"השבט": קהילה לנשים בהיריון ואחרי לידה, בהובלת אופיר אלון
"השבט": קהילה לנשים בהיריון ואחרי לידה, בהובלת אופיר אלון
לפני שנה וחצי ילדתי את אורי, בתי הבכורה. כשהתחלתי לדבר עם נשים סביבי על חווית הלידה והאימהות הראשונית, גיליתי שלמרות הצפת המידע, הקבוצות, הסדנאות, הספרים, האפליקציות והטיפים מהסביבה הקרובה – החוויה של רוב הנשים סביבי נותרה חוויה של שוק, קשר שתיקה ואף בדידות. בעבר כשנשים היו חלק משבט הן ראו והכירו מקרוב את חווית הלידה כבר מילדות. ההכנה ללידה ולאימהות התרחשה באופן טבעי כחלק מהחיים בשבט. גם לאחר הלידה היולדת הייתה עטופה בכל נשות השבט שתמכו, עזרו והדריכו אותה בנושאים של הנקה, שינה וטיפול. נשים היוו אחת לשנייה מעגל תמיכה חזק לעבור את התקופה הזו.
על רקע זה צמח הרעיון לפרוייקט השבט – קהילת נשים בשלבי ההיריון והאימהות הראשונית. בשבט לא מצופה ממך ללדת ולהפוך מיד לאמא, אלא להשתהות, לחקור, לשתף ולבחון יחד את המורכבות שבמציאות המשתנה לפני, לקראת ולאחר הלידה. אני מאמינה שכנשים מגיעה לנו הכרה בתהליך שאנחנו עוברות כאשר אנחנו נעשות אימהות ויש לנו את היכולה לצקת משמעות לתוך החוויה המכוננת הזו של ההשתנות לעבר האימהות. השבט הוא מקום בו מתכוננות יחד לא רק ללידה הפיזית, אלא לאימהות הראשונית. באמצעות יצירת מרחב בטוח של נשים שבאמפתיה, בסולידריות ובחמלה מתחברות לחששות ולפחדים, שואלות שאלות ונותנות ערך לידע ולניסיון אחת של השנייה. השבט מבקש להיות מקום בו נשים מרגישות בטוחות, מוגנות ומובנות בתוך התהליך המטלטל של הכניסה לאימהות.
תהליך היזמות יכלול הקמת קבוצות אינטימיות של נשים שמתחברות ומכירות לאורך ההיריון, עוברות תהליך יחד, ומלוות זו את זו אל תוך חופשת הלידה ובמהלכה. הקבוצה תפעל במרחב הפיזי והדיגיטלי במקביל. בשלב זה אני פועלת במספר כיוונים כדי לגבש קבוצה של נשים ולצאת לדרך.
הקשיים והאתגרים המרכזיים הן יצירת קבוצה של נשים המתגוררות במרחק סביר כדי שהקבוצה לא תתבסס רק על אמצעים דיגיטליים ואכן תוכל להיפגש במרחב הפיזי לעיתים קרובות.
היעדים העתידיים הם גיבוש הקבוצה הראשונה ויציאה למפגשים מגוונים ולעיסוק בנושאים שיגובשו תוך כדי תנועה. יעד עתידי רחוק יותר הוא יצירת שיתופי פעולה עם מרצות, יועצות, נשות מקצוע וגורמים נוספים שיכולו לתרום ולהביא ערך לקבוצה.
התוכנית ללימודי מגדר עבורי היא קודם כל מקום להכיר מגוון מיוחד של נשים שבאות מרקע מאוד שונה אך חולקות איתי תפיסת עולם דומה. מעבר לכך התוכנית פתחה עבורי את הראש לרעיונות וגישות שונות לגבי פמיניזם וגרמה לי לחשיבה מחדש על הקריירה והמשמעות שלי בעולם. כמי שהתחילה את התואר השני במגדר באוניברסיטה אחרת, אני מרגישה שהמעבר לתוכנית בבר אילן הייתה החלטה מדהימה שעשיתי ובזכותה נחשפתי לעולם תוכן ומשמעות אדירים.
החלום שלי לעתיד הוא יצירת השפעה משמעותית על קהילת נשים בתחום כלשהו הקרוב לליבי ושהעיסוק בו יעניק לי הנאה וסיפוק. בעבר חשבתי על פעולה ויצירת שינוי בזירה הפוליטית המקומית או הארצית או בתחומים אקדמאיים כגון הכשרת מורים. אינני שוללת אפשרות זו ביום מן הימים אך החלום לטווח הקרוב בחיי עוסק בנושאים אינטימיים, מקומיים וקהילתיים, כמו ההיריון והאימהות הראשונית.
אופיר אלון, באה מעולם החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי. כיום עוסקת בהוראת תנ״ך והיסטוריה בחטיבת ביניים בתל-אביב.