לדבר על אלימות רגשית בזוגיות: ערב קהילה

ביום ראשון, 16.1.22, נפגשנו בזום לערב קהילה תחת הכותרת "לדבר על אלימות רגשית בזוגיות". 

את האירוע פתחה עו"ד ומגשרת, שירי אורון, דוקטורנטית בתוכנית בהנחיית ד"ר מירי רוזמרין, המלווה נפגעות אלימות במשפחה רבות. שירי ציינה שאלימות רגשית נותרת החוויה שהפגעות זוכרות יותר מכל והפגיעה ממנה ממשיכה להותיר נזקים גם במהלך ולאחר תהליך הפרידה. המסגרת המשפטית (המשפט הפלילי, דיני משפחה ודיני נזיקין) מעניקה את הסעד בסף הנמוך ביותר לנפגעי ונפגעות אלימות רגשית, במיוחד כשזו לא מלווה באלימות פיזית. שירי הדגישה עד כמה חשוב לפתח שפה משפטית וחברתית חדשה כדי לתאר מנעד רחב יותר של פעולות אלימות. היא מקדישה מאמצים רבים לבסס שפה כזאת בתוך לשכת עו"ד, שפה המשלבת אלמנטים של טיפול וממשיגה את התופעה, כדי להתגבר על העמימות הרבה שיש בנוגע אליה. שירי פועלת להכרת אלימות רגשית כתופעה חברתית, בה כלל החברה לוקחת חלק ומנסה לייצר תפיסה מאוד רחבה שתיתן לה מענה. בגלל היות התופעה חברתית, יש לנו כחברה כח רב ביכולת בביסוס שפה חדשה ומיגור של התופעה. 

לאחריה, דיברה עו"ד וד"ר אילנה קוורטין, בוגרת התוכנית (בהנחיית ד"ר רונית עיר-שי וד"ר אורית קמיר), מחברת הספר "כלואות - שתלטנות קיצונית בזוגיות", המבוסס על עבודת המחקר שלה לדוקטורט. אילנה דיברה על העליה בדיווחים על התופעה במהלך תקופת הקורונה ופרסה את המודל שהציעה בעבודת המחקר שלה להגדרת התופעה. שתלטנות קיצונית מתאפינת במופעים קטנים של אלימות המצטברים לכדי שתלטנות. אילנה פרטה שאלות שניתן להפנות לנשים סביבנו, כדי להבין אם הן נתונות בסיטואציה אלימה זו (הערכה מדברת על כ- 20% מהזוגות). כדי לייצר שפה שמתארת את התופעה שלא במילים לתיאור אלימות פיזית, וזו במטרה לייחד אותה ואת המענים שיש לתת לה, הגדירה אילנה 6 תחומים בהם מתבטאת שתלטנות קיצונית: (א) שתלטנות באמצעים מילוליים ונפשיים; (ב) שתלטנות כלכלית; (ג) שתלטנות מינית; (ד) שתלטנות פטריארכלית; (ה) שתלטנות באמצעות הגבלה; (ו) שתלטנות ביחס להתפתחות אישית. פירוט לקטגוריות בקישור המצורף. מכיוון שאין ראיות מוחשיות למרבית המופעים, ולכן קשה לאחוז במקרים הללו, ההגדרה שאילנה מעניקה מאפשרת התייחסות להצטברות ולמכלול של התופעה. 

לרכישת ספרה של ד"ר אילנה קוורטין, "כלואות: שתלטנות קיצונית בזוגיות"

שאלות נוספות להפנות לנשים סביבנו

לאחר מכן, דיברה ד"ר בלה שגיא, בוגרת התוכנית בהנחיית פרופ' רחלי דקל, ביבליותרפיסטית המתמחה בליווי נפגעות תקיפה מינית ואונס. בלה דיברה על כוחה של כתיבה ככלי לעדות עצמית לפגיעה, ובמיוחד ביחס לאלימות שקופה. אלימות רגשית היא שקופה (בהקשר זה בדומה לפגיעות מיניות בילדות) ומתבטאים בה אלמנטים של תעתוע בנוגע לדברים שקרו, הרגשת המרחב כלא בטוח כל הזמן, הפיכת הבית לטריגר, כמקום לא בטוח בו מתרחשת הפגיעה. הפגיעה נעשית "בתנאי שבי", כאשר חווית העצמי לכודה בפרשנויות של התוקף. הדבר מוביל לחוויה של השתגעות מבפנים, כאילו כל דבר שנחווה אין לו אחיזה במציאות, כל עוד אין מקרים של אלימות פיזית המותירה צלקות נראות. מכיוון שאין לגיטימציה חברתית, אין מקום לשיח, נפגע האמון בנשים המנסות לפרוץ את מעגל השתיקה. הכתיבה מסייעת להחזיר לפוגעת את הנרטיב האישי. 

לרכישת ספרה של ד"ר בלה שגיא, במחיר מיוחד לחברות קהילת התוכנית ללימודי מגדר (50 ש"ח)

את האירוע סיימנו עם עדותה של שורדת אלימות רגשית קשה בזוגיות. לבחירתה, זהותה נותרת חסויה אך ניתן לקרוא את עדותה "כוחה של מילה" בקישור המצורף. 

שימו לב! יש להתייעץ בכל חשש למקרים של אלימות בזוגיות ולא לבצע מהלכים של פרידה או התערבות ללא ליווי מקצועי. עזיבה של קשר אלים עלולה להיות מסוכנת אם איננה מלווה בסיוע מקצועי המתמחה בעניין. לפרטים נוספים ניתן לפנות אלינו במייל. 

 בתמונה: עו"ד ומגשרת שירי אורון במהלך האירוע.