחסים בעייתיות ולנסות למנוע אותן בראשיתן. האקתון חינוכי יאפשר את הנגשת גישת שוויוניות בין המינים ומיניות בריאה ויאפשר גישה לקהל יעד רחב יותר. מטרת ההאקתון היא לייצר כלים להנגשת התכנים החשובים לבני הנוער מחד, ומאידך לייצר סוכנים להפצת התכנים בקרב בני הנוער.
ברמה הפרקטית, אני מצפה שאירוע ההאקתון יהווה אירוע חינוכי מכונן בקרב בני הנוער, שיאפשר להפוך אותם לסוכנים שמעבירים את הידע בקרב בני נוער אחרים ובסביבתם. יתרה מכך, אירוע ההאקתון יאפשר לבני הנוער להביע עמדה שתוכל לשנות את גישתם של בני הנוער לאלימות מגדרית בכלל ולאלימות במשפחה בפרט. לסיכום אני מאמינה שתוצרי ההאקתון של בני הנוער יכולים להיות מחשבה "מחוץ לקופסה" אשר תאפשר להנגיש את החינוך נגד אלימות במשפחה, על מגוון צורותיה, לבני נוער בצורה מיטבית.
ראשיתו של התהליך היה מיזם יחד עם פורום מיכל סלה. הרעיון המרכזי היה יוזמה של האקתון לנציגי תנועות הנוער. החלנו בשיחות ואף בנינו לו"ז לאירוע. בנוסף, בניתי מצגת בנושא תוצרים טובים להאקתון. ברגע (הכמעט) אחרון, הוחלט שמועצת תנועות הנוער תפיק את האירוע בעצמה. אני החלטתי לפנות לדרך עצמאית ולהפיק האקתון בכפר נוער בליווי עובדת סוציאלית. האקתון זה יהווה פיילוט למיזם. אני מקווה שבקיץ הקרוב נפיק את ההאקתון בכפר הנוער. עד כה סיימתי לבנות מתווה ולו"ז לאירוע. בנוסף, סיימתי כתיבת מצגות והשגת חומרים לשימוש במהלך האירוע. במקביל, יצרתי קשר עם ספקים ותורמים לצורך הפקת האירוע.
ראשית, יש להריץ את ההאקתון כפיילוט בכפר הנוער. לאחר הרצת הפיילוט, עלינו להפיק לקחים ותובנות ולבנות מערך שיוכל לשמש להפקת אירועי האקתון לקבוצות שונות ומגוונות של בני נוער. כולי תקווה שנוכל להגיע לקהל יעד רב ככל הניתן ובכל להפיץ את הידע וליצר סוכנים בקרב בני הנוער.
בחרתי ללמוד לימודי מגדר לאחר שהתנדבתי כשלוש שנים במרכז סיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית. היה בי רצון להבין את הרקע והגורמים לתופעות של אלימות מגדרית בכלל ואלימות מינית בפרט. בפועל, למדתי הרבה יותר ולמדתי לקרוא ולהבין תופעות רבות שמתרחשות בעולם המקצועי והפרטי שלי. במילים פשוטות התוכנית העניקה לי משקפיים לקריאת המציאות ולהבנת תהליכים המתרחשים סביבי. אני חולמת שיהיה לנו עולם שוויוני, שבו כל אחד ואחת יוכלו לממש את הפוטנציאל שלהם. אני מייחלת לכך שנשים יוכלו לחיות בבטחה, ללא חשש לחייהן ולחיי ילדיהן. אני יודעת שתהליך חברתי זה יארך זמן רב, אך אני מקווה שעם הזמן נוכל לראות שינוי חברתי.
מיכל שגב מיכאל, אלפי מנשה. בוגרת תואר ראשון ושני בכימיה. תואר שני במנהל עסקים (MBA). עובדת כיום בחברת נוקיה כמנהלת מוצר. מתנדבת כארבע שנים במרכז לסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית.