״תקשורת כמפתח לזוגיות טובה״, בהובלת נילי נבו

״תקשורת כמפתח לזוגיות טובה״, בהובלת נילי נבו

הרעיון לפרויקט התחיל כשסטודנטית בקבוצת נשים שהנחיתי פנתה אלי שהיא מחפשת סדנא לקבוצה של זוגות צעירים. היא הסבירה שהם זוגות בקשרים רציניים, שחושבים על עתיד משותף, אבל נתקלים במצבי קונפליקט והיו רוצים כלים להתמודד איתם. היא דיברה למשל על איך מתמודדים בשעת כעס, או איך מקבלים ביחד החלטות חשובות, הרי לא מלמדים את זה! השיחה איתה ליוותה אותי והתחברה אצלי לנושא שמעסיק אותי מאד: רצח נשים. כאב לי לשמוע שוב ושוב על מקרי רצח של נשים, ומספר התלונות על אלימות במשפחה פשוט לא נתפסים! ניסיתי לחשוב איך אפשר למנוע אלימות במקום לטפל בה כאשר אולי כבר מאוחר מידיי.

מצאתי חיבור בין הרצון של הסטודנטית שלי ללמוד איך לנהל מערכת יחסים בריאה וטובה עם בן זוגה לבין היכולת למנוע מצבים של תסכול חוזר ומתמשך שמתבטא בצורה של אלימות בבית. כך החלטתי ליזום פרויקט שייתן לזה מענה, במסגרת הלימודים במגמת שטח בתכנית ללימודי מגדר בבר אילן.

הפרויקט נקרא "תקשורת כמפתח לזוגיות טובה" והוא כולל אירוע פתיחה וסדנא בת 5 מפגשים. הכוונה היא לקיים את הפרויקט בשיתוף פעולה עם מוסדות אקדמיים ועם מרכזי צעירים ברשויות מקומיות. השותפות מתבססת על זה שלמוסדות אלה יש גישה לצעירים וצעירות, והם גם יוכלו לספק חלל מתאים לקיום הפעילות. מטרתו של אירוע הפתיחה להגיע לקהל גדול של צעירים וצעירות, מעל גיל 18, ולייצר חשיפה ומודעות לחשיבות של תקשורת כמפתח לזוגיות טובה. החידוש פה הוא לגשת לנושא ממקום קליל ומהנה, דרך הצגה ומשחק שנוגעים בנקודות הרגישות עם המון הומור. לאחר אירוע הפתיחה ירשמו לסדנא מי שהנושא ידבר אליהם, מי שירצו להעמיק בנושא התקשורת הזוגית ולקבל כלים. הסדנא תכלול 5 מפגשים קבוצתיים שיגעו בנושאים של הקשבה, ניהול קונפליקטים, חלוקת תפקידים (גם בהיבט של מגדר), רצון בקירבה ומרחק והשיח על המינון שלהם ועוד. אני אנחה את הסדנא יחד עם מנחים אורחים ואורחות מתחומים מגוונים כמו טיפול זוגי, גישור וגם מהתחום של אלימות במשפחה.

הפרויקט קורם עור וגידים ומתפתח בהרגה. הצלחתי ליצור חיבור עם הפקה של מופע העוסק בזוגיות בצורה הומוריסטית ונוגעת ללב, והם שמחים לשתף פעולה. במקביל, קיבלתי ייעוץ מעובדת סוציאלית שיש לה ניסיון עשיר בהנחיית סדנאות להורים ולזוגות. יש התפתחות בחיפוש אחר מנחים ומנחות מתחומים שונים שישתתפו בפרויקט. האתגר המרכזי של הפרויקט הוא מציאת מקור מימון שיוזיל את ההשתתפות עבור הזוגות, וייתן מעטפת חברתית וקהילתית לפרויקט ולשם כך יש צורך ברקימת שותפויות עם מוסדות ורשויות מקומיות. אתגר נוסף שמחכה בשלב הבא הוא גיוס משתתפים ומשתתפות לפרויקט. אני בטוחה שככל שהפרויקט יתקדם ויתעצב, אצלח אתגרים אלה בהצלחה. החלום הוא שאוכל להוציא לפועל את הפרויקט ולייצר שינוי בחייהם של צעירים וצעירות בתחילת הדרך הזוגית שלהם. אני מקווה שההנגשה של הכלים לתקשורת בין בני הזוג, והפתיחות לשיח מהסוג הזה, תביא בהמשך גם לירידה במספר מקרי האלימות במשפחה.

התכנית למגדר העניקה לי משקפיים להתבונן דרכן על חוויות חיי ועל החברה מסביבי. בתכנית פגשתי סטודנטיות וסטודנטים שעניינו אותי ואתגרו את תפיסות עולמי, ונוצרה בינינו שותפות לחיים.

נילי נבו, נולדתי וגדלתי במושב יעד, במועצה אזורית משגב. לאחר שחייתי בכל מיני מקומות בארץ, בשנים האחרונות אני גרה ברחובות עם בן הזוג שלי ושני ילדיי. אני בוגרת של תנועת הנוער העובד והלומד ויש לי תואר ראשון בחינוך ותעודת הוראה. אני מכניסה בפרויקט הזה את כל הניסיון שרכשתי לאורך שנים כמנחה, רכזת ומנהלת של פרויקטים מגוונים, בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי, ובארגונים חברתיים שונים. עבדתי עם מגוון אוכלוסיות מגילאים ורקעים שונים, ובשנים האחרונות עסקתי בהנחיית קבוצות רב- תרבותיות בשיח קונפליקטואלי.

נילי נבו