מחקרים בהובלת פרופ' אורנה ששון-לוי – מיליטריזם ומגדר
פרופ' אורנה ששון-לוי, חברת סגל בתוכנית ללימודי מגדר ובמחלקה לסוציולוגיה ולאנתרופולוגיה מתמקדת במחקריה בנושאים הקשורים ברובם לתחום של מיליטריזם ומגדר. בתחילת דרכה האקדמית, בעבודת הדוקטורט, היא בחנה כינון זהויות גבריות של חיילים וחיילות המשרתים בתפקידים שונים בצבא. בהמשך, היא חקרה את שירות הפקידות בצבא, המשמעות המגדרית הכפולה של האיחוד המגדרי של קורס קצינים, ההשלכות המגדריות הפוטנציאליות של מעבר מצבא חובה לצבא מקצועי, והקול הממוגדר העולה מהעדויות של נשים שנתנו עדות לארגון "שוברים שתיקה".
ב-2018 יצא לאור ספרה המשותף עם פרופ' עדנה לומסקי פדר:
Women Soldiers and Citizenship in Israel: Gendered Encounters with the State.
בספר זה החוקרות שואלות על חוויית השרות הצבאי של נשים מנקודת ראות של גישת ההצטלבויות, כלומר ניתוח המשמעות השונה של שירות צבאי בקרב קבוצות שונות של נשים אשר שירתו בתפקידים שונים. הן מציעות בספר שלושה מושגים שמסבירים את חוויית השירות הדיפרנציאלית: 1. חוזים רב ממדיים: 2. התנסויות מגדריות מנוגדות 3. ידיעה/אי ידיעה של האלימות.
תלמידי המחקר של אורנה ששון-לוי משתמשים במושגים אלה, ומרחיבים את המבט על הקשר בין צבא למגדר. כך לימור פומרנץ שואלת בעבודת הדוקטורט שלה על המשמעות הממוגדרת של ההמרה של שירות צבאי טכנולוגי לתעסוקה בחיים האזרחיים. אחד הממצאים העיקריים שלה הוא שההבדל העיקרי בתפישות של השירות הטכנולוגי הוא לא בין נשים וגברים, אלא בין נשים ממעמד בינוני -נמוך לבין נשים ממעמד בינוני-גבוה. מירב פרץ חקרה את המשמעות של הימנעות משירות צבאי בהמשך החיים, וגם בנושא זה התגלה שההבדל המעמדי, הפעם בין קבוצות של גברים, חשוב יותר מההבדל המגדרי. נוי יעקובוב חקרה את כינון הזהות המגדרית של חיילות בגדוד המעורב קרקל, 20 שנה אחרי מיסוד הגדוד, וחשפה זהויות מגדריות בלתי צפויות מנשים בתפקידי לחימה.
בימים אלה, ששון-לוי מנחה את יעל טל-פואה שעבודת הדוקטורט שלה תבחן את ההיסטוריה של הטרדות מיניות בצבא, לימור שבתאי שתכתוב עבודת תזה על חווית השירות של טרנסג'נדרים בצבא, עדי צמח-נתנזון שתכתוב עבודת תזה על שילוב הלוחמות בחיל הים, וענת זלצברג (אוניברסיטת תל אביב) שמסיימת עבודה על החוויה של נשים לסביות בצבא.
בנוסף לצבא ומגדר, פרופ' ששון-לוי חוקרת ומפרסמת בנושאים של אתניות בישראל, בדגש על אשכנזיות, ותנועות חברתיות. בתחום זה ורוניקה ליאון כותבת דוקטורט על תנועת "נשים עושות שלום" מפרספקטיבה המשלבת ניתוח של מסגור, מבנה ושיח בתנועה, ומחברת בין המחקר על בטחון ומגדר, לבין ניתוח של תנועות חברתיות.
בשנים האחרונות, פרופ' ששון-לוי פרסמה מספר מאמרים הסוקרים באופן אנליטי תחומי מחקר: מאמר הסוקר את המחקר על צבא ומגדר בישראל (2011 באנגלית, 2018 בעברית), מאמר הסוקר את המחקר על מגדר בישראל מאז שנת 2000 (יחד עם חן משגב, 2017) ומאמר הבוחן את יחסי המגדר בישראל – אתגרים וקונפליקטים עכשוויים (יחד עם תאיר קרזי-פרסלר, 2019).