דיני ירושה לנשים באסלאם, בהובלת דינה חסן - זועבי

דיני ירושה לנשים באסלאם, בהובלת דינה חסן - זועבי

חלקן של נשים מוסלמיות בעיזבון הוריהן הוא זכות שניתנה להן מכוח הדת, המתבטאת במפורש בפסוקי הקוראן, לרבות בפסוק 7 מפרשת הנשים: "לַגְּבָרִים חֵלֶק מֵאֲשֶׁר עָזְבוּ הַהוֹרִים וְהַקְּרוֹבִים וְ(אַף גַּם) לְנָשִׁים חֵלֶק מֵאֲשֶׁר עָזְבוּ הַהוֹרִים וְהַקְּרוֹבִים, אִם מְעַט הוּא וְאִם רַב. חֵלֶק קָצוּב. עם זאת, נשים פלסטיניות מוסלמיות בישראל כמוסלמיות רבות בעולם הערבי והמערבי מודרות מזכות זו, ונאלצות -הן "בהסכמה" והן בכפייה, לוותר על חלקיהן לטובת אחיהן הגברים, משיקולים חברתיים שונים, הסותרים את הוראותיה המפורשות של הדת.

עוד מלפני קום המדינה, נהגו משפחות ערביות ובעיקר מוסלמיות לשלול את זכותן של נשים בנכסי המקרקעין המשפחתיים, תמורת הבטחה לתמיכה כלכלית וחברתית. מנהג זה הלך והתעצם לאחר קום המדינה, ונשים למדו להפנים את הקודים החברתיים המדירים אותן מזכויותיהן, ולהביע הזדהות כמעט מוחלטת בהם, ואף לוותר מרצונן החופשי לכאורה על חלקיהן בעיזבון. בחלוף הזמן, המציאות החברתית והכלכלית השתנתה; נשים רכשו השכלה, יצאו לשוק העבודה, ונהיו יותר עצמאיות, ובכך התמיכה הכלכלית שהובטחה להן מטעם אחיהן הגברים, הלכה ונחלשה, אם כי שלילת זכותן בנכסי הוריהן המשיכה להתקיים. מצב זה עורר את תשומת לבן של נשים רבות לזכויותיהן הנשללות, אך צעדים מעטים נעשו על מנת לשנות מציאות זו.

סוגייה זו העסיקה אותי כבר שנים רבות בעודני נערה צעירה, העדה להוראותיה של סבתי לחמשת דודותיי לוותר על חלקיהן בעיזבון אביהן לטובת שלושת אחיהן. אז חשבתי -או הופניתי לחשוב- כי וויתור זה מקנה לאישה כבוד ומעמד רם, וכי אישה המסרבת לקיים אותו, אינה ראויה להערכה. ובבוא העת הגיע תורי, וכדודותיי נתבקשתי לוותר על חלקי.

מטרת הפרויקט:

על אף רצוני העז לשמור על דמותי כאישה למופת המכבדת את הוריה ומעריכה את ההסדרים החברתיים המסורתיים בסביבה בה גדלה, מערבולת של מחשבות סותרות רבות התרחשה בתוכי, ובלבלה את מחשבותיי, בעיקר בשל כוחם של המנהגים החברתיים בהתגברות על הוראותיה המפורשות של הדת.

תהליך הקמת המיזם התחיל בגיבוש קבוצת לימוד קטנה של נשים המעוניינות להעמיק את הידע שלהן בזכויות ירושת נשים באסלאם, לרכוש כלים להתמודדות עם סוגיה מורכבת זו בחברה מסורתית פטריארכלית, ובהמשך להנגיש את הידע שנרכש לכלל הציבור.

באמצעות המיזם אני מתכוונת לערוך סדרה של מפגשי לימוד בודדים בהנחייתם של מומחים לענייני השריעה המוסלמית; אנשי אקדמיה, אנשי משפט ואנשי דת, שיחשפו בפנינו ידע אודות חוקי הדת בכל הנוגע לזכויות נשים בירושה, המופיעים הן בקוראן, והן בטקסטים דתיים אחרים, תוך התייחסות לבסיס האידיאולוגי של הפרשנויות השונות והזרמים השונים. תהליך בחירת הנשים המתאימות למיזם לא דרש מאמץ מיוחד, נשים רבות בסביבתי הקרובה הרגישו מקופחות וחשו צורך רב להביע את עמדתן בנושא ואף לקחת חלק ביצירת השינוי. הן הביעו רצון רב בהשתתפות במיזם, ואפילו הרגישו בנות מזל בכך שנבחרו להיות חלק ממנו. עם זאת, איתור מומחי דת דרש ממני מאמץ גדול יותר, בעיקר בשל המטרה למצוא מומחים המאמצים גישות פמיניסטיות ליברליות ומוכנים לנפץ סוגיות דתיות מתוך מקום דתי.

המפגשים אמורים להתקיים בקרוב, בסביבה ביתית ונוחה, שתעניק הרגשה של אימון וביטחון מרביים לכלל המשתתפות. עם סיום סדרת המפגשים ייערך איסוף וסיכום של החומר הנלמד, ויודפס לחוברת זכויות "זכותון" שיופץ במקומות שונים, לרבות מסגדים, בתי ספר ועמותות לענייני נשים. המטרה היא הנגשת הידע לכלל הציבור להעלאת המודעות שלהם לסוגייה חשובה ומורכבת זו. חברות קבוצת הלימוד יוכלו להרחיב את המיזם, ולערוך סדנאות דומות בהיקפים שונים, ובאזורים רחבים יותר, ובך להגיע לכמה שיותר אנשים.

 

התכנית ללימודי מגדר עבורי
היא בית חם המעניק תמיכה מעשית, רגשית ונפשית. כולם ביחד הסטודנטים, הצוות האקדמי והצוות המנהלי מהווים משפחה אחת גדולה דואגת ואכפתית. בתכנית נחשפים הסטודנטיות והסטודנטים לעולמות תוכן עשירים בכל הנוגע לדיסציפלינות הפמיניסטיות, ולומדים לפתח מחשבה עמוקה המקנה כלים תיאורטיים ופרקטיים חיוניים להבנת התהליכים החברתיים, הנפשיים והתרבותיים בעיצוב הזהות המגדרית, ובעיקר בהקמת מיזמים חברתיים שיובילו לשינוי חברתי ולקידום שוויון וצדק.

חלום לעתיד
יש לי הרגשה שאני עומדת בפני מחסום פנימי, חרדה כלשהי, שמגבילה את יכולתי בלהביע את מחשבותיי בצורה המיטבית, ולכן הצלחה במיזם הזה -שבאופן יחסי הוא זוטר- שתוביל לשינוי חיובי כלשהו בחברה, היא חלום גדול שמימושו יגביר את הדימוי העצמי שלי, ויסלול לי דרכים נוספות לשינויים נוספים.

 

דינה חסן – זועבי, מתגוררת בנצרת. בעלת דיפלומה בהנדסת אזרחית (קונסטרוקציה וניהול בניה), בהצטיינות משנת 2001 + דיפלומה באדריכלות משנת 2007 - ביה"ס הארצי להנדסאים בטכניון. תואר ראשון בחוג הרב תחומי במדעי החברה בהצטיינות יתרה משנת 2016, במגמות כלכלה ותקשורת במכללה האקדמית עמק יזרעאל. עובדת מזה 24 שנים במשרד להנדסת בניה המתמחה בתכנון, יעוץ, פיקוח וניהול פרויקטים באדריכלות, קונסטרוקציה ואינסטלציה. במסגרת עבודתי ערכתי גרמושקות, חישובי שטחים, חישובי כמויות, ותכנון קונסטרוקטיבי ואדריכלי. מזה 18 שנים אני עובדת  כמפקחת הנדסית באתרי בניה, האחראית על בקרת עבודות הביצוע של הקבלנים משלב קידוח הכלונסאות ועד למסירת המפתחות, בדיקת התאמת תכניות הביצוע השונות לתקנות הבניה הרלוונטיות, וניהול פגישות שבועיות עם צוות התכנון והביצוע.

דינה חסן זועבי