"One of us", בהובלת גיתית נוגה
"One of us", בהובלת גיתית נוגה
מטרת הפרויקט היא לתת נראות לתופעת האלימות במשפחה, בדגש על אלימות רגשית – נפשית
כאשר הפרויקט מחולק לשתי פעילויות מרכזיות:
- הנגשת הכלים שמציע מקלט לנשים מוכות בהתאמה לנשים שחוות אלימות כלשהי בתוך מעגל המשפחה.
- לתת לנשים להשמיע את הקול שלהן מתוך המרחב הפרטי למרחב הציבורי, לייצר מרחב בטוח בו נשים יוכלו לשמוע להשמיע את קולן והסיפור האישי שלהן.
הצרכים עליהם הפרויקט עונה
- כשאישה רוצה לפרק את מערכת היחסים האלימה ובמידה בה היא לא מתאימה או שהיא לא רוצה להיכנס למקלט לנשים מוכות, לתת לה אלטרנטיבה שבה היא תקבל תמיכה מלאה הכוללת ליווי משפטי ורגשי בו זמנית, לכל אורך התהליך, בהתאם לחוויה אותה היא חווה.
- מענה על חוסר ההבנה בתחום המשפטי שקיים היום מצד מערכת המשפט לגבי אותן נשים שחוות אלימות כלשהי, לאו דווקא פיזית אלא גם נפשית/ כלכלית במעגל המשפחתי. דרך עורכי הדין - להניע לשינוי ההסתכלות של השופטים על התחום ומשם להוביל לשינוי חקיקתי.
- מתן אלטרנטיבה נכונה יותר למקלט לנשים מוכות אשר תוכל לתרום ולתמוך באותן נשים אשר חוות אלימות שאינה מוגדרת כ״סיכון״ לפי ההגדרה של המערכות הקיימות.
- מאפשר לנשים לשתף את החוויה האישית מתוך נקודת המבט שלהן.
הכלים שבהם השתמשתי בפרויקט על מנת לרתום שינוי חברתי
- הכשרה של עורכי דין ביחד עם ויצ״ו בתחום האלימות במשפחה על ידי מתן הרצאות והדרכות. ההכשרה תאפשר לעורכי הדין לעזור לנשים עם תסמינים של אלימות נפשית / כלכלית כדי שיוכלו לנהל את התיק באופן מדויק יותר. על ידי כך, ניתן יהיה להגדיל את כמות הניצחונות על תיקים בתחום שכיום לא מקבלים מענה ראוי.
- הכשרת עורכי הדין תתרום גם למזעור המקרים בהם נשים חוות אלימות פעם נוספת, הפעם על ידי בית המשפט, בגלל חוסר ידע והבנה של התחום על ידי המערכת ועל ידי כך גם לעצור את גלגל האלימות שממשיך אחר כך בבית מצד התוקף לאור ״ההצלחה״ בבית המשפט.
- הוספה לתהליך מתן ליווי רגשי שמותאם לצרכים של מי שנמצאת במעגל האלימות וניתן לכל אורך התהליך, מתחילתו ועד לסופו, ואפילו אחרי מתן הגירושין. באופן זה, לסייע לנשים להתגבר על הטראומה ולהצליח במעבר לחיים ״נורמטיביים״ על מנת שלא יחזרו פעם נוספת לאותו מעגל אלים.
- יצירת חיבור וקשר בין המטפל.ת לבין עורכ.ת הדין כדי לתת מענה נכון שיעזור לשבור את מעגל האלימות.
- שימוש בארגונים, כמו מרכז אלימות במשפחה, אשר יודעים לזהות את אותן נשים שלא חוו אלימות פיזית, לסמן אותן ולהפנות אותן לגורמים הנכונים בהתאם למקרה הספציפי שלהן. על ידי זה ניתן יהיה לתת להן מענה מקיף ומדויק שיעזור להן לצאת מהמעגל האלים ולא לחזור אליו.
- הפרויקט מחבר בין הגורם המשפטי לגורם הטיפולי ובעזרתו ייווצר דאטה עדכני על היקף התופעה ובהתאם לכל הנתונים והמידע שייצבר ניתן יהיה להוביל לשינוי חקיקתי.
- פודקאסט – שהמטרה שלו להעלאת מודעות למה היא אלימות רגשית בזוגיות ובמשפחה, איך לזהות את זה ואיך אפשר לצאת מהמעגל ולעזור למי שנמצא בו.
- במסגרת הפודקאסט, נשים תוכלנה לספר את הסיפור שלהן על האלימות הרגשית שחוו וכיצד הן הצליחו לצאת ממנה .בפודקאסט יהיו מומחים.ות אשר יתנו כלים מקצועיים ורגשיים אשר יעזרו לסובבים להתמודד עם הסיטואציה המורכבת, ולאילו שנמצאות וחוות אותה, להבין מהן האופציות שלהן לצאת החוצה.
תובנות מרכזיות בעקבות הקמת הפרויקט
- השדה של תחום האלימות הנפשית אינו מקבל מענה כיום, אין עליו שיח.
- חוסר קורלציה בין כל הגורמים השונים שמטפלים בשדה של אלימות במשפחה. חוסר חיבור בין כל הגורמים השונים שפוגע באותן נשים החוות אלימות שהיא איננה פיזית אלא נפשית.
- אין מתן של ליווי משפטי נכון בחיבור לליווי רגשי, מה שפוגע בכל מי שרוצה לצאת מהמעגל.
- אין מספיק עורכי.ות דין שמתמחים.ות בתחום, שמבינים.ות את התופעה. אין התמקצעות בתחום הזה מה שמשפיע על אחוזי ההצלחה במקרים של אלימות נפשית.
- יש המון נשים ממעמד סוציו אקונומי בינוני- גבוה שחוות אלימות נפשית. זו לא אלימות המכוונת רק כלפי נשים ממעמד סוציו אקונומי נמוך.
- למערכת המשפט כיום אין מספיק כלים לתת מענה לכל מה שקורה בתחום.
- אין כמעט חשיפה למרכזי סיוע. אנ.שים לא מודעים.ות לקיומם של אותם מרכזים מה שמפחית את הפנייה אליהם.
- קיימת מודעות נמוכה להבין מה זו אלימות נפשית/ כלכלית ואיך לזהות את התסמינים שלה.
- אין חיבור בין המרכזים לסיוע לבין המערכת המשפטית מה שיוצר קושי בלעזור לאותן נשים לצאת מהמעגל האלים.
- יש המון בושה סביב הנושא ועל כן מנגנון השתיקה וההסתרה מאוד חזק.
למה הדיון הזה מעניין? אלימות במשפחה מוכוונת היום בעיקר לאלימות פיזית ויש חוסר ידע על קיומה של אלימות שהיא נפשית וכלכלית, לכן חשוב להעלות את המודעות לנושא כי הוא הרבה יותר נפיץ, אך אין לא מענה הולם. מכאן מגיע הפרויקט והדיון שמטרתו להעלות מודעות ולהראות שאפשר לצאת מהמעגל וזה לאו דווקא דרך מקלט לנשים מוכות. אפשר לעשות זאת וליצור חיים נורמטיביים חדשים.
התוכנית ללימודי מגדר עבורי היא המקום בו חוויות רבות קיבלו מילים, תאוריות התחברו לחיים, יכולת לנהל שיח ביקורתי על התחום של אלימות במשפחה מתוך ראיה מגדרית . בניגוד לתואר הראשון שלי במשפטים, אני רואה בתואר ערך ולא הישג. זה לא הציון שחשוב, כמו התרומה של הקורס בפאזל המורכב בצעדים לפעילות אקטיביסטית בתחום האלימות במשפחה. לעתיד אני מקווה שהפרויקט יאפשר להשיג מידע לגודל וממדי התופעה בתחום האלימות במשפחה ועל ידי כך להביא לשינוי בחוק ובפסיקה.
גיתית נוגה, מבת ים, בת 41, בעלת תואר ראשון במשפטים, עורכת דין מזה 15 שנים, מתוכן בשלוש השנים האחרונות מייצגת נשים שיצאו ממערכות יחסים אלימוות.