סאג'ידה מוסלימאני, בוגרת מגמת מגדר בשטח
הצורך שזוהה בשטח היה העדר מקום מאפשר לייצר חלל חופשי לנשים ונערות לבטא עצמן ולחזק את היכולות שלהן באמצעות משהו יצירתי שהן אוהבות, כמו אופנה. הפרויקט הוא תחליף לתכניות המתעסקות בהעצמת נשים ונערות באמצעות הכתבה הישירה לנשים מה צריך לעשות ואיך צריך להתנהג בסיטואציות שונות בחיים. הפרויקט מאפשר לנשים להיות שותפות בניהול הפרויקט באותו זמן שהן גם מגלות עוצמה אישיות שלהן בעזרת נשים אחרות.
הרעיון של הפרויקט נוצר אחרי בדיקה מעמיקה להרגלי הקניות של החברה הערבית, במיוחד בעניין הקניות לחתונות ומסיבות. התרבות היא תרבות צרכנית (שופוני) - נשים רוצות להיות בעלות נראות גבוהה מסיבות חברתיות ותרבותיות שונות. סיבות אלה למעשה מדירות ומקטינות נשים. חנות יד שנייה תיתן פתרון בצורת מחזור השמלות, עזרה לנשים עניות, תרבות צרכנית שונה, תוך הצעה של חשיבה כלכלית אחרת.
רציונל הפרויקט מתמקד ביצירת מרחב עם אווירה נוחה מושכת וכיפית לנשים להיכנס אליה, להיות מסגרת יפה לפעילויות קשורות לנערות ונשים בנושאים שונים, העצמה, הדרכה לימודית ומקצועית. בנוסף, הפרויקט מאפשר הגברת המודעות בחברה הערבית על צרכנות וכלכלת בית נכונה כי הקונספט של חנות יד שנייה לא פופולארי בחברה הערבית, וכך מקדם את עניין הקיימות ואיכות הסביבה תוך ניצול המשאבים לעוד מטרות. החנות היא חלל מאפשר לנשים להיות יצירתיות דרך האופנה, למחזר שמלות ולתפור אותם מחדש בצורות שונות בעזרת נשות מקצוע. דרך היצירה, נעשית עבודה על החסמים והיכולות, דימוי עצמי ותכניות לעתיד. הפרויקט משפיע על אוכלוסיית הנשים המודרות בחברה הערבית, כך שהחנות נותנת להן הזדמנות להיות נראות ובטוחות בעצמן יותר. באמצעות האופנה הן מקבלות אומץ להעז יותר. המפגש עם המונטריות מעמותות אחרות נותן את ההזדמנות לדבר, להתייעץ ולבדוק דרכים חדשים לגלות את האישיות שלהן.
התהליך של הקמת הפרויקט לא היה קל בכלל. בהתחלה הייתי צריכה להציג את הרעיון בפני האנשים הרלוונטיים. ההתעסקות עם הגורמים מסביב - אם זה הניהול הגברי, ההתמודדות עם האכזבות בדרך, ההתייחסות לכל דבר הנוגע לרווחת נשים בחברה פטריארכלית. אבל הדרך הייתה מאוד מעניינת ומלמדת. דרך הקשיים האלו למדתי איך להתמודד עם כל אתגר בנפרד. סיטואציות הפתיעו אותי אך בזכותן למדתי המון על עצמי ועל המעגלים השונים בחברה. כיום, אני בשלב הקניות לחנות כדי להתחיל להפעיל אותה, אחרי מאבק על השגת מיקום לחנות וגיוס תרומות לקניית אביזרים נלווים. לעתיד אני מקווה להקים חנות דומה בכל עיר או כפר, כך שיהיה וועד משותף לניהול הפרויקט שיעבוד באותו קונספט בכל החנויות.
התכנית ללימודי מגדר עבורי היא דרך חיים. היא התחילה בזמן הנכון, הוסיפה לי המון ידע וביטחון עצמי ובנוסף נתנה לי הרבה כלים תיאורטיים ומעשיים שעזרו לי להיות יותר ממוקדת מטרה ויעילה יותר לכל יוזמה בחברה שלי".
החלום שלי הוא: תכנית המגדר תאומץ על ידי משרד החינוך, והלימודים יהיו מותאמים לכל הגילאים, שיהיה שוויון מגדרי ולא נצטרך לאף תכנית מעצימה או מכוונת לאף קבוצה מגדרית, יהיה חופש מוחלט ושוויון אנושי.
סאג'ידה מוסלימאני, מתגוררת ביפיע (במקור מנצרת), יזמית חברתית ואקטיביסטית. מנהלת פרויקט בכפר יפיע בשיתוף פעולה עם לקט ישראל, אחראית על 50 מתנדבים.
תאריך עדכון אחרון : 16/05/2023