קהילת אחריות הורית לשוויון בכפר סבא, בהובלת חגית ארליך

קהילת אחריות הורית לשוויון בכפר סבא, בהובלת חגית ארליך

במציאות שלנו כיום בשנת 2022 עדיין קיימת הסללה וחוסר שוויון מגדרי בכל רבדי החיים כמו גם ברמה העירונית והקרובה. כשנשים עדיין לא שותפות מלאות למוקדי קבלת ההחלטות ומשולמות 30% פחות מגברים בחברה או כשאימהות עדיין מוסללות לביצוע מירב עבודות ומשימות הבית ומשלמות מחיר גבוה בהישארותן במרחב הביתי יותר מהאבות. עלינו לשאול את עצמנו כהורים מה התפקיד שלנו במניעת או בלימת המצב הקיים לעתיד של ילדנו. כאשר מערכת החינוך לא תמיד מספקת את המערכים והתכנים דרך עיניים מודעות מגדר, האחריות היא עלינו ההורים, אימהות ואבות יחד. אבות נפגעים לא פחות במצב של אי שוויון מגדרי. אם זה בצמצום היכולת שלהם לצאת מוקדם למשפחה ובהסללה משל עצמם על התפקיד שמיועד להם כאבות. אם אנחנו ההורים נבין את החשיבות של לקיחת האחריות על מצב השוויון והמודעות המגדרית בעולמן/ם של הילדות/ים שלנו, נצליח גם להשפיע על העירייה והמוסדות הממשלתיים בהטמעת חשיבה שוויונית ומגדרית למדיניות שלהן/ם. מתוך הבנה כי נושא הטמעת מודעות מגדרית הוא נושא מורכב ולא תמיד נראה לעין, יש צורך בהנגשה של הידע לקהל ההורים בצורה בהירה וקלילה, תוך גיוסם למטרת העל והיא יצירת עולם שוויוני בכל רבדי החיים ברמה העירונית וארצית.

הקהילה הזו, אשר נמצאת בתהליכי בנייה בשנה האחרונה, החלה כרעיון, לפני כ 4 שנים, בעקבות קורס עירוני שהשתתפנו בו כמה אימהות בשם "אימהות מובילות שינוי", אשר נתן בסיס לחשיבה אישית פמיניסטית ורצון ביצירת מרחב לשיתוף ולמידת הנושאים הללו יחד. מתוך הצורך של קבוצת אימהות ואבות עם מודעות מגדרית, ביצירת מרחב בו נוכל להתייעץ, ללמוד יחד ולהעלות יחד מודעות ושינוי על ידי פעולות אקטיביות במרחב העירוני בעירנו וברמה ארצית. יצירת מרחב לאימהות ואבות יחד הינה הזדמנות לשלב ידיים וכוחות בין המינים בהבנה כי האתגר המגדרי הוא של כולנו יחד.

תיאור הפרויקט:

הרעיון הראשוני היה ליצור מפגשים חודשיים לקהילת ההורים בעיר. כאשר כל מפגש יכיל בתוכו חלק ראשון של הרצאה או סדנה חווייתית בתחום פיתוח מודעות מגדרית והחלק השני של המפגש יכיל מעגל שיתוף בעקבות התכנים שעלו. יחד עם תחילת הפעילות העולם נסגר בגלל הקורונה והתחלנו את הפעילות של הקהילה בקבוצת פייסבוק ייעודית שנפתחה. שם התחלנו להזרים תכנים הקשורים לפיתוח אחריות הורית לכל מה שקשור לחינוך מודע מגדר בבתים והסביבה המשפחתית שלנו. לאחר כמה חודשים בשותפות עם העירייה ארגנו 2 הרצאות בזום מפי מנחים ומנחות מהתחום. ההרצאות היו הצלחה בקנה המידה ההתחלתי בו היינו, אך לא הצליחו להרים את הקהילה לכדי שינוי או פעולה אקטיבית מחוץ לקבוצת הפייסבוק. אין ספק שהשנתיים האחרונות אשר ייקשו ושינו עבורנו, ההורים את שגרת ימינו, יצרה קצב אחר ואיטי יותר למטרות הראשוניות שבשמם יצאנו לדרך מלכתחילה. כיום, בנוסף לפעילות בפייסבוק אנחנו קבוצה מצומצמת של פעילות ופעילים שמדי פעם מעלים תכנים בקבוצת הפייסבוק ויוצרים יוזמות קטנות ומפגשים שלנו לפי היכולת.
 

קשיים ואתגרים מרכזיים:
אין ספק שהקמת קהילה סביב מטרה ותוכן שלא מוכר או מובן עד הסוף לכל ההורים הוא אתגר בפניי עצמו. הנגשה ופיתוח מודעות מגדרית כתוספת לסל התפקידים והאחריות שאנחנו ההורים כבר מחזיקות ומחזיקים ביום יום היא לא פשוטה. האתגר הגדול מכולם הוא לשכנע את האמא ו/או האבא ששומעות/ים לראשונה על הקהילה שלנו, עד כמה זה חשוב שיצטרפו אלינו ואף יותר מזה, יכניסו אל תוך הסביבה המשפחתית שיח פתוח וכנה על שוויון בכלל ושוויון מגדרי בפרט.
 

הצלחות ויעדים שהושגו:
כאמור, הקמת קהילה ייחודית כמו זו מלאה באתגרים רבים לאורך הדרך. אך לפעמים ישנן גם הצלחות. הצלחה ראשונה שהיתה לנו כקהילה קרתה כשחברת הקהילה נתקלה בחנות של רשת ידועה למוצרי משרד ב- 2 כיסאות שהוגדרו כ "כיסא מנהל" ו "כיסא מזכירה", דבר שהוביל לשיח מרתק בתוך הקהילה ועידוד החברה לפנות לרשת עצמה. פעולה שגרמה לכך שמהנהלת הרשת פנו אלינו ברצון שנסייע לה בהנגשה של כל השלטים בחנויות בכל הארץ. השיא היה כשאותה חברת קהילה נכנסה לאחר זמן מה לאותה חנות ונתקלה בשלטים חדש על כל כיסא: "כיסא מנהל.ת". היה מרגש להבין איך פעולה קטנה יכולה ליצור שינוי גדול. הצלחה נוספת שקרתה ממש לאחרונה הייתה הוצאת "קיט שווה להורה מודע.ת מגדר" שיצרנו לקראת חג הפסח בו הנגשנו את סיפורן של הנשים הגיבורות מסיפור יציאת מצרים. הקיט הופץ ברחבי הארץ ובעקבותיו הצטרפו אלינו לקבוצת הפייסבוק דמויות מפתח רבות בתחום החינוך מודע המגדר. נושא הטמעת חינוך מודע מגדר במרחבים הביתיים ולקיחת אחריות הורית לכך לשמחתנו הולכת וגדלה וכל יום העולם מבין יותר כמה חשוב להכניס שיחים בריאים כאלה אל המרחבים המשפחתיים שלנו, ולא רק לעצום עיניים ולתת למערכות החינוך או מרחבים אחרים להיות מקורות הלימוד של הילדות/ים שלנו.

יעדים עתידיים להמשך הפרויקט:
אני חושבת הרבה על הפוטנציאל של המיזם ולאן הוא יכול להתפתח מעבר למחשבה הראשונית של יצירת מרחב שיתוף ולמידה עבור הורים בכל הנוגע לפיתוח ולקיחת אחריות הורית בחינוך מודע מגדר בבתים שלנו. אני חושבת שגם חלק מהפעילות והפעילים רואים את היתכנות האפשרית בגדילת המיזם. אחד האפיקים בהם אני רואה את המיזם מתפתח תהיה הפיכתנו לפורום הורים עירוני. עצמאי או כחלק ממועצת העיר. אשר מהווה אוטוריטה ומוביל דעה בנוגע לחינוך מודע מגדר. עם יכולת השפעה ברמה העירונית על הסביבות הביתיות (בתים, שכונות, מרחבים ציבוריים) והסביבות החינוכיות (ועדי הורים, מנהלי ומנהלות בתי ספר ואגפי עירייה כחינוך, קהילה ועוד.) הרעיון הזה דובר בין הפעילות הגרעיניות והוא בהחלט חלום אותו אנחנו מחזיקות מאחורי הקלעים. שלב הביניים בדרך אל המטרה הזו תהיה יצירת קהילה גדולה וקהל רב של אימהות ואבות שמכירות את הקהילה ומבינות את חשיבותה.

 

חגית מספרת על התוכנית ללימודי מגדר:

"אני אישה של שטח. הגעתי ללימודי התואר השני במגדר אחרי שנים של עשייה ואקטיביזם חברתי ופמיניסטי. הגעתי אל האקדמיה כדי להכיר לעומק וללמוד איך נשים עשו מהפכות לפניי. ללמוד על ההצלחות והכישלונות בהן נתקלו בעבר, כדי שאוכל לקחת את הידע ולתעל אותו לשינוי חברתי ופוליטי אמיתי שברצוני להיות חלק ממנו. החלום והמטרה הגדולה שלי היא בשינוי מציאות חיינו בכך שתאפשר לכל אחת ואחד מאיתנו להיות ולחיות בשוויון ובחופש מלא. כמו גם כניסתן של עוד ועוד נשים אל מוקדי קבלת ההחלטות בכל רבדי החברה וההנהגות שלנו".

 

חגית ארליך, אמא בת 10 וחצי. עלתה לארץ מארגנטינה לירושלים לפני כ- 40 שנה. כיום, מתגוררת בכפר סבא.

ניסיון אקדמי, אקטיביסטי ו/או מקצועי: אני יזמת בנשמה ואקטיביסטית בתחומים החברתיים קהילתיים מגיל הנעורים. במשך כ 20 שנה ליוויתי והנחיתי נשים במעגלי החיים תוך לימוד שלהן ושלי יחד אל החיבור שלנו אל המנהיגה הפנימית שחיה בתוכנו. עשיתי זאת בסדנאות, מעגלי נשים ליווי אישי. היום אני פעילה בהובלת מיזמים חברתיים לקידום שוויון חברתי ומגדרי בעיר שלי ובמיזמים חברתיים שונים ברחבי העולם.