"הכניסה מהצד השני": מדור ביקורת עזרת נשים, בהובלת מלכי רוטנר

"הכניסה מהצד השני": מדור ביקורת עזרת נשים, בהובלת מלכי רוטנר

בתקופת הקורונה זכיתי לראשונה בחיי במשך מספר חודשים, להתפלל 3 פעמים ביום במניין. זה קרה בגלל סגירת בתי הכנסיות והקמתם של "מנייני המרפסות", בית הכנסת הגיע אליי הביתה. מעבר לזה שזכיתי להתפלל ביום חול במניין, התפללתי ב"עזרת הגברים". התפללתי בקול רם, יחד עם כל משפחתי- הגברים והנשים, בלי מחיצה. הייתי חלק פעיל מהתפילה, לא עוד צופה פסיבית ומכונסת בעזרת הנשים.

כשחזרנו לבתי הכנסת לא יכולתי שוב להסתכל על המקום שלי בעזרת הנשים באותה הצורה. לא יכולתי שלא לשים לב למצב המיוחד שהגוף שלי מתכנס אליו כשאני נכנסת למוד "עזרת נשים", לצורה שבה המרחב מעוצב ומובנה, בהמשך הבנתי שמרחבים אינם נייטרלים, שגיאוגרפיה פמיניסטית מסירה את מעטה הנייטרליות המזויף, וחושפת את ההטיות הגבריות שמעצבים אותו.

הפרויקט שלי הוא מדור ביקורת לעזרות הנשים שאני מבקרת בהן, מתוך ראייה ביקורתית ורפלקטיבית. ההבנה היא שמיקומן של נשים חרדיות בבית הכנסת משפיע על מקומן בקהילה ובמרחב הציבורי בכלל. מטרת הפרויקט היא להסיט את המבט אל עבר עזרת הנשים ועל התרבות החרדית נשית הבועטת שמתפתחת בה, לא כאזור "חולין" שולי לעזרת הגברים, אלא כמרחב גיאוגרפי העומד ופועל בפני עצמו. בפרויקט שלי אני הופכת את עדשת המצלמה לכיוון עזרת הנשים ומספרת את החוויות הנשיות בבית הכנסת מנקודת מבטן של הנשים. המדור שלי הוא בלוג כתוב ומצולם של "ביקורת עזרת נשים", בדומה לביקורת מסעדות. בכל טור אני מספרת על חוויה אישית שלי או של חברותי מביקור בבית כנסת אחר ברחבי הארץ, וגם קצת מהעולם. בסוף הטור אני מדרגת את חווית השירות בביקור בתוספת המלצות להגיע למקום, או המלצות לשיפור.

 

לפרויקט שלי יש מספר אתגרים: הנושא שבחרתי יכול להיתפס כשנוי במחלוקת, למשל, עיסוק של חול בבית כנסת יכול להיתפס כחילול הקודש. דרישה לשנות את המרחב הזה יכולה להישמע כקול רפורמי שרוצה לשנות את בית הכנסת מבפנים ועוד. חשוב לי שהמוצר שלי יישאר כעיסוק לגיטימי בשאלה על מקומן הרוחני והפיזי של נשים בתוך הקהילה. חשוב לי שהקול הדורש שינוי ייתפס כקול פנימי ולא כקול חיצוני שמטרתו רק להרוס ולנתץ.

 

לעומת זאת, מן הצד שני חשוב לי שהנושא יהיה שונה ומעניין מספיק, ונדרש פה מינון מדויק של פרובוקציה. אני מציעה ראייה חתרנית על עזרת הנשים, אני רוצה לייצר "בלגן", אבל כזה שמניע לשיחה ולא מאיים יותר מדי.

 

התוכנית ללימודי מגדר עבורי

העיסוק במגדר ופמיניזם עלול להיתפס כמבהיל מאוד כי הוא מערער על תפיסת העולם המקובלת ובמהותו הוא דורש שינוי אקטיביסטי ותיקון. כמי שבאה מהחברה החרדית, על אחת כמה וכמה. אצלי זה שונה מאוד, הגעתי ללימודי מגדר עם אי נחת מהמציאות. מהמקום הזה, הלימודים לא רק שלא ערערו את העולם שלי, אלא להיפך- הם הציעו לי תשובות וכיווני חשיבה כדי ליישב את הסתירות שטרדו את מנוחתי. במובן הכי פשוט- לימודי המגדר הם הידע שאני כל כך זקוקה לו, הם הכוח שלי.

 

חלום לעתיד

בעידן בו עולם החול שלי מציע לי הזדמנויות רבות להגשים את עצמי, אני רוצה לפתוח לי ולבנותיי הזדמנויות בעולם הרוחני והדתי שלנו. גישה מלאה לארון הספרים היהודי והשתתפות פעילה בעולם הרוח היהודי שהתפתח והעמיק לאורך כל הגלות וההיסטוריה

 

פרטים אישיים

מלכי רוטנר, מתגוררת באשדוד. בוגרת תואר ראשון בסוציולוגיה והיסטוריה, האוניברסיטה הפתוחה, מנכ"ל שותפה במכון החרדי לדמוקרטיה, עוסקת בקידום תעסוקת אוכלוסיות מעוטות הזדמנויות בעמותת 'בעצמי', לשעבר מנהלת הפורום הישראלי לגיוון בתעסוקה. מובילה מיזמים להנגשת לימוד תורה לנשים חרדיות, חברת ועד בתנועת "השמאל האמוני".

 

קישורים ופרסומים

"בפמיניזם החרדי אנחנו לא מנסות לפעול למהפכה אלא לאבולוציה" – ראיון, "גלריה", הארץ

"הקורונה הזכירה לנו איך מרגישה תפילה במניין, הגיע הזמן שתפסיקו לדחוק אותנו" – טור דעה, קו 400

"הייתי רוצה להיות חלק משמעותי בעבודת ה' ולא רק משהו פסיבי כמו 'להיות עזר כנגד' ולטפל בילדים"- ראיון, "ראשונות", מקור ראשון

"חרדית מדוברת"- פמיניזם של קודש- פודקאסט

 

מלכי רוטנר

קרדיט לצילום תמונה: אינס אוסרוף אבו סייף