נשים בעוני ומיקומי שוליים - יום ההכשרה השנתי של מגמת מגדר בשטח, תשפ"ג

יום ההכשרה השנתי של מגמת מגדר בשטח נערך ביום רביעי, 1.2.23, ונפתח עם הרצאות בועטות, חכמות ומעשירות של איריס שטרן לוי מהמכללה, בית הספר החברתי לנשים החוזרות למעגל העבודה וספיר סלוצקר עמראן, משוברות קירות, תנועת שטח לקידום קמפיינים ציבוריים ואקטיביזם קהילתי. 

איריס חשפה כיצד זנות היא תופעה הנוגעת בכולנו ולא מתבטאת רק באופן שנהוג לדמיין אותה (רק 7% מכלל תופעת הזנות היא זנות רחוב). התופעה מבטאת רצף של ציפיות תרבותיות מנערות ומנשים להתמקד במראה ומכירת הגוף כאסתטי ואטרקטיבי. גיל הכניסה לזנות עומד על 12-14 שנים כך שלדברי איריס קשה לדבר על בחירה, במיוחד כאשר 99% מהמגיעות למכללה הן נפגעות גילוי עריות. איריס גם תיארה את ההתמכרות להכרה חברתית המושגת דרך הזנות, עבור נערות ונשים (וגם נערים וגברים) שהן שקופות מבחינה חברתית. כמו כן, הועלה נושא הסחר הסמוי בנשים פליטות שנמצאות בישראל ללא מעמד חוקי ומנוצלות על ידי סרסורים הסוחרים בהן. איריס תיארה כיצד המכללה מאפשרת לכל אישה שורדת זנות להגיע ולהשתתף בהכשרות שונות, ללא תנאי במצבה האישי. 

ספיר דיברה על הצורך לרתום את הכישרונות הייחודיים האישיים לעשייה האקטיביסטית וביטאה את החשיבות בביסוס סולידריות עם קבוצות פעולה אחרות, אבל לא מתוך עמדה של פעולה בשם קבוצה אחרת. ספיר חשפה את המדיניות הממשלתית שמתחזקת עוני ומחוסרי.ות דיור והדגישה את החשיבות לראות נשים בעוני כסובייקטיות פוליטיות המסוגלות וצריכות להניע תהליכים אקטיביסטיים. העקרון המנחה את העשייה של שוברות קירות הוא ההירתמות של נשים בעמדות חברתיות מבוססות יותר כדי לחזק נשים המתמודדות עם מצוקות גדולות, כדי שאלה תוכלנה לצאת בפעולה פוליטית לשינוי מצבן. כך, עבודה עם קהילות ולא למענן מסייעת בביסוס קהילות אקטיביזם שאינן מבוססות רק על קידום קמפיינים. 

מתוך שתי דוגמאות שונות לאקטיביזם פמיניסטי - אחת המייצרת מרחב בו מבני הכוח מושהים ואחת היוצאת אל השטח לערער את מבני הכוח -  למדנו המון על נשים במיקומי קצה, על אקטיביזם בימים של באקלש, על סולידריות ואפשרויות לשיתופי פעולה. 

התוכנית ללימודי מגדר היא חממה לאקטיביזם פמיניסטי ומגמת הדגל שלנו - מגדר בשטח - מאפשרת לנו חיבור עמוק בין אקדמיה ושטח.