מפגשים עם השטח עם חברת הכנסת עאידה תומא סאלימ, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
ביום שלישי, 21.12.21, מסלול מגדר בשטח ערך מפגש עם חברת הכנסת עאידה תומא סאלימן, יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, אשר פרסה בפני סטודנטיותים וסגל התוכנית את העשייה האקטיבסטית שלה כפעילה חברתית פמיניסטית ולאחר מכן, בשש השנים האחרונות, כחברת כנסת. תומא סאלימן דיברה על הצורך לשלב אקדמיה ושטח כדי לחשוף ולפתור רבדים שונים של דיכוי נשים וסיפרה כיצד היא פועלת להוציא את הערכים המובילים את פעילות הוועדה בראשותה, לכלל הוועדות בכנסת. בשנים האחרונות, קידמה חברת הכנסת חקיקה שמקדמת הגנה לנפגעות ונפגעי עבירות מין, כולל הקמת יחידות ייעודיות במשטרה ובבתי המשפט לטיפול בעבירות אלה. תומא סאלימן העבירה בקריאה ראשונה את החוק לטיפול בגברים אלימים, תיקון לחוק למניעת אלימות, המחייב את בתי המשפט לקבל תסקירים על גברים שהוצאו נגדם צווי הגנה. התסקירים יבחנו את מוכנות הגבר הפוגע לקבל טיפול ובחינה של מוסדות טיפוליים רלוונטיים. בשנים האחרונות מקדמת חברת הכנסת את חתימת מדינת ישראל על אמנת איסטנבול, אמנה בינלאומית למניעת אלימות כלפי נשים ואף יצרה לובי רחב בכנסת הבוחן את קידום החתימה. בין יתר החקיקה למניעת אלימות על סוגיה, קידמה חברת הכנסת את החוק להפקעת רכוש משותף של גבר שהורשע ברצח אשתו וכן חוק להרחבת ההתיישנות על תקיפה מינית של קטינ/ה בבתי הדין האזרחיים. תומא סאלימן מקדמת בחינה של חלופת מעצר לאימהות אסירות, כדי לאפשר שיקום היחסים בין הילד/ה לאימו, במקביל לשיקום האסירה. חברת הכנסת מקדמת גם חוק למתן הנחות בביטוח לאומי לסטודנטים/ות הלומדים בחו"ל ואת החוק לייצוג שוויוני של החברה הערבית בחברות ממשלתיות (ייצוג העומד כיום על 1.5%).
בהמשך המפגש, פרסה תומא סאלימן את האתגרים והקשיים במעבר מהשטח לעשייה פרלמנטרית בכנסת, כאישה ערביה - פלסטינית, פמיניסטית המתייחסת לאישי כפוליטי, אשר מבקשת לפרוץ את התבניות המקובעות. ההתמודדות עם הסטריאוטיפים והציפיות החברתיות וכן עם ההיררכיה בין חברות וחברי הכנסת היו גם הם מורכבים ודרשו למידה. הלמידה הובילה ליצירה של שיתופי פעולה וקואליציות עם חברי וחברות כנסת מכל הקשת הפוליטית, לשם קידום חקיקה ועשייה המקדמת שוויון מגדרי.
תומא סאלימן התייחסה להתרחקות התנועה הפמיניסטית הישראלית מסוגיות הליבה - ערעור חברה המושתת על אי שוויון ומיטרליזם- והתמקדות בתסמינים, אלימות על סוגיה. ההתרחקות מסוגיות הליבה הובילה גם להתרחקות מקבוצות מוחלשות ולהתמקדות בפמיניזם כמסע אינדבידואלי של הגשמה עצמית, במקום להתמקד במאבק לשנות את מבני הכח. האידיאל הפמיניסטי צריך לשוב ולדון בשורשן של בעיות רחבות בחברה, תוך הצעה של נקודת מבט פמיניסטית אחרת המתייחסת לפגיעות השונות בחברה.
להמשך שיתופי פעולה פורים כמו אלה.