נורית קוטיק' דוקטורנטית בתוכנית בהנחיית פרופסור דני קפלן
ההתפשטות המתמדת של השיח הטיפולי ואופן השימוש בו הם מוקד למחקר בשנים האחרונות. המיקוד במחקר הוא בתיאור ובהדגמה של תרגום שיח זה לשדה התרבותי של האבהות בישראל. על אף שמבחינה היסטורית מה שהביא לעליית המושג "אבא מעורב" הייתה חדירתו של השיח הטיפולי לזירה המשפחתית, השפעות שיח זה נעדרות כמעט לחלוטין מתכולת מושג זה כיום. מטרת מחקר זה היא לבחון את מודל האבהות בעידן הנוכחי בעידן בו השיח שטיפולי הוא השיח הדומיננטי.
בשונה ממחקרים על "אבהות מעורבת" שעוסקים בטיפול בילד, מחקר זה עוסק באבות ומבקש ללמוד על האופן בו האבות מעגנים את תפיסתם ביחס לאבהות ובונים מודל של "הורות נכונה" לתפיסתם. המחקר בוחן תהליכים תרבותיים ומִבנים של משמעות שעומדים מאחורי כניסת אבות לאבהות והתנהלותם כאבות כחלק מתהליכי הצמיחה האישית, ההגשמה העצמית ותחושת האותנטיות שהתבססו כמבני משמעות מרכזיים בעידן השיח הטיפולי. המחקר מבקש ללמוד על רצונותיהם של האבות, צרכיהם ותשוקותיהם ביחס למרחב האבהי ועל האופן לפיו הם מנהלים משא ומתן על מקומם כאבות וכגברים, דרך התפיסות של גבריות חדשה ולא רק מסורתית. אוכלוסיית המחקר מנתה שלושים אבות יהודיים, חילוניים, מהמעמד הבינוני, אשר גילם אינו עולה על ארבעים.
המחקר מתבסס על ראיונות עומק אישיים מובנים-למחצה. בבסיס השימוש בראיונות אלו עומדת השאיפה להבין וללמוד על אודות חוויותיהם של האנשים והמשמעות המיוחסת על ידם לחוויות אלה (Frey & Fontana, 1994). ניתוח הנתונים מתבסס על ניתוח נרטיבי.
נורית הנה בעלת תואר ראשון בסוציולוגיה ומדע הדינה תואר שני בסוציולוגיה ארגונית, את עבודת התיזה כתבה בהנחיית פרופסור אורנה ששון לוי ועסקה בתהליכי קידום לדרגת סא"ל בהיבט מגדרי, בוגרת תוכנית מנדל למנהיגות חינוכית, ומכון אדלר במסלול הנחיית הורים בקבוצות ופרטני .
נורית מספרת על עצמה:
"השתחררתי לפני שש שנים בדרגת סא"ל ומאז מתעסקת בהנחית קורסי מנהיגות, מנטורית למנהלים במגזר הציבורי ומפתחת תוכן ומעבירת סדנאות בהתנדבות בעמותה שהייתי שותפה בהקמתה "רקמה אנושית" שנותנת מענה לאחים של מתמודדי נפש. אני נשואה ואמא לשלושה ילדים. התוכנית ללימודי מגדר עבורי היא בית לפיתוח יכולת חשיבה ביקורתית. אני מקווה בעתיד לשלב בין התיאוריה לפרקטיקה, בין הדוקטורט ביחס לאבהות העכשווית להנחית אבות פרטניים, לייצר מיזם חברתי המעודד אבהות מיטבית".
תאריך עדכון אחרון : 27/02/2023