דלית דובר, בוגרת מגמת מגדר בשטח

שנת סיום התואר
2024

"מדעים וטכנולוגיה במשקפיים מגדריים"

דלית דובר

מבוא

"מדעים וטכנולוגיה במשקפיים מגדריים" הוא מיזם שהגיתי לחיזוק תחושת המסוגלות של נערות בכיתה ט', רגע לפני בחירת המגמות. התוכנית מיועדת להגדיל את מעגל הנערות הנרשמות ומסיימות מגמות מדעיות וטכנולוגיות, בדגש על מגמות פיסיקה, מדעי המחשב ומתמטיקה 5 יחידות לימוד.

הסגרגציה המגדרית בשוק העבודה, אשר מתבטאת במיעוט נשים במקצועות המדעים והטכנולוגיה, נובעת מהסללה של נשים למקצועות שהשכר והמעמד שלהן נמוך יותר ביחס לענפי תעסוקה אחרים. מדד המגדר 2023 שפורסם על ידי מכון ון ליר בתחילת השנה מציג את אי השוויון המגדרי בישראל בתחומים שונים, וחושף שרק 30% ממפתחי התוכנה הן נשים ורק 25% מכלל המהנדסים הן מהנדסות. כלומר, המוטיבציה המרכזית שלי לפרויקט נובעת ממחסור של נשים במקצועות ההייטק וההנדסה במשק.

תהליך ההסללה מתחיל למעשה כבר בילדות בחיזוק סטראוטיפים מגדריים וציפיות חברתיות שונות מבנים ובנות, ובגיל התיכון אותן הטיות מקבלות ביטוי מעשי בבחירת מגמות הלימוד לבגרות. בחטיבת הביניים מתחילה מגמה של פניית בנים למקצועות מדעיים וטכנולוגיים ופנייה של בנות למקצועות הומניים, כאשר עבור נערות בחירה במקצועות הראליים נראית חריגה. לפיכך, במסגרת המיזם בחרתי לפעול ולהשפיע על בנות כיתה ט', בצומת מרכזית בחייהן רגע לפני שהן בוחרות במגמות. ברצוני להשפיע על ההסללה העתידית שלהן ולעודד אותן להשתלב בלימודים מדעיים וטכנולוגיים, כדי שבעתיד יפתחו בפניהן הזדמנויות תעסוקתיות והן ישתלבו במקצועות עתירי שכר .

כמהנדסת אזרחית יוצאת צבא קבע בדרגת אל"מ במילואים, אני נחשפת יום יום לתופעת אי השוויון ולמחסור של נשים בתחומי המדע והטכנולוגיה במדינת ישראל, פער שאינו נובע מחוסר היכולת של הנערות והנשים. במסגרת המיזם אני מציעה את ניסיוני העשיר על מנת לנסות ולצמצם את התופעה הבלתי רצויה, ולחשוף את הנערות לאפשרויות האין סופיות העומדות בפניהן. במסגרת התכנית ללימודי מגדר, במסלול ללימודי שטח, ביצעתי השנה פיילוט שכלל חמישה מפגשים אשר נערכו לאורך השנה עם תלמידות באחת מחטיבות הביניים בשרון. במפגשים הנערות נחשפו לסביבת עבודה טכנולוגית, סיירו באקדמיה, נפגשו עם נשים מעוררות השראה ונחשפו לרלוונטיות של מקצועות אלו עבורן תוך ניפוץ סטיגמות והעצמה אישית.

מטרות

הפיילוט שבוצע בשיתוף פעולה מלא עם הנהלת בית הספר הציף את הצורך והחשיבות של חשיפת הנערות למקצועות אילו והבהיר לי ולהנהלת בית הספר כמה חשוב להמשיך את המיזם. בעקבות המיזם מספר הנערות שנרשמו למגמות פיזיקה ומדעי המחשב גדל משמעותית, והאופן בו הצלחתי להשפיע על הנערות שהשתתפו במיזם גרם לי לרצות ולהמשיך את המיזם גם בשנה הבאה. במקביל, אני בוחנת אפשרות להרחיב את המיזם ולהמשיך ללוות את הנערות שבחרו במגמות אילו על מנת לשמר אותם ולראות אותן משתלבות בהמשך במקצועות ההי-טק וההנדסה במשק.

התוכנית ללימודי מגדר עבורי: זאת תכנית שהרגשתי שאני חייבת להירשם אליה אבל רק כשעשיתי אותה הבנתי עד כמה האינטואיציה שלי היית טובה ועד כמה התוכנית רלוונטית, מעניינת ומשמעותית עבורי. מסלול "מגדר בשטח" הוא מסלול ייחודי שבזכותו החלטתי להירשם לתוכנית באוניברסיטת בר אילן ולא באוניברסיטה אחרת. המיזם אפשר לי לתת ביטוי לניסיון האישי והמקצועי שצברתי במשך 30 שנים, ולהשפיע באמצעותו על נערות צעירות שיבחרו אף הן בתחום שהוא משמעותי מאוד עבורי ובעל השפעה נרחבת על עתידן ועל עתיד מדינת ישראל.

חלום להווה ולעתיד: להנות מכל רגע בחיים, להמשיך להתפתח וללמוד, להתנדב, לתרום מניסיוני ולטייל בארץ ובעולם.

פרטי הסטודנטית: דלית דובר, במקור מנתניה וכעת תושבת גן יאשיה (מועצה אזורית עמק חפר).

ניסיון אקדמי, אקטיביסטי ומקצועי:

אקדמי - תואר ראשון בהנדסה אזרחית בטכניון, מגיסטר להנדסה אזרחית (ניהול הבניה) בטכניון, מגיסטר למדעים בתכנון ערים ואזורים בטכניון.

אקטיביסטי – מנטורית בתוכנית מצוינות לסרנים בחיל האויר, מנטורית לנשים אחרי לידה (תוכנית של קופת חולים מכבי), פעילה בתוכנית העצמה לנערות בפנימייה XXX, "מיזם מדעים וטכנולוגיה למשקפיים מגדריים".

מקצועי - יוצאת צבא קבע בדרגת אל"מ, בעלת ידע ייחודי במיגון מבנים למצבי משבר קיצוניים ובתכנון עירוני בתת הקרקע ובעלת ניסיון רב שנים בניהול פרויקטים בבניה.

תאריך עדכון אחרון : 21/07/2024