ד"ר נורית יעקובוביץ'
נורית יעקובוביץ'
בוגרת ממסלול דוקטורט , בהנחיית פרופ' רונית קרק
מתחרה או אחות?
ההתמודדות של נשים בארגונים פמיניסטיים לשינוי חברתי עם הפרדוקס של תחרות תוך מגדרית מול סולידריות ושיתוף פעולה
המחקר מתאר דפוסי התמודדות של נשים עם השלכות הפרדוקס הארגוני של תחרות מול סולידריות ושיתוף פעולה, בארגונים פמיניסטיים לשינוי חברתי. נשים בארגוני עבודה חוות מתח פרדוקסלי, הנובע מהדרישה לאמץ את תרבות העבודה התחרותית בארגונים, להתחרות בנשים אחרות על צבירת כוח וקידום, בד בבד עם הציפייה החברתית המנוגדת לתמיכה הדדית וסולידריות בין הנשים בארגון. בשנים האחרונות, הקול העולה במחקרים בתחום, דוגל בצורך לבחון את הפרדוקס בין הציפיות לסולידריות ושיתוף פעולה בין נשים לבין המאבקים והתחרות, בהקשר הארגוני הרחב בו מתקיים, כשנשים הן לרוב בעמדת מיעוט בארגונים בהם קיימת דומיננטיות גברית, לבחון השפעת גורמים מערכתיים רחבים אשר יגדירו את התחרות, והמאבקים בין נשים כתגובה למשתנים ארגונים ואיומים המגדריים איתן מתמודדות הנשים בארגון.
המחקר הנוכחי ממוקד בארגונים פמיניסטיים, בעיקרם המכריע ארגוני נשים, בשל המאפיינים הייחודיים של ארגונים אלה. מטרת המחקר היא לבחון כיצד נשים הפועלות בארגונים פמיניסטיים, מתמודדות ומנהלות את המתח שמקורו בדואליות המובנית בפרדוקס הארגוני של תחרות מול סולידריות ושיתוף פעולה, מנקודת מבטן הסובייקטיבית. הכוונה היא לשרטט את דרכי ההתמודדות באמצעות מתן מקום והקשבה לחוויה האישית של הנשים הפועלות בזירת הארגונים הפמיניסטיים. מטרה נוספת הינה להרחיב את היריעה על הידע בנוגע לשדות התיאורטיים הרלוונטיים בהם נוגע המחקר: תחרות וסולידריות בין נשים בארגונים, והרחבת הידע בהתייחס לגישה הדיאלקטית - פרדוקסלית, כמודל להתמודדות עם מצבי פרדוקס ארגוניים.
שאלת המחקר המרכזית הינה: כיצד נשים בארגונים הפמיניסטיים לשינוי חברתי, מנהלות ברמה האישית את המתח שהן חוות כתוצאה מהפרדוקס הארגוני של תחרות מול סולידריות ושיתוף פעולה.
הדיון המחקר הינו בארבעת פרקי הממצאים, בהתאמה לארבע שאלות משנה:
1. כיצד נשים בארגונים הפמיניסטיים מתארות ומבינות את התחרות על מנהיגות והשפעה, את דפוסי הסולידריות בין הנשים ואת ניהול המתח המתקיים בין שני מרכיבי הפרדוקס, כפי שהן חוות בפעילותן בארגונים הפמיניסטיים?
2. כיצד הנשים חוות ומנהלות את המתח הנובע מהפרדוקס של תחרות מול סולידריות ושיתוף פעולה, מתוך התייחסות למאפיינים של המבנה הארגוני ותהליכי העבודה בארגונים הפמיניסטיים?
3. מהי הפרשנות האישית של נשים ליכולת ולנכונות של נשים לשתף פעולה ולגלות סולידריות בארגון, מתוך עמדות חיים שונות ומצטלבות, על רקע מוצאן, לאום, אמונה דתית, או מעמדן הסוציואקונומי?
4. כיצד נשים תופסות ומבינות את פרקטיקות התחרות בהן, הן ונשים אחרות נוקטות ומהן ההשלכות האישיות והארגוניות הנתפסות?
בנוסף, בחרתי לנתח את ההתמודדות של הנשים עם הפרדוקס של תחרות מול סולידריות ושיתוף פעולה, מתוך התבססות תיאורטית על הגישה הפרדוקסלית דיאלקטית. גישה זו מאפשרת ניתוח מנקודת מבט המכירה בכך כי בארגונים מתקיימים בו זמנית ולאורך זמן מצבים סותרים, אשר מתקיימת בניהם תלות (Smith & Lewis, 2011). ההנחה היא כי היכולת לפעול באפקטיביות ברמה האישית וברמה הארגונית, תלויה ביכולת של עובדים בארגון להכיל ולהתמודד עם הדרישות הסותרות) 2011 Garud et al., ; Smith & Lewis, 2011; Zheng et al., 2018b). לאור הניתוח בגישה זו אני מציעה במחקר זה מודל המתאר את ההקשרים שבין הפרשנות והעמדה ביחס לסולידריות והעמדה ביחס ללגיטימציה לתחרות, עם היכולת לאמץ דפוס חשיבה בעמדת פרדוקס קרי, קבלה של האפשרות שיתקיימו בו זמנית תחרות בין נשית וסולידריות, או אימוץ דפוס חשיבה של דילמה המחייב לבחור בין תחרות תוך מגדרית לדפוס התנהגותי ש סולידריות.
ניסיון אקדמי, אקטיביסטי ו/או מקצועי:
בוגרת תואר שני בפסיכולוגיה חברתית תעשייתית - בר אילן. עבודת התיזה עסקה בהשפעות של עזיבה וולונטרית של עובדים, על הנשארים בארגון, בהנחיית פרופסור משה קראוס. בהמשך לעבודה פורסם מאמר.
Krausz, M., Yaakobovitz, N., Bizman, A., & Caspi, T. (1999). Evaluation of coworker turnover outcomes and its impact on the intention to leave of the remaining employees. Journal of Business and Psychology, 14, 95-107.
יועצת ארגונית, לשעבר ראש המדור לייעוץ ארגוני במשטרה ( סגן ניצב): ניהול מקצועי של המערך הפרוש של היועצים הארגוניים במחוזות בבתי הספר ובאגפים. תפקיד קודם- יועצת ארגונית מחוזית במחוז ירושלים.
התוכנית ללימודי מגדר עבורי: התוכנית היא מקום לביטוי של מה שאני מגדירה "הפמיניזם שלי", אפשרות לבטא את תפיסת עולמי מבלי להתנצל... מוצאת את ההוד שלי (hood), בהיכרות עם נשים מדהימות, במעגלים השונים. עולים במחקר נושאים מאוד מעניינים, חשובים, וגם ישימים ללימוד.
חלום לעתיד: לאור הממצאים המעניינים, לפרסם מאמרים אקדמיים בהתבסס על הדוקטורט, להרצות בפני פורומים רלוונטיים
קישורים רלוונטיים ופרסומים:
מאמר סקירה נרחב בנושא תחרות ושיתוף פעולה בין נשים בארגונים התקבל לפרסום בכתב העת (JOB) Journal of Organizational Behavior
נכתב במשותף על ידי פרופ' רונית קרק, מהמחלקה לפסיכולוגיה בבר אילן, מייסדת מסלול "מגדר בשטח" במחלקה ללימודי מגדר, נורית יעקובוביץ', דוקטורנטית במחלקה למגדר, ליהי סגל, דוקטורנטית במחלקה לפסיכולוגיה, ושולמית קלר, בעלת תואר שני בפסיכולוגיה התפתחותית באקדמית תל אביב.
המאמר פורסם תחת השם `Catty, bitchy, queen bee or sister? A review of competition among women in organizations from a paradoxical-coopetition perspective , ומנסה לנתח ולהבין את התופעה של התפיסות הסותרות בהתייחס לטיב היחסים בין נשים בארגונים. כך למשל כולנו מכירות ביטויים כגון 'אישה לאישה זאב', או לחילופין, 'כשנשים תומכות בנשים - דברים מופלאים קורים'. ככלל, נשים בארגוני עבודה מתמודדות עם ציפיות סותרות כלפיהן, להפגין התנהגות תחרותית, בהתאמה לנורמות במקום העבודה, בד בבד עם סולידריות מגדרית ושיתוף פעולה עם נשים אחרות בארגון, כציות לנורמות החברתיות הספציפיות למגדר.
זהו ניסיון ראשון לשלב את הידע שנצבר במחקר על תחרות בין נשים בארגונים מתוך דיסציפלינות מחקר שונות, בכדי לשרטט תובנות ביחס לשכיחות של תופעות, לסיבות, לדינמיקה ולביטויים השונים של התנהגות בתחרות. בהסתמך על הידע מהמחקרים, אנחנו מציעות מסגרת חשיבה פרדוקסלית, שמתייחסת בו זמנית לתחרות ולשיתוף פעולה בארגונים (coopetition). מסגרת זו יכולה להנחות תובנות תיאורטיות וכיווני מחקר עתידיים, לצד בניית כלים ארגוניים מעשיים, שיאפשרו להתמודד ביעילות עם המתח הנובע מהציפיות הפרדוקסליות.
המאמר המלא:
Kark, R., Yacobovitz, N., Segal‐Caspi, L., & Kalker‐Zimmerman, S. (2024). Catty, bitchy, queen bee or sister? A review of competition among women in organizations from a paradoxical‐coopetition perspective. Journal of Organizational Behavior, 45(2), 266-294.
פרופיל פייסבוק Nurit Yacobovitz
תאריך עדכון אחרון : 05/08/2024