ד"ר רביטל דואק
רביטל דואק
המסלול בתוכנית והנחיה: מחקר, המסלול המשולב לדוקטורט
המנחות: פרופ' רונית קרק (אונ' בר אילן), ד"ר סבטלנה צ'אצ'אשווילי-בולוטין (המכללה האקדמית רופין)
תיאור עבודת הדוקטורט: הדוקטורט עוסק בגורמים החברתיים כמגדר, קבוצת השווים ויחסי פריפריה-מרכז המעצבים הון המדעי בקרב נערות ונערים בישראל. המחקר בוחן כיצד תפיסות ושאיפות בתחומי STEM מושפעות מהסביבה החברתית. המחקר מבוסס על עקרונות תיאוריית ההון של בורדייה וההמשגה של ארצ'ר להון מדעי. באמצעות שיטות מחקר איכותניות, המחקר שואף לחשוף תובנות שיכולות לתרום למדיניות ויישום בתחום החינוך המדעי והטכנולוגי, מציע דרכים להגברת הכללה ושונות בחינוך למדע וטכנולוגיה. וזאת במטרה להעצים קהילות פריפריה, ולהגביר את נגישותן של קבוצות מוחלשות לחינוך ולקריירה ב-STEM.
המחקר של מראה כי בפריפריה אין פערים בתפיסות ה STEM בין נערים לנערות; שניהם רואים ב STEM כלי אינסטרומנטלי למוביליות כלכלית ורואים בו דרך לשיפור מצבם הכלכלי. תפיסות הגבריות של הנערים בפריפריה הן מסורתיות ומאצ'ואיסטיות, ומשלבות שאיפות לשירות צבאי קרבי, מה שמשפיע על רמת ההון המדעי שלהם. הנערות סובלות מבידוד כיתתן עקב שיעורן הנמוך בכיתות ה STEM ומעדיפות למידה עצמית. במרכז החברתי, קיימים פערים מגדריים בתפיסות ה STEM נערות רואות ב STEM אמצעי להגשמה עצמית והתפתחות אישית, מה שתורם לפיתוח ההון המדעי שלהן, בעוד הנערים מהמרכז משלבים בין תפיסות אינסטרומנטליות לבין הגשמה עצמית, ורואים ב STEM גם כלי להצלחה מקצועית בעתיד, מה שמוביל לרמות גבוהות של הון מדעי. במרכז החברתי, תפיסות הגבריות הן יותר נזילות וקבוצת השווים משפיעה באופן ניכר על עיצוב תפיסות אלו. הנערים במרכז חווים לעיתים תחושות של אפליה לטובת הנערות, בעוד שהנערות מתמודדות עם תחושות של בדידות בכיתות ה STEM אך יוצרות רשתות תמיכה חברתיות המאפשרות להן לטפח את ההון המדעי שלהן. המחקר מדגיש את ההשפעות המצטלבות של מגדר וסביבה חברתית על פיתוח ורכישת ההון המדעי, ומדגיש את הצורך בהבנת ההבדלים בתפיסות והשאיפות של נערות ונערים בתחומי STEM.
ניסיון אקדמי, אקטיביסטי ו/או מקצועי:
מהנדסת לשוויון הזדמנויות, בעלת ניסיון עשיר של מעל 20 שנה בניהול ארגונים טכנולוגיים וחברתיים ובחיבור ביניהם. היא מומחית בשיתופי פעולה בין מגזריים, גיוס משאבים ומחקר סוציולוגי, ומתמקדת בקידום מוביליות חברתית וכלכלית. עוסקת בפיתוח מיומנויות העתיד ויישום מדיניות בקרב אוכלוסיות בתת ייצוג.
רביטל כיהנה כמנכ"לית שותפה בארגון "צופן" המוביל את פיתוח ההייטק במגזר הערבי, ובתפקידה תרמה לקידום יוזמות חינוכיות ותעסוקתיות בשיתוף הממשלה והמגזר העסקי. רביטל הייתה גם מנכ"לית של "עתיד פלוס", עמותה לקידום מדע וטכנולוגיה בפריפריה.
בנוסף, היא כיהנה כמנהלת שותפים עסקיים במיקרוסופט וניהלה סטארטאפים בתחומי הפלטפורמות הדיגיטליות. התנסויות אלו חיזקו את מומחיותה בניהול והניעו אותה להמשיך לקדם מטרות חברתיות משמעותיות.
רביטל בעלת תואר ראשון בהנדסת תעשייה וניהול מהטכניון, תואר שני במנהל עסקים מבר אילן, תואר שני במגדר, ודוקטורט מבר אילן. המחקר שלה עוסק בגורמים החברתיים המעצבים 'הון מדעי'. היא בוגרת מכון מנדל למנהיגות ותכנית המנהיגות של משרד החוץ האמריקאי (IVLP) והובילה מגוון תכניות לקידום שוויון חברתי ומגדרי בתחומי הטכנולוגיה והמדעים.
מזה כעשור, מתנדבת בעמותת פני"ם חדשות, חברת ועדת חינוך, בתוכנית לעידוד תלמידות נערות למקצועות מדעיים-טכנולוגיים. כמו כן, חברה בוועדת החינוך, המועצה הלאומית לקידום נשים במשרד החדשנות, הטכנולוגיה והמדע.
התוכנית ללימודי מגדר עבורי:
היא מצפן במסע הארוך לשוויון הזדמנויות- מסייעת לנווט בין אתגרים חברתיים, לחשוף נתיבים חדשים לשוויון הזדמנויות ולבנות גשרים בין-מגזריים שמובילים לעולם צודק והוגן יותר.
חלום לעתיד (כ- 2 שורות):
"אני מחויבת לקידום קבוצות בתת ייצוג ובטיפוח דיאלוג ושיתופי פעולה בין-מגזריים, במטרה לחתור לשוויון הזדמנויות וחופש בחירה" - רביטל דואק.
קישורים רלוונטיים ופרסומים:
תאריך עדכון אחרון : 05/08/2024