פרופ' דני קפלן ראש המרכז ללימודי גבריות בתוכנית ללימודי מגדר ומנהל שותף במרכז לסוציולוגיה תרבותית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה
פרופ' דני קפלן ראש המרכז ללימודי גבריות בתוכנית ללימודי מגדר ומנהל שותף במרכז לסוציולוגיה תרבותית במחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה. פרופ' קפלן עוסק בחקר רגשות בשני תחומי מחקר:
1) גבריות ואבהות: פרופ' קפלן מהחוקרים המובילים בשדה הצומח של לימודי גבריות בישראל. הוא בנה כלים אמפיריים הבוחנים עמדות של אידיאולוגית גבריות חדשה ואידיאולוגיה של גבריות צרכנית (מטרוסקסואליות). כמו כן חוקר מודלים תרבותיים עכשוויים של אבהות בראי "השיח הטיפולי" תוך שימוש במגוון שיטות מחקר איכותניות וכמותניות.
בין היתר, במסגרת פרויקט מחקר בשיתוף פרופ' שירה עופר, פרופ' קפלן בוחן את היחס שבין ה"גבר החדש" ל"אבא החדש," זאת לאור הפער בין ביטויי עמדות שוויוניות מצד גברים לבין היקף מעורבותם בבית בפועל. המחקר מנתח מגוון חסמים המשפיעים על מעורבות אבות.
פרופ' קפלן הנחה ומנחה שורה של תלמידות ותלמידי מחקר שבוחנים.ות כיצד התפיסות התרבותיות של השיח הטיפולי מתבטאות בחוויית ההורות והאבהות.
2) הפוליטיקה של חברוּת: מה הקשר בין חברוּת לבין סולידריות לאומית ואזרחית? בשנים האחרונות פרופ' קפלן חוקר כיצד מנגנוני חברותיות של הדרה, הכללה ושותפות סוד ("אינטימיות פומבית") פועלים במגוון מועדונים, מוסדות חברתיים ואמצעי התקשורת וכיצד התנסויות בחברותיות מועדונית שכזו מאפשרות הפיכת זרים לחברים ומבססות חוויה של סולידריות וקהילה.
בין היתר פרופ' קפלן חקר ביטויים של חברות ואחווה במסדר הבונים החופשיים, בקהל הצופים בתוכנית הריאליטי האח הגדול, במגזין גברים בלייזר, בטקסי הנצחה לחיילים נעדרים ובשידורי מוזיקה ברדיו בימי זיכרון ועיתות חירום. על בסיס מחקרים פיתח פרופ' קפלן תיאוריה חדשה הקוראת לחקר לאומיות מלמטה מזווית של קשרים חברתיים ולא רק כביטוי לזהות קולקטיבית.
עיקרי התיאוריה מוצגת בספרו האחרון:
:The Nation and the Promise of Friendship: Building Solidarity through Sociability (Palgrave Macmillan, 2018)
בשנים האחרונות, פרופ' קפלן מתמקד בחקר מנגנונים של חברותיות ואינטימיות פומבית במדיה חברתית ובהשלכות של אינטראקציות במרחב הדיגיטלי על סולידריות קולקטיבית.