دورنا – דורנא, בהובלת מימאס אחמד

دورنا – דורנא, בהובלת מימאס אחמד

משמעות המילה  דורנא  دورنا  היא התפקיד שלנו, הדור שלנו והבית שלנו. מהיבט מגדרי, התפקיד שלנו בדור הנוכחי הוא מורכב. בדורנא  אנחנו מעוניינות לשבור את קשר השתיקה. להחזיר את גופינו הביתה - לחזקתינו. קשר אישי וקהילתי אשר לומד ומתפתח. דורנא קמה מתוך צורך פנימי של נשים יפואיות בחברה הערבית לאפשר מקום בטוח ללמידה ועיבוד של נושאים מגדריים ומיניים ולפעול יחד על מנת למקסם את ההתפתחות ואיכות החיים של נשים יפואיות בחברה הערבית. כל זאת לא דרך ניתוק וחתרנות, אלא בעבודת שותפות דיאלוגית של הנשים. 

צרכים ומטרות

מחסור בצינורות העברה של מידע אינטימי: מידע אינטימי מתפתח במהלך מעגל החיים האנושי בכל מקום ובכל זמן, אולם הנראות והשיח עליו משתנה מאוד ממקום למקום ומזמן לזמן. מידע אינטימי מתעסק בשאלות כמו מערכות יחסים רומנטיות, שאלות של מגדר והקשר בין החברתי לאישי. במידע אינטימי הכוונה היא למידע מגוון של אינטליגנציה רגשית, מיניות ותפקידי מגדר.  דורנא מקיימת מודל חינוכי אשר נשען על שילוב של מידע פמיניסטי קיים (וכתוב) עם מידע אינטימי שעובר בין הדורות. דורנא משתמשת במודל של קבוצה מונחית ומעצימה, מודל כזה עשוי לתווך מידע קיים ולפתח יחד, כקהילה, מידע אינטימי אמין רלוונטי ומצמיח. מודל זה עונה על הצרכים שעולים מהשטח - מחסור בסולידריות ותמיכה, מחסור במידע אינטימי אמין ונתק בין-דורי אשר מחוללים ומעצימים מציאות של חוסר שוויון ואלימות מגדרית. 

חיבור קהילתי – דיאלוגיות: חיבור ודיאלוג בין נשים הוא משאב חשוב ללמידה ושלמות נפשית נחוצה . קשר מסוג זה מפתח יכולות תקשורת בריאות וקרקע פוריה לתמיכה, לצמיחה ולהפריה הדדית. בטח ובטח בנושאים של מידע אינטימי. דורנא מתייחס למושג דיאלוג כאל פילוסופית חיים ודרך חינוכית אשר רואה את האחרת ומתייחסת אליה. דיאלוג וכישורי תקשורת מיטיבים נלמדים בכלים דיאלוגיים. כלים המאפשרים הקשבה, כבוד הדדי, רפלקסיה ומודעות, אשר ניתן לתרגל יחד. דיאלוג מאפשר גישור בין פערים טבעיים שנוצרים בין הדורות, כמו גם בין פערים קוטביים יותר שהביאו השנים האחרונות. 

סולידריות: מחסור גדול מאוד בסולידריות בין נשים. התחרות, חוסר הכבוד וההנמכה נוכחים הרבה יותר מאשר הערבות ההדדית של קהילה תומכת והעצמה. המרחבים אשר אינם בטוחים לנשים מקבלים משנה תוקף בשל חוסר זה בסולידריות. אנחנו כנשים פועלות בתוך אקלים מאוד גברי וסקסיסטי (אפליה על בסיס מין). התחנכנו לראות את עצמנו כנחותות לגברים, לראות את עצמנו כנמצאות כל הזמן בתחרות זו עם זו על אישורה של הפטריארכיה, להתבונן זו בזו בקנאה, פחד ושנאה. כאשר אישה נושאת עוד זהות שנמצאת בשוליים הדיכוי הופך כפול ואף מרובה.

החשיבה הסקסיסטית גורמת לנו לשפוט זו את זו ללא חמלה ולהעניש זו את זו בחומרה. החשיבה הפמיניסטית עזרה לנו להתנער מהשנאה העצמית הנשית. היא אפשרה לנו לשחרר את התודעה שלנו מתפיסתה של החשיבה הפטריארכלית (סקסיזם ממוסד). אמנם בדורנא, אין עניין בלטאטא הבדלים ולהוציאם מהדיון. דורנא מאמינה שהסולידריות בין נשים יכולה לגדול ולהתפתח, אך המודעות צריכה לעבור גם דרך הנושאים הלא פשוטים של איך וכיצד נשים מפעילות כוח ודיכוי אחת על השנייה, לעיתים אף באופן לא מודע, רק בהתעלמות או מבט מאיין, בין אם מתוך עליונות גילית או עליונות חברתית-כלכלית. הסולידריות היא משימה לא פשוטה. אולם היא אפשרית בהחלט. 

המיזם שם דגש על הצטלבויות - חיבור בין מרכיבי זהות מצטלבים, ובפרט גורמי דיכוי מרובים. יש חשיבות בחיבור לקהילה כמקור לידע אינטימי שעובר בין הדורות. מידע שמחזק נשים, נותן גב, כלים וידע שימושי לחיים.  

תיאור תהליך היזמות והתקדמות בפרויקט: 

הקבוצה לומדת דרך המפגשים להקביל את הפדגוגיה הביקורתית, דרך טקסטים פמיניסטיים שחורים, להעצמת קולן המושתק של נשים מהשוליים החברתיים. כפי שמתארת זאת בל הוקס ברבים מכתביה, נשים אשר חוות דיכוי כפול ואף מרובה, לומדות את הסנקציות שבהשמעת קולן. לפי הוקס, השמעת קולן של נשים הוא בעצמו מעשה של התנגדות. אין מדובר בדיבור רגיל או חשיפה של סיפור אישי. במציאות החברתית של צעירות ונשים אשר אינן מצליחות להשמיע את קולן, ואת השקפת עולמן על המציאות הפטריארכלית, יחסי כוחות ואי שוויון מגדרי, אקט של השמעת הקול הוא הלכה למעשה- אקטיביזם. מיזם דורנא רואה שמעבר להעצמה אישית, קולן של נשים אשר פיתחו מודעות ביקורתית יכול להכיל מבע כפול ורחב מזה של מי שגדל/ה בקהילה הומוגנית, ועל כן מעשירה את החברה הישראלית. כפי שהגדילה להכריז הרופאה הפמיניסטית נאוואל אל סעדאווי ז״ל: "שחרור האישה הוא שחרור החברה"

קשיים ואתגרים מרכזיים: אילוצי זמן- לקח זמן להתניע את קבוצה ולהתחיל את המפגשים. ברגע שזה נעשה זה התחיל להתקדם.

הצלחות ויעדים שהושגו: 

  • גיוס מנהל המרכז לתכנית 
  • שותפות מוצלחת עם רכזת התכנית
  • גיוס נשים לתכנית

יעדים עתידיים להצלחת הפרויקט

  • סיום התהליך עם 80% מהמשתתפות 
  • יתקיימו 8 מפגשים ו 10 נשים 
  • שינוי עמדות בחייהן של  80% מהמשתתפות  

התכנית ללימודי מגדר 

מנקודת המבט האישית שלי, תכנית לימודי מגדר הינה  התכנית היחידה שמאפשרת להפוך את התחושות והרגשות למושגים אקדמיים ופמיניסטיים. 

חלום לעתיד: להגדיל את פרויקט דורנא ולהפוך אותו לקהילה פמיניסטית רב תרבותית, השואפת ליצור סולידריות בין נשים מקבוצות וגילאים שונים, דרך ליווי קבוצתי. 

מימאס אחמד, בוגרת תכנית מנדל למנהיגות עירונית, מנחת קבוצות בהכשרתה עם ניסיון רב בעבודה עם נשים מהשוליים, נוער בכלל ונוער בסיכון בפרט.

מימאס אחמד