ד"ר עופרה הקשר
ד"ר עופרה הקשר
מסלול לדוקטורט בהנחיית פרופ רונית קרק
תיאור עבודת הדוקטורט:
מטרת המחקר הייתה להתחקות אחר ייצוגי הזהות הדתית, הזהות המגדרית והזהות המקצועית של מנהלות ושל מנהלים דתיים בבתי ספר של החינוך הממלכתי דתי (החמ"ד) בישראל, הקונפליקטים שעימם הם מתמודדים בנקודות ההצטלבות בין שלוש זהויות אלה ודרכי ההתמודדות שלהם עם קונפליקטים אלה. מטרה נוספת של המחקר הייתה לבחון אם הקונפליקטים שעימם מתמודדים המנהלים ודרכי ההתמודדות שלהם עם קונפליקטים אלה שונים מהקונפליקטים שעימם מתמודדות המנהלות ומדרכי ההתמודדות שלהן עימם.
במרכז המחקר עמדו ראיונות חצי מובנים שנערכו עם עשרים וחמש מנהלות ועשרים וחמישה מנהלים דתיים (בסך הכול חמישים מרואיינים), בבתי ספר דתיים השייכים לזרם החינוך הממלכתי דתי בישראל.
בניתוח הממצאים על המנהלים ועל המנהלות זוהו חמישה מאפיינים המגדירים את הזהות של המנהלים וחמישה מאפיינים המגדירים את הזהות של המנהלות, כדלהלן:
חמשת המאפיינים המרכזיים היוצרים את תמהיל הזהות הייחודי של המנהלות הם: בולטות של זהות דתית ערכית מוצקה; חוויית שליחות; זהות מקצועית מגובשת המשפיעה על תהליכי ניהול; גיבוש זהות חדשה ו'רדיקלית' יחסית בהשוואה לרקע התרבותי הראשוני שלהן; הימנעות מהובלת שינויים העשויים לטלטל את הייצוגים ההגמונים של המגזר הציוני דתי.
חמשת המאפיינים המרכזיים היוצרים את תמהיל הזהות הייחודי של המנהלים הם: בולטות של זהות דתית ערכית מוצקה; ביסוס הזהות הדתית על מחויבות הלכתית על פי דגם אשר אותו כיניתי "דגם הדתיות הלמדנית הגברית"; אצל רוב המנהלים הזהות הגברית היא זהות נאלמת, מוכחשת ולא מודעת; ייצוג דתיות שמרנית ותורנית כלפי חוץ, ויחד עם זאת ייצוג גמישות ופתיחות דתית בפועל; דאגה ואף חרדה בכל הקשור למחויבות לשמירה על צניעות ומשטור המיניות ביחסים בין נשים לגברים בסביבה הבית ספרית.
התוכנית ללימודי מגדר היא בעבורי בית מדרש ,מקום שעיצב את השפה והתפיסה הפמיניסטית שלי כאישה דתית .
מקום שממנו הכל התחיל....
חלום לעתיד: להמשיך ולעסוק בפיתוח מנהיגות נשית דתית
לפתח ולעצב את עולם הייעוץ החינוכי כמרחב ייחודי של מנהיגות והטבעת חותם
עפרה הקשר, מתגוררת בגני תקווה, מרצה בביס לחינוך במגמה לתואר שני
שותפה בקבוצות נשים אקטיביסטיות אשר רוצות להשפיע על סדר יום חברתי
תאריך עדכון אחרון : 25/06/2023