"צער לך וצער לי" - מדברות על הקורונה

ביום חמישי, 26.11.20, נערך כנס בזום בהוסלת הדוקטורנטיות יערה רוזליו ואסתי וגה, אשר נתן בימה לסטודנטיות.ים בתוכנית להציג ממחשבות ורעיונות בנוגע ל-6 מושגים אשר הונחלו בתקופת משבר הקורונה: בידוד, סולידריות, הגירה, חיוני, קפסולה ושוליות. 

זה היה ערב של סולידריות ורב גוניות, בה נפרשה בחינה ביקורתית את ימי הקורונה ובכלל אשר נתנה פתח לתנועה ושינוי. 

אסתי וגה דיברה על התערערות החומות והגדרות בחברה החרדית ועל הצורך בהנחה של גדרות חדשים משני צדי המתרס. אסתי הציגה את הדואליות המרתקת כאשר אותה פעולה אוצרת שיתוף פעולה והתנגדות גם יחד, עם טאבו קהילתי מחד ועם החוק הישראלי מנגד. 

קובי אשבל דיבר על שוליות החברה החרדית והקהילה פמיניסטית והציע לאמץ דפוסי פעולה שמאפשרים קידום של סדר יום פמיניסטי מבלי לערער על מעמד השולטים ברשויות המדינה. קובי הציע לראות באסטרטגיות הפעולה של החברה החרדית אפשרות ללמידה כיצד ניתן לצאת לפעולה מתוך השוליים. 

סיניאל עתמאנה דיברה על סולידריות ואי סולידריות בין הקהילה הפלסטינית והיהודית. סיניאל הציגה את האתגרים שבאי-סולידריות בנוגע למאבקים חברתיים חשובים כנגד הפצת נשק בלתי חוקי, אלימות כלפי נשים ושחיתות שלטונית או בנוגע לשיתוף המפלגות הערביות בקואליציה. סיניאל קראה למו"מ מתמיד בנוגע למבני הכח, במטרה לאפשר התבוננות מחודשת על סולידריות חברתית. 

ניצן כספי שילוני ניתחה את פרקטיקת הבידוד שנכנסה לחיינו , דרך בחינת מיקומן וגופן של נשים בבית הכנסת קודם ואחרי תקנות הקורונה. ניצן הציגה אפשרויות לשינוי ואף לאייג'נסי שנוצרו דווקא מתוך פרקטיקת הבידוד וקראה לתשומת לב חברתית לכך שלא יוחמצו הזדמנויות לשינוי מתוך המשבר. 

פבל פיליפוב העלה התנגדויות לשאלה: מדוע א.נשים מהגרים לישראל? פבל הציג את הדואליות בהגירה הקווירית ואת התפרקות הנרטיב של בריחה והמלטות אל מדינה שנתפסת כ"גן עדן", אך למעשה מציעה מציאות מאוד מורכבת של כיבוש ופינקוושינג. 

יערה רוזליו סיימה בבחינה ביקורתית של הביטויים השפתיים שחדרו לחיינו, דרך ניתוח השימוש במונח "חיוני". יערה דיברה על הכמיהה למובנות שגורמת לנו להכנע לחוקי השפה אך קראה לחפש את הצרימות והגמגומים בשפה, אשר חושפים orders words שהן שופר לאידאולוגיה. אמנם לא נוכל להתנתק ממבנים שפתיים אלה, אך יערה הציעה להיות מודעות להם ולגייס אותם למבע ביקורתי. 

כנס מרתק שמעורר ציפייה לעוד החלפת רעיונות בתוך הקהילה החושבת והאיכותית שלנו.